Søk
Meny

Mistet mobilen? Sperr SIM-kortet med en gang!

SIM-kort

Dette er et eldre SIM-kort fra Telenor

Glemmer du deg, kan det i verste fall koste dyrt.

Dette er en artikkel fra 2019, noe av informasjonen kan være utdatert.

Veldig mange bruker i dag tjenester som «Finn iPhone» eller lignende, som gjør det mulig å spore opp mobiler som er blitt borte – og samtidig slette alt innholdet på disse om for eksempel tyver har vært på ferde.

– De fleste moderne mobiler er godt sikret med både koder og slike tjenester – og det er bra, ettersom det sterkt reduserer sjansen for at privat data skal komme på avveie. Samtidig ser vi at mange i slike situasjoner glemmer noe som er minst like viktig, nemlig å sperre SIM-kortet som sitter i telefonen, sier Are Myklebust i Telenors sikkerhetsavdeling Fraud & Crime.

Bruk PIN-kode

Bilde av SIM-kort

Spesielt om mobilen din fortsatt er påslått, og du ikke er raskt til å fjernslette den, er det fritt fram for uvedkommende å misbruke abonnementet ditt.

– Men det er viktig å huske at selv om mobilen blir låst eller fjernslettet, er ikke dette det samme som at SIM-kortet blir sperret, sier Myklebust og fortsetter:

– Det vi ofte ser er at SIM-kort blir satt i andre telefoner. En annen ting er at kodelåsen på enkelte telefoner ikke er spesielt vanskelig å knekke.

Han påpeker at du er spesielt utsatt om du ikke har en PIN-kode på SIM-kortet, en sikring du ifølge Telenors retningslinjer ikke skal deaktivere.

– Du er selv ansvarlig for all bruk – og misbruk – av abonnementet ditt frem til du melder fra om tapet. Det aller første du bør gjøre, er derfor å sperre abonnementet ditt så fort som mulig.

Are Myklebust i Telenors sikkerhetsavdeling Fraud & Crime.

Are Myklebust i Telenors sikkerhetsavdeling Fraud & Crime.

Kan koste titusener

Han ser hver måned flere tilfeller der stjålne mobiler blir misbrukt ved at uvedkommende ringer eller sender SMS-er fra  bortkomne enheter.

I noen tilfeller brukes mobilen til å kjøpe gjenstander eller billetter via SMS-tjenester, ting som svindlerne senere kan få refundert og omgjort til rene penger.

– Men oftest er det snakk om misbruk i form av trafikk til utlandet, i verste fall er  dette samtaler og meldinger til høytakserte nummere. Da kan det raskt komme opp i høye beløp, gjerne titusener av kroner, sier Myklebust.

– Om du er i tvil, så sperrer du abonnementet.

Han har i de verste tilfellene sett abonnementer bli svindlet for så mye som 50.000 kroner, før det er blitt satt en stopper for svindlingen.

– Telenor har systemer for å fange opp og stoppe svindelforsøk som dette. Men spesielt i tilfeller der telefoner blir stjålet i utlandet, kan man ikke stole på at vi får tatt affære så raskt som vi kan i Norge, sier Myklebust.

Dette skyldes at Telenor i enkelte roamingtilfeller ikke får oversikt over trafikken før det har gått flere timer, i enkelte tilfeller så mye som fire timer.

Er du i tvil, så sperr

Ifølge Myklebust er det ofte mange som kvier seg for å sperre SIM-kortet fordi de ikke er helt sikre på mobilen faktisk er borte.

– Om du er i tvil, så sperrer du abonnementet. Det er nemlig veldig lett å åpne det igjen om du likevel skulle finne mobilen – du kan ha samme SIM-kort, og får åpnet dette på få minutter, sier han og forklarer:

– Enten du ringer inn til Telenor eller sperrer via web, får du en kode. Denne kan du bruke for å gjenåpne telefonen igjen.

Om uhellet virkelig er ute og tyver har vært på ferde, vil du enkelt kunne bestille nytt SIM-kort. Og har du SWAP Plussforsikring, kan du både få  full dekning ved skade/tap/tyveri, samt erstatningsmobil etter bare en virkedag.

– Husk også å melde telefonen din stjålet til politiet. Da sperres også mobilen via EIR-registeret (Equipment Identity Register), slik at ingen andre kan bruke mobilen med et annet SIM-kort i store deler av verden, sier Myklebust.

Slik sperrer du:

  • Er du Telenor-kunde, kan du sperre (og reaktivere) abonnementet på Mine Sider.
  • Om du fortsatt har tilgang på en mobil, kan du også sperre SIM-kort i Mitt Telenor-appen.
  • Alternativt kan du ringe 09000 (+47 915 09 000 fra utlandet), hvor du får mulighet til å sperre abonnementet via telefonmenyen.
  • Når det er gjort, blir abonnementet sperret for samtaler, SMS og datatrafikk.
  • Husk at abonnementet kun blir sperret, ikke kansellert, så du kan gjenåpne det når du har fått nytt SIM-kort.
  • Finner du igjen mobilen din, kan du gjenåpne SIM-kortet med en kode du får oppgitt. Ta godt vare på denne.