Søk
Meny

Dette enkle grepet kan stoppe hackerne

Totrinns-verifisering beskytter kontoene dine på nett, og er mye lettere enn du tror.

Er du redd for å bli hacket på nettet? Da kan mobilen du alltid bærer med deg være nøkkelen til din trygghet – bokstavelig talt.

Stikkordet her er totrinns-verifisering, et svært enkelt grep som sterkt kan redusere risikoen for at andre får tilgang til tjenestene du bruker mest på nett.

Dette er SAFE:

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE inkluderer tre tjenester:

 • SAFE WiFi
 • SAFE ID-vakt 
 • SAFE ID-tyveriforsikring

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenor-kunde.

Prøv SAFE​

Enorme skader

Enten det er snakk om e-post, nettbank, sosiale medier eller andre digitale tjenester, er det nesten ingen grenser for hvor store skadene kan bli om feil folk får tilgang på én (eller flere!) av disse kontoene dine.

Tenk deg bare om noen skulle få tilgang til e-posten din. Har de kontroll over denne, kan de i praksis nullstille passordene på alle andre tjenester du bruker, slik at de effektivt kan sperre deg ute fra hele ditt digitale liv.

Som gjerne inkluderer alt av kontakter, kalendre, bilder lagret i skyen, Facebook-nettverk, sikkerhetskopier og så videre.

Ikke lenger bare passord

Dette kan for eksempel skje ved at du selv bruker samme, svake passord på mange forskjellige nettsteder, eller at tjenester blir angrepet slik at brukernes private data havner i feil hender.

Og det er nettopp her totrinns-verifisering kommer inn: Som navnet antyder, sørger denne teknikken for at du må gjennomføre ett ekstra steg for å bekrefte din identitet, utover inntasting av passord (som uansett bør være unikt og sterkt).

Selv om noen andre skulle få tak i passordet ditt, vil de ikke klare å logge seg inn uten det andre leddet, som i nesten alle tilfeller involverer mobilen din.

Enkelt via mobilen

Stort sett de aller fleste store aktører du bruker på nettet i dag, støtter nemlig totrinnsverifisering via mobilen. Det kan skje ved at du får tilsendt en SMS med en unik kode, eller at du henter ut denne koden via en egen app – ikke ulikt prosessen du sikkert allerede kjenner fra BankID.

Nettopp fordi de fleste av dagens mobiltelefoner er så godt sikret med personlige koder, er sjansen stor for at det nettopp er du som bekrefter din identitet via mobilen – og ikke noen uvedkommende.

Flere metoder

Dette er også en prosess som med årene er blitt svært mye enklere, samtidig som stadig flere nettaktører både støtter og legger til rette for det ekstra sikkerhetsleddet. Stort sett trenger du også bare å totrinns-verifisere deg hver 30. dag, slik at det ikke blir en altfor kronglete prosess i det daglige.

Apple har et eget system for denne dobbelbekreftelsen. Etter å ha aktivert funksjonen på Apple ID-en din (se faktaboks), vil du hver gang du forsøker å logge inn på en ny enhet måtte taste inn en kode du får servert på skjermen til for eksempel en iPhone eller iPad du bruker.

Lengst av alle er det kanskje Google som har kommet. De har nylig innført en metode der du enkelt kan bekrefte din identitet bare ved et tastetrykk.

Når du forsøker å logge deg inn på en Google-tjeneste, behøver du bare å trykke på «ja»-knappen som dukker opp på mobilskjermen, via Google-appen.

Denne er forhåndsinstallert på Android-telefoner, og kan lastes ned til iPhone.

Egen kode-app

Samtidig har Google en gratisapp, Google Authenticator, som støtter en åpen standard for sikkerhetskoder. 

Med denne appen kan du få servert unike og tidsavgrensede engangskoder fra både Google og alle andre aktører som støtter standarden – blant andre Facebook, Outlook, Skype, Dropbox, Lastpass og mange flere.

Last ned Google Authenticator til Android eller iPhone. Det finnes også andre alternativer, som Authy, som også lar deg ta en sikkerhetskopi av alle innstillingene dine i skyen – noe Google Authenticator ikke gjør.

Slik aktiverer du totrinns-verifisering på mobilen:

Totrinns-verifisering handler om å tilføre nettkontoene dine et ekstra lag av beskyttelse utover det klassiske passordet.

Som regel skjer dette ved at du må oppgi en kode du får opp på mobilskjermen din. Prosessen kalles også 2-trinns bekreftelse, tofaktorautentisering og en rekke andre varianter.

Slik aktiverer du totrinns-verifisering på en iPhone med iOS 10.3 eller nyere:

 • Gå til Innstillinger > [navnet ditt] > Passord og sikkerhet
 • Velg Slå på tofaktorautentisering
 • Trykk på Fortsett
 • Du vil deretter bli bedt om å taste inn mobilnummeret du vil motta verifiseringskoder på (eventuelt et automatisert anrop)
 • Trykk på Neste, og du skal motta en kode
 • Skriv inn denne koden for å verifisere mobilnummeret ditt, og slå deretter på Tofaktor autentisering
 • Les mer hos Apple

Slik aktiverer du totrinns-verifisering på Android:

 • Gå til Innstillinger > Google
 • Trykk på Pålogging og sikkerhet (eventuelt under «Sikkerhet» i Google-kontovalget)
 • Velg 2-trinns bekreftelse, og følg instruksene på skjermen. Det kan hende at du må logge på Google-kontoen din på nytt
 • Les mer hos Google