Søk
Meny

Skal du ta «mobilpraten» med minstemann? Dette bør dere snakke om

Slik prater du med barna om nettvett

Her er fem ekspertråd som gjør samtalen lettere – og mer relevant for både barn og voksne.

Ni av ti norske barn har fått mobil når de er 10 år, ifølge ferske tall fra Telenor – og over halvparten av disse bruker kanaler som Snapchat og YouTube hver eneste dag.

Som forelder kan det derfor være greit å vite litt om disse appene – men også mer generelt om holdninger og atferd på nett.

I denne saken ser vi nærmere på hvordan du kan snakke med barna om trygg mobilbruk, samt hva dere faktisk bør prate om.

Først av alt, en liten video:

Her får du noen viktige tips og råd til mobilpraten med barna, signert Nelli Kongshaug i Kors på Halsen og Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Ta mobilpraten – her er de fem viktigste tipsene:

1. Vær tydelig på reglene for bildedeling

Gullstandarden gjelder fortsatt: Spør alltid før du deler et bilde eller en video av noen, selv om det er noen du kjenner godt fra før av. Det samme gjelder for foreldre som skal dele bilder av sine egne barn.

Dette gjelder også for Snapchat, som er bygget opp rundt ideen om at bildene forsvinner etter noen sekunder. Slik er det ikke: Alt som trengs er å ta et skjermbilde, så har bildet fått evig liv.

Utforsk også personverninnstillinger sammen med barnet: Her trykker du for å velge hvem av vennene dine du deler med … og der trykker du for å dele noe med hele verden.

2. Still åpne spørsmål om livet på nett

Mobbing og utfrysing forekommer dessverre også i de digitale arenaene, og sjansen for å oppleve uønsket oppmerksomhet er høyere. Da frister det med kontroll.

På samme tid virker ofte regler og restriksjoner hemmende på dialogen mellom deg og barnet, og er kanskje ikke det fremste verktøyet i foreldrekassa.

Spør heller: Hvordan kan vi gå frem for å løse dette? Hva er dine forslag? Hvis barnet selv har delt noe som er ugreit eller har brutt god mobilskikk på andre måter, sitter de ofte med skyldfølelse.

Klarer dere å unngå skyldfølelsen, øker også sjansen for at barnet selv tar initiativ til en løpende dialog om mobilbruk.

Om du klarer å vise en reell interesse for hva barnet faktisk er opptatt av på nettet, og setter deg inn i hvordan ting fungerer, vil du også kunne ha en meningsfull samtale om tematikken – for begge parter.

Men husk: Det er en forskjell på å vise interesse, og å snoke i alt barna gjør på nett. Barn har rett til et privatliv, også når de er på nett.

Dette er Mobilmerket

  • Mobilmerket er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil.

  • Testen inneholder en rekke spørsmål knyttet til vettig mobilbruk, og skal kartlegge hvorvidt et barn er moden nok til å benytte egen mobil.

  • Mobilmerket er utviklet av Telenor i samarbeid med Røde Kors sin samtaletjeneste, Kors på Halsen.

Ikon for Mobilmerket

3. Sjekk aldersinnstillinger – de er ofte misvisende

De aller fleste sosiale medier har en aldersgrense på 13 år. Likevel viser statistikk fra Medietilsynet at mange får lov til å prøve seg i kanaler som Tiktok, Snapchat og Instagram fra de er ni år og oppover.

Av den grunn regnes alderen deres for å være 13 år i appene, selv om de er yngre i virkeligheten. Og når de først blir 13 år, regnes de for appen som å være fra 15 til 17 år – avhengig av når dere åpnet kontoen.

Innholdet i disse kanalene bruker blant annet informasjon om alder for å tilpasse innhold, så denne kan det være greit å justere.

4. Forklar hva en påvirker/influencer er

En ny spørreundersøkelse fra Ipsos viser at 32 prosent av barn og unge har kjøpt et produkt fordi noen de følger på sosiale medier har reklamert for det.

Det viser også hvor viktig det har blitt å bevisstgjøre barna hvordan påvirkerne jobber: Påvirkerne har påtatt seg jobber som handler om å markedsføre produkter overfor barna, og innholdet skreddersys som regel i tråd med dette.

Det betyr ikke at barnet bør forbys å følge sin favorittstrømmer- eller påvirker, men at de er inneforstått med påvirkernes oppdrag om å selge – enten det er sminkeprodukter eller spilltastatur.

5. Sett en grense for pengebruk og tid

Til slutt: Bli enige om en beløpsgrense for kjøp av innhold på nett.

Dagens spill og apper benytter seg ofte av forretningsstrategier som bygger på såkalt gratis adgang, men med desto sterkere insentiver til å kjøpe noe ekstra. Det kan være alt fra et kostyme i Roblox til en avstemning eller et abonnement.

Samtidig er det viktig å huske på at barn lettest forholder seg til klare rammer, også på tidsbruk. De fleste apper og spill er i dag utviklet for å være svært avhengighetsdannende – spesielt for unge sinn.

Har dere tydelige rammer for skjermbruk, basert på en felles enighet og forståelse, er det også en større sjanse for at disse også respekteres.

Trenger du hjelp til å sette opp barnesikre kontoer på barnets nye mobil? I disse sakene kan du finne tips og råd: