Er passordene dine sikre nok?

Slik lager du sterke og unike passord for å sikre kontoene dine.
Kvinne foran laptop

E-postadresser og passord på avveie er et økende problem i dagens samfunn. Mediene rapporterte nylig at hele 600 000 norske e-postadresser og passord ligger tilgjengelig på nett. Skaden blir større når vi har som vane å bruke samme passord på flere kontoer.

Under kan du lese hvordan du kan lage sterke passord.

Unike passord

En gylden regel er å ikke bruke samme passord på flere apper og tjenester.

La heller aldri en nettleser huske passordet ditt ved å klikke "Husk passord" første gang du logger inn på en side eller tjeneste. Derfra er det enkelt for en hacker å få tak i passordet ditt, da krypteringen av passord i nettlesere ofte er svak.

Det er kanskje krevende å skulle huske alle passordene ettersom appene og tjenestene du tar i bruk multipliseres, men her finnes det flere løsninger:

Løsning 1 – Bruk en passordhåndterer

Passordhåndteringsprogrammer håndterer passordene dine og generere passord for deg. Passordene lagres i et nettbasert «hvelv» som bare du har tilgang til, uansett hvor du er og hvilken enhet du bruker.

De mest anerkjente passordhåndteringsprogrammene samt mye annen relevant informasjon finner du her.

Løsning 2 – Setninger og unike ledd

Det er ikke så vanskelig å ha gode og unike passord som du selv klarer å huske. Slik kan du gå frem:

1. Ta utgangspunkt i en setning

En sammensetning av flere ord er en fordel. Vær kreativ når du velger ordene. De skal ikke kunne gjettes. Jo flere bokstaver, desto bedre: "Saltvann, buketter og hundespann".

2. Lag passord du kan assosiere med tjenesten

På sosiale medier som Facebook har du alle vennene dine. Vår assosiasjon - og dermed unike ledd til nettopp Facebook: ”venner”. Nå har du et meget sterkt Facebook-passord som er fullt mulig å huske og vanskelig å gjette: "venner Saltvann, buketter og hundespann".

Løsning 3 – Penn og papir

Du kan også notere ned passord på "gamlemåten". Ta gjerne i bruk fremgangsmåtene i løsning 1 og 2 for å lage et passord – forutsatt at listen lagres utilgjengelig for uvedkommende.

Det er viktig at denne typen lister ikke oppbevares på kontoret, i lommeboka eller andre steder der de kan komme på avveie.

Skaden er skjedd – hva nå?

Hvis noen allerede har fått tak i passordet ditt, er det viktig å begrense skaden mest mulig.

Det første du må gjøre er å endre passord på alle dine nettkontoer der du benytter det samme passordet som har blitt stjålet. Start med e-posten, da dette ofte er første stedet uvedkommende vil forsøke å logge seg inn for å ta videre kontroll over andre tjenester.

Du bør også huske å oppdatere passordene dine ofte.