Søk

Online.no

Meny

Søppelet ditt kan være gull verdt for ID-tyvene

– Makulér eller brenn all sensitiv info!

Stadig vekk kan man lese nyheter om svindlere som saumfarer folks søppelkasser, på jakt etter privatinformasjon du har kastet fra deg.

Ofte kan dette være mer enn nok til å stjele din identitet, omadressere posten din, tappe kortene dine, få tilgang på kredittkortinformasjonen din, eller skape en identitet som tar i bruk dine betalingsmidler.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE inkluderer tre tjenester:

 • SAFE WiFi
 • SAFE ID-vakt 
 • SAFE ID-tyveriforsikring

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenor-kunde.

Prøv SAFE​

Flere blir svindlet

En undersøkelse gjennomført av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og Skatteetaten bekrefter at identitetstyveri er et reelt problem:

Over 150 000 personer opplever årlig at noen har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger.

– Folk har begynt å bli mye mer påpasselige, men omfanget av slike identitetstyverier er fortsatt for stort. Det er åpenbart ingen grunner til å slappe av rundt personvernet, sier Christian Meyer, leder av ID-tyveriprosjektet idtyveri.info ved NorSIS til Online.no.

Makulér eller brenn

Et godt råd for å stoppe svindlerne, er ifølge Meyer å makulere alle papirer med opplysninger, i stedet for å hive dem rett i søpla:

– All papirpost som inneholder noe form for personopplysninger, som fødselsnummer, kundeforhold, selvangivelse og så videre, skal ikke kastes i søppelkassa. Slike dokumenter skal enten brennes eller makuleres, sier Meyer.

Han påpeker paradokset med at mange ser på det som en selvfølge å låse postkassa, men samtidig hiver store mengder av sensitive personopplysninger rett i søppeldunken.

Christian Meyer, leder av ID-tyveriprosjektet ved NorSIS.

Christian Meyer, leder av ID-tyveriprosjektet ved NorSIS.

Et puslespill av info

Typiske ting identitetstyvene ser etter i søpla di kan være:

 • Kontoutskrifter
 • Boardingkort
 • Brev fra det offentlige
 • Bankpapirer
 • Lønnslipper

– Det er summen av alle opplysningene folk finner om deg på sosiale medier, i søppelkassa, gjennom katalogoppføringer og andre steder, som gjør dem i stand til å utnytte identiteten din, sier Meyer.

– Om svindlerne får et klart bilde av hvem du er, er det også mye lettere å opptre som deg.

Det letteste for mange er kanskje å brenne slike papirer i peisen, eventuelt bruke en makuleringsmaskin – disse koster ikke mange hundrelappene.

– Har du verken peis eller makuleringsmaskin, er det likevel enkle grep du kan gjøre: Klipp opp gamle kredittkort og sensitive opplysninger i småbiter, og fordel disse i flere søppelposer. Alt er bedre enn ingenting, sier Meyer.

Økt oppmerksomhet

Meyer ser stadig tegn til at oppmerksomheten rundt personvern er blitt bedre, blant annet med innføringen av digitale postkasser som Digipost – der du kan få sensitive opplysninger levert via en sikker, digital portal i stedet for gjennom vanlig papirpost.

– Det er blitt mye, mye bedre de siste årene – da jeg startet i denne jobben fikk folk fortsatt levert selvangivelsen i gjennomsiktig plast i postkassene sine.

Men, som den nylige undersøkelsen viser, er det ikke bare fryd og gammen helt ennå:

– Samtidig kommer vi med en klar oppfordring til næringslivet om å innarbeide bedre rutiner for kontroll av identitet, sier Meyer.

Han sikter da til alle prosessene knyttet til inngåelse av avtaler om lån, kreditt, abonnement og så videre.

– Det skal være litt vanskelig å bli kunde hos noen – det betyr som regel en økt trygghet for ditt personvern.

Slik reduserer du sannsynligheten for å bli utsatt for ID-tyveri

 • Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente over Internett, på telefon eller e-post uten at det er du selv som har initiert dialogen
 • Klikk aldri på lenker i e-post for å legge inn personinformasjon på siden du kommer til. Skriv heller inn adressen du kjenner fra før
 • Legg aldri igjen personinformasjon hos bedrifter du ikke vet nok om
 • Sikre dine kontoer for epost og nettsamfunn med to-trinnsbekreftelse og alternativ epostadresse der det er mulig
 • Sjekk om forbindelsen er kryptert når du skal legge inn personinformasjon, som f.eks. kredittkortnummer, fødselsnummer, navn og e-post adresse
 • Ikke la deg lure av svindlere som prøver å få tak i informasjon
 • Passord og PIN-koder er personlige, og skal ikke gis til andre
 • Velg passord som er lett å huske for deg og vanskelig å gjette for andre. Benytt gjerne setninger der det er mulig
 • Bruk forskjellig passord på forskjellig tjenester(epost, nettbank, offentlige sider, sosiale medier)
 • Oppdatere alle programmer på datamaskinen din regelmessig

Kilde: Idtyveri.info