Søk

Online.no

Meny

Slik sikrer du Messenger-samtalene dine mot snoking

Det kan være mange gode grunner til å holde ting hemmelig. Når Facebook innfører såkalte hemmelige meldinger på Messenger, er det for de aller fleste en god ting.

At meldingene er hemmelige, betyr rett og slett at chatte-tjenesten nå støtter såkalt ende-til-ende-kryptering. Dermed er det bare du som skriver meldingen og den du sender den til som kan lese meldingen, takket være en krypteringnøkkel som bare dere to har.

Denne nøkkelen «låser» meldingen, slik at bare dere kan se innholdet i den. Alle andre, enten det er hackere, undertrykkende regimer, sjalu kjærester eller Facebook selv, har ingen adgang.

Slik kryptering skrudde Facebook også på for sin andre meldingstjeneste, WhatsApp, allerede i april i år.

Men i motsetning til WhatsApp, der alle samtaler blir kryptert som standard, er det i Messenger opp deg selv hvilke samtaler som skal holdes hemmelige.

Bestem hvor lenge meldingen kan sees

Om du begynner på en helt ny melding, vil du øverst i høyre hjørne i Messenger-appen (om den er oppdatert, vel å merke), finne et valg for «Hemmelig».

Trykker du på denne, får du opp et helt nytt meldingsvindu med en svart profil – og merkbart færre valg enn du er vant til ellers i Messenger (ingen gifs!). Merk også at du må starte en helt ny hemmelig samtale, som vi gå parallelt med en eventuell ikke-kryptert dialog dere måtte ha.

Til gjengjeld har du med slike hemmelige meldinger noen andre valg, først og fremst muligheten til å tidsbegrense hvor lenge mottakeren skal få se meldingen etter å ha først åpnet den. Her kan du velge alt fra fem sekunder og opp til en hel dag – eller skru det helt av.

Straks tiden er utløpt, vil den aktuelle meldingen forsvinne hos begge parter, uten at noen vil kunne finne den igjen noe sted.

Litt av greia med ende-til-ende-kryptering er at det bare fungerer på én enhet – nøkkelen opprettes på og låses til maskinvaren, og ikke kontoen din.

Dette betyr at du ikke kan finne igjen en slik hemmelig melding på en datamaskin, dersom den for eksempel ble sendt fra mobilen din.

Om du ønsker at en av enhetene dine skal være standardenhet for alle fremtidige hemmelige meldinger, kan du velge dette inn i innstillignene i Messenger-appen (trykk på Meg-ikonet nederst til høyre i appen).

Sikkerhetsekspert: Det finnes likevel spor

Om du ønsker at samtalene dine skal være helt private, trenger du altså ikke ty til andre plattformer som Telegram, WhatsApp eller noen av de andre chatte-appene som fronter seg med kryptering.

I et intervju med Dinside påpeker imidlertid sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis AS at selv om ingen andre kan lese innholdet i meldingene, kan det likevel etterlates enkelte potensielt røpende spor av slike hemmelige meldinger:

– Samtidig er det viktig å understreke at det fortsatt finnes spor av at A og B har kommunisert, når de har kommunisert og til en viss grad også hvor mye data som kan ha blitt sendt i begge retninger. Dette kalles metadata, og kan avhengig av situasjon avsløre ting man ikke ønsker at andre skal vite. For eksempel at en kilde har kontaktet en spesifikk journalist.

Les mer