Søk
Meny

Nå kan du nekte iOS-appene å spore deg

Sporing på iPhone

Apple introduserer nye personverninnstillinger i fersk oppdatering til iPhone.

Har du iPhone? Har du fått beskjed om at iOS-versjon 14.5 er klar for nedlasting og installasjon? Er du opptatt av personvern og privatliv på nett?

I så fall bør du oppdatere telefonen umiddelbart.

Versjon 14.5 introduserer nemlig en stor snakkis – funksjonen App Tracking Transparency

Hver gang en app eller tjeneste på telefonen ønsker å spore deg i markedsføringsøyemed, må du nå gi et aktivt samtykke. Eller, som det er forventet at mange nå vil gjøre, avvise sporingen.

Lenger ned i saken kan du se hvordan du skrur av all sporing.

Hvordan fungerer det?

En viktig brikke i måten apper på iPhone sporer aktiviteten din på tvers av hverandre, er ved at de har tilgang til IDFA – et system i telefonen som markedsførere og app-utviklere bruker for å identifisere deg, uten at du deler privat informasjon.

I tillegg bruker app-utviklere mange egne verktøy med samme formål.

Disse verktøyene gjør det mulig å spore aktiviteten din på tvers av apper og målrette markedsføring mot deg, noe som for eksempel gjør at søket på sunn mat i den ene appen gir deg slankepulver-reklame i den andre.

Om en app nektes tilgang til sporingsverktøy blir det vanskeligere å servere deg denne typen målrettet reklame.

For din del gir dette økt personvern – det blir vanskeligere å samle og selge data om deg, eller å sammenstille informasjon om deg.

Spør deg for hver app

Klar for å redusere hastigheten på sporingstoget? Første steg er som nevnt å installere oppdateringen. Deretter bør det meste egentlig gå av seg selv.

Når du åpner en app som ønsker å spore deg, skal du nå få valget mellom å tillate eller avvise sporing. Om du sier 'nei takk' blir sporingstilgangen skrudd av for appen.

Men... er du en av dem som har allerede har oppdatert og klikka forgjeves gjennom telefonen for å se etter sporingsforespørsler?

Det kan fortsatt ta noen dager eller uker, ettersom appene må oppdateres av utviklerne – som ikke nødvendigvis ser noen hast med akkurat denne funksjonen.

Heldigvis finnes det en valgmulighet som lar deg skru av sporingen helt, med én gang.

Slik gjør du det:

For å skru av sporingen helt kan du gå inn i «Innstillinger»-appen og bla ned til du finner «Personvern»-fanen. Gå inn der, og trykk deretter på «Sporing».

Her skrur du av «La apper be om å spore».

Nå vil du slippe å få disse forespørslene, samtidig som sporing på tvers av apper og nettsider skrus av over hele fjøla.

Slå av sporing på iPhone

Kritisert og hyllet

Muligheten til å kutte ut sporingen på systemnivå eksisterte før 14.5, men det Apple nå gjør er å hente valget fram i lyset på en måte som vil berøre alle iPhone-brukere.

Grepet har blitt møtt med kritikk fra selskaper som Facebook og Google, som i stor grad har datainnsamling om brukere som del av sin forretningsmodell, men får skryt av forkjempere for privatliv på nett, som Electronic Frontier Foundation.

Samtidig er det viktig å huske at dette ikke er slutten på all sporing:

Selskapene som lever av brukerdata vil fortsatt ha muligheten til å spore aktiviteten din i sine egne apper og tjenester. For eksempel vil Facebook-appen stadig vite hva du har gjort på Instagram, siden de har samme eier.

Du kan også skru av enda mer:

I samme slengen kan du også vurdere å skru av Apples egen sporing. Den skal gi deg anbefalinger og reklame på Apple-tjenester som App Store og Apple News, og finnes på bunnen av 'Personvern'-fanen.

Der finner du også 'Analyse og forbedringer', som samler bruksdata for å forbedre Apples produkter og tjenester – her kan du også skru av alt om du ønsker.