Søk
Meny

Slik sikrer du Messenger-samtalene dine mot snoking

Bilde som viser person som sitter med smarttelefon i hånda.

Det kan være mange gode grunner til å holde ting hemmelig. Med hemmelige samtaler på Messenger, er det du skriver beskyttet mot snoking.

At samtalene er hemmelige, betyr rett og slett at chatte-tjenesten støtter såkalt ende-til-ende-kryptering. Dermed er det bare du som skriver meldingen og den du sender den til som kan lese meldingen, takket være en krypteringsnøkkel som bare dere to har.

Denne nøkkelen «låser» meldingen, slik at alle andre, enten det er hackere, undertrykkende regimer, sjalu kjærester eller Facebook selv, ikke har adgang til å se innholdet.

Også videosamtaler via Messenger støtter denne krypteringsformen.

Slik kryptering har Facebook også på sin andre meldingstjeneste, WhatsApp. Men i motsetning til WhatsApp, der alle  samtaler blir kryptert som standard, er det i Messenger opp til deg selv hvilke samtaler som skal holdes hemmelige.

Bestem hvor lenge meldingen skal være synlig

Om du begynner på en helt ny samtale, vil du øverst i høyre hjørne i Messenger-appen, finne et valg som heter «Hemmelig».

Trykker du på denne, får du opp et meldingsvindu med en svart profil – og merkbart færre valg enn du er vant til ellers i Messenger (ingen gifs!). Merk også at du starter en helt ny samtale, som vil gå parallelt med en eventuell ikke-kryptert dialog du har med mottakeren.

Til gjengjeld har du med slike hemmelige meldinger noen andre valg, først og fremst muligheten til å tidsbegrense hvor lenge mottakeren skal få se meldingen etter å ha først åpnet den. Her kan du velge alt fra fem sekunder og opp til en hel dag – eller skru det helt av.

Straks tiden er utløpt, vil den aktuelle meldingen forsvinne hos begge parter, uten at noen vil kunne finne den igjen noe sted. Fremgangsmåten for å aktivere sikkerhetsfunksjonen er den samme for videosamtaler som chat-samtaler.

Illustrasjonsbilde

Litt av greia med ende-til-ende-kryptering er at det bare fungerer på én enhet – nøkkelen opprettes på og låses til maskinvaren, og ikke kontoen din.

Dette betyr at du ikke kan finne igjen en slik hemmelig melding på en datamaskin, dersom den for eksempel ble sendt fra mobilen din.

Krypterte samtaler i Messenger:

Hva kan du sende i en kryptert samtale?

  • Meldinger

  • Etiketter

  • Videoer

  • Taleopptak

Dette kan du ikke sende i en kryptert samtale:

  • Gruppemeldinger

  • GIF-er

  • Tale- eller videosamtaler

  • Betalinger

    Kilde: Facebooks hjelpesenter

Sikkerhetsekspert: Det finnes likevel spor

Om du ønsker at samtalene dine skal være helt private, trenger du altså ikke ty til andre plattformer som Telegram, WhatsApp eller noen av de andre chatte-appene som fronter seg med kryptering.

I et intervju med Dinside påpeker imidlertid sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis AS at selv om ingen andre kan lese innholdet  i meldingene, kan det likevel etterlates enkelte potensielt røpende spor av at det har foregått en hemmelige samtale:

– Samtidig er det viktig å understreke at det fortsatt finnes spor av at A og B har kommunisert, når de har kommunisert og til en viss grad også hvor mye data som kan ha blitt sendt i begge retninger. Dette kalles metadata, og kan avhengig av situasjon avsløre ting man ikke ønsker at andre skal vite. For eksempel at en kilde har kontaktet en spesifikk journalist.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Lær mer om SAFE

Tekster du over åpne trådløse nett?

Ende-til-ende-kryptering er rimelig trygt, men ikke alle tjenester støtter denne type kryptering. Derfor vil det alltid være en risiko ved koble seg til åpne trådløse nettverk, fordi innholdet du sender potensielt er synlig for andre. Hvis du ofte kobler deg til offentlige trådløse nett med mobilen, kan det derfor være smart å investere i en VPN-løsning.

Telenor har lansert SAFE - en tjeneste som gjør deg tryggere på nett. Med SAFE har du blant annet SAFE WiFi, en VPN-tjeneste som gir deg en trygg linje å sende din informasjon over.