Er passordene dine sikre nok?

E-postadresser, kredittkortinformasjon og passord kommer til stadighet på avveie. Har du sikret deg godt nok?
Sikre passord

Det er dessverre ikke helt uvanlig at nettbrukere har det samme passordet på ulike tjenester og nettsider. 

Dette vet tyver, og de vet også å utnytte det. Om de får tilgang til passordet på en nettside du brukte en gang i fjor, trenger veien derfra ikke være så lang til e-posten din. 

Plutselig sitter tyven på mye informasjon om deg - hvor du bor og hvilke rutiner du har. 

Bestilte du den nye sykkelen på nett, vet de også hvor du kjøpte den fra.

Skaden er skjedd - hva nå?

Det viktigste nå er å begrense skadeomfanget. Det første du må gjøre er å endre samtlige passord på alle dine nettkontoer. Også på Ebay.com, Netthandelen.no og Finn.no.

Start med e-posten. Dette er første stedet uvedkommende vil forsøke å logge seg inn for å ta videre kontroll over andre tjenester.

Unike passord

Dette er en god anledning til å ta i bruk unike passord for hvert nettsted. Da er det kun det ene passordet som røpes neste gang det skjer en lekkasje.

Utfordringen er å holde styr på et utall forskjellige passord, men her finnes det flere løsninger:

Løsning 1 – Bruk en passordhåndterer

Passordadministratoren Norton Identity Safe lagrer all sensitiv info i et nettbasert ”hvelv” som bare du har tilgang til, uansett hvor du er.

Alle Telenorkunder med bredbånd har tilgang til denne passordadministratoren gjennom Norton Internet Security. 

Det finnes også andre passordhåndteringsprogrammer du kan bruke for å huske passordene, som for eksempel KeePass, LastPass eller 1Password, men Telenor tar ikke ansvar for konsekvensene ved bruk av disse.

Løsning 2 – Huskeregel med stamme og unikt ledd

Det er faktisk ikke så vanskelig å ha gode og unike passord som du selv klarer å huske. Slik kan du gå frem:

1. Ta utgangspunkt i en stamme

En sammensetning av flere ord er en fordel. Vær kreativ når du velger ordene. De skal ikke kunne gjettes. Jo flere bokstaver, desto bedre: "Åpne opp døra og slipp meg inn".

2. Lag passord du kan assosiere med tjenesten

På Facebook har du alle vennene dine. Vår assosiasjon - og dermed unike ledd til nettopp Facebook: ”venner”. Nå har du et meget sterkt Facebook-passord som er fullt mulig å huske og vanskelig å gjette: "venner Åpne opp døra og slipp meg inn".

Noen vil foretrekke en fast regel i stedet for assosiasjon. Facebook har åtte bokstaver og den andre og tredje er "ac". Passordet blir da «8ac Åpne opp døra og slipp meg inn».

Løsning 3 – Penn og papir

Du kan notere ned passord på "gammelmåten". Dette kan kombineres med løsning 2 og 3 – forutsatt at lista lagres utilgjengelig for uvedkommende.

Det er viktig at denne typen lister ikke oppbevares på kontoret, i lommeboka eller andre steder der de kan komme på avveie.

Hvem lekker neste gang?

En forutsetning for å kunne reagere, er at man vet at lekkasjen har funnet sted. Telenor Security Operation Center (TSOC) sender ut daglige nyhetsbrev med oppsummering av siste døgns sikkerhetshendelser. De kan også følges på Facebook og Twitter.

Populært på Online.no nå: