Slik vet du at du er hacket

Faresignalene du bør kjenne til.
Mann hacker pc

Foto: iStock LP ©2016

Det finnes dessverre folk på nettet med lugubre hensikter, og det er viktig å være klar over faresignalene som kan tyde på at noe ikke er som det skal med pc-en din. Det er ikke alltid tegnene er like tydelige, så det gjelder å være oppmerksom. 

Vi spurte Key Account Manager Arash Zare hos sikkerhetsekspertene i Symantec om hvilke faresignaler man bør se etter:
•    Ukjente vinduer, utvidelser eller verktøylinjer i nettleseren.
•    Ukjente e-poster sendes fra deg til venner og kjente, eller det foregår aktivitet på Facebook-kontoen din du ikke har kjennskap til.
•    Brannmur eller antivirusprogram har blitt deaktivert av seg selv.
•    Du opplever at musepekeren lever sitt eget liv, eller at tekst skrives av seg selv.

Hva skal du gjøre?

For å forsikre deg om at ikke noe av dette skal skje, er det viktig at du passer på at Windows er oppdatert til siste versjon og at du har en oppdatert sikkerhetspakke. 

Når det gjelder hva du skal foreta deg hvis du oppdager noe av det overnevnte, er det avhengig av hva du opplever at skjer.

Hvis du oppdager ukjente vinduer, nettleserutvidelser eller verktøylinjer, må du sjekke i nettleserens innstillinger for å se hvilke utvidelser som er installert. Fjern alt som virker ukjent eller mistenkelig.

Opplever du fremmed aktivitet på e-postkontoen din, på Facebook eller andre tjenester, kan det være at noen har fått tilgang til brukernavnet og passordet ditt. Da må du skifte passord så fort som mulig, og det beste er om du gjør det ved hjelp av en annen pc enn du vanligvis bruker. Noen kan nemlig ha fått tilgang til denne informasjonen nettopp via din pc. Da er det selvsagt viktig å unngå at det skjer igjen. (Følg derfor også veiledningen nedenfor, for å sikre at maskinen er helt fri for skadelig programvare.)

Du bør handle raskt

De tre siste punktene ovenfor kan tyde på at noen har fått tilgang til pc-en din via internett. Skulle dette skje, kan det være lurt å koble maskinen fra nettet eller ganske enkelt skru den av. 

Deretter kan du bruke et spesialisert antivirusprogram som gjør en grundig sjekk og fjerner all skadelig programvare. Det beste er å kjøre dette i sikkerhetsmodus (trykk på F8 mens pc-en starter opp, og velg deretter sikkerhetsmodus).

Norton Power Eraser er et eksempel på et slikt program, og det kan du laste ned herfra. Programmet er lett å bruke, men du finner også instruksjoner her om du trenger det.

Hvis du fortsatt mistenker at pc-en din inneholder skadelig programvare, kan siste utvei være å gjenopprette hele maskinen. I Windows 10 gjør du dette ved å gå til Innstillinger – Oppdatering og Sikkerhet –Gjenoppretting, før du trykker på Kom i gang-knappen under Tilbakestill pc-en

Da får du mulighet til å velge mellom å gjenopprette alt, eller å ta vare på de personlige filene og programmene dine. Det første valget er tryggest når du vil sikre at all skadelig programvare blir fjernet, men da må du passe på å ta sikkerhetskopi av alle viktige filer som bilder og dokumenter før du gjennomfører denne prosessen.

Populært på Online.no nå: