Dette enkle grepet kan stoppe hackerne

Totrinns-verifisering beskytter kontoene dine på nett, og er mye lettere enn du tror.
Slik funger totrinnsverifisering

Er du redd for å bli hacket på nettet? Da kan mobilen du alltid bærer med deg være nøkkelen til din trygghet – bokstavelig talt.

Stikkordet her er totrinns-verifisering, et svært enkelt grep som sterkt kan redusere risikoen for at andre får tilgang til tjenestene du bruker mest på nett.

Enorme skader

Enten det er snakk om e-post, nettbank, sosiale medier eller andre digitale tjenester, er det nesten ingen grenser for hvor store skadene kan bli om feil folk får tilgang på én (eller flere!) av disse kontoene dine.

Tenk deg bare om noen skulle få tilgang til e-posten din. Har de kontroll over denne, kan de i praksis nullstille passordene på alle andre tjenester du bruker, slik at de effektivt kan sperre deg ute fra hele ditt digitale liv.

Som gjerne inkluderer alt av kontakter, kalendre, bilder lagret i skyen, Facebook-nettverk, sikkerhetskopier og så videre.

Ikke lenger bare passord

Dette kan for eksempel skje ved at du selv bruker samme, svake passord på mange forskjellige nettsteder, eller at tjenester blir angrepet slik at brukernes private data havner i feil hender.

Og det er nettopp her totrinns-verifisering kommer inn: Som navnet antyder, sørger denne teknikken for at du må gjennomføre ett ekstra steg for å bekrefte din identitet, utover inntasting av passord (som uansett bør være unikt og sterkt).

Selv om noen andre skulle få tak i passordet ditt, vil de ikke klare å logge seg inn uten det andre leddet, som i nesten alle tilfeller involverer mobilen din.

Slik funger totrinnsverifisering

Enkelt via mobilen

Stort sett de aller fleste store aktører du bruker på nettet i dag, støtter nemlig totrinnsverifisering via mobilen. Det kan skje ved at du får tilsendt en SMS med en unik kode, eller at du henter ut denne koden via en egen app – ikke ulikt prosessen du sikkert allerede kjenner fra BankID.

Nettopp fordi de fleste av dagens mobiltelefoner er så godt sikret med personlige koder, er sjansen stor for at det nettopp er du som bekrefter din identitet via mobilen – og ikke noen uvedkommende.

Flere metoder

Dette er også en prosess som med årene er blitt svært mye enklere, samtidig som stadig flere nettaktører både støtter og legger til rette for det ekstra sikkerhetsleddet. Stort sett trenger du også bare å totrinns-verifisere deg hver 30. dag, slik at det ikke blir en altfor kronglete prosess i det daglige.

Slik funger totrinnsverifisering hos Apple

Apple har et eget system for denne dobbelbekreftelsen. Etter å ha aktivert funksjonen på Apple ID-en din (se faktaboks), vil du hver gang du forsøker å logge inn på en ny enhet måtte taste inn en kode du får servert på skjermen til for eksempel en iPhone eller iPad du bruker.

Lengst av alle er det kanskje Google som har kommet. De har nylig innført en metode der du enkelt kan bekrefte din identitet bare ved et tastetrykk.

Når du forsøker å logge deg inn på en Google-tjeneste, behøver du bare å trykke på «ja»-knappen som dukker opp på mobilskjermen, via Google-appen.

Denne er forhåndsinstallert på Android-telefoner, og kan lastes ned til iPhone.

Egen kode-app

Samtidig har Google en gratisapp, Google Authenticator, som støtter en åpen standard for sikkerhetskoder. 

Med denne appen kan du få servert unike og tidsavgrensede engangskoder fra både Google og alle andre aktører som støtter standarden – blant andre Facebook, Outlook, Skype, Dropbox, Lastpass og mange flere (en fin oversikt finner du her).

Du kan lese mer om hvordan du setter opp og bruker totrinns-verifisering, samt Google Authenticator-appen, på Telenors teknologiblogg Link.no.

Google Authenticator

Last ned Google Authenticator:

Populært på Online.no nå: