Søk
Meny

Dette er rådene for ikke å bli fralurt penger

Unngå investeringssvindel

Følger du disse tipsene, kan du unngå å bli neste offer for investeringssvindel.

Såkalt investeringssvindel brer om seg, og stadig flere nordmenn svindles for penger i den tro at de investerer i aksjer, fond eller kryptovaluta.

Kjenner du til disse grepene, reduseres også sjansen for at du selv blir neste offer for investeringssvindel:

Er det for godt til å være sant?

– Hvis noe virker for godt til å være sant, er det gjerne det. Da må du stoppe opp, tenke deg om og sjekke. Gjør et raskt Google-søk på selskapet du kontaktes av, eller slå opp nummeret de ringer deg fra. Spør også venner, kollegaer og familie før du gjør noe, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor, før han legger til:

– Og om noe skurrer, så ringer du opp selskapet det gjelder via deres offisielle nummer. Da finner du raskt ut om dette holder vann – eller er noen som forsøker å svindle deg.

I tillegg kommer Busch med følgende tips:

Slik unngår du investeringssvindel:

●   Virker det for godt til å være sant? Da er det ofte også det.

●   Stopp, tenk og sjekk – spiller de som konktaker deg på frykt, fristelser eller hastverk, bør du ta et skritt tilbake.

●   Gå via den reelle nettsiden, og unngå å klikke på suspekte lenker i SMS-er og e-poster.

●   Gjør et raskt Google-søk på selskapet som kontakter deg. Finn ut hvem som driver nettsiden og om andre har skrevet om eller advart mot selskapet tidligere.

●   Spør familie, venner og kolleger. Ikke vær redd for å be om hjelp – husk at du ikke er den første som blir forsøkt svindlet.

Oppdager du at du er blitt frasvindlet penger?

●   Ring banken og politiet. Det kan være vanskelig å få igjen pengene om du ikke er raskt ute, men du må uansett sette i gang tiltak for å forhindre fremtidig misbruk

Husk! Med sikkerhetspakken SAFE fra Telenor kan du bli varslet om informasjon om ditt betalingskort dukker opp på det mørke nettet – samt at du får advokathjelp ved misbruk av betalingskortet.

Vær på vakt på alle plattformer

En annen utfordring er ifølge Busch at svindlerne nå jobber mer målrettet og i sanntid – på flere plattformer samtidig:

– Svindlerne kontakter gjerne ofrene sine i forskjellige kanaler på samme tid, eller rett etter hverandre. For eksempel kan det komme en oppringning fra falskt nummer der du blir bedt om å «taste 1», like etterfulgt av en SMS som inneholder en lenke til en falsk nettside, sier Busch.

– Svindelforsøkene kan også skje via meldingstjenester som WhatsApp og Telegram, de kan dukke opp som falske annonser i sosiale medier og artikler som forteller om kjendiser som har tjent seg rike på å investere i kryptovaluta, sier Busch.

Si fra – før det er for sent!

For de som måtte gå i fella, medfører et slikt tap av penger gjerne også en psykisk påkjenning, sier Busch:

– Enten det er snakk om små eller store summer, blir ofrene ofte dypt lei seg. Ikke bare har de tapt pengene sine, men føler også på skammen og skuffelsen over å ha blitt lurt. Kanskje har de brukt sparepenger som var ment å brukes på barna eller til andre formål? Enkelte blir også fristet til å investere litt til for å ta igjen det tapte, i stedet for å oppsøke hjelp, sier Busch.

Han minner om at det da er viktig å huske på at du ikke er den første som blir svindlet – og at det er lov å kontakte banken å høre hva de mener om det:

– Ofte kommer ofrene for sent, fordi de ikke har innsett eller erkjent at de utsettes for svindel over lang tid. Da er det gjerne ikke lenger mulig å gjenkalle pengene. Melder du imidlertid raskt fra til banken og politiet, kan det være mulig å gjenkalle utbetalingen som den nylig er utført.

Ekstra trygghet med Telenor

  • Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelvarsel.

  • Fullversjonen av Se Hvem er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

  • Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem i én måned gratis, deretter koster den 49 kr per måned.