Søk

Online.no

Meny

Bruk romjulen til å ta mobilpraten med barna

Nettsvindel er ikke forbeholdt voksne, men for barn tar den litt andre former. Derfor er det viktig å ta mobilpraten tidlig, og som forelder bør du være spesielt oppmerksom på det som skjer på sosiale medier. 

To brødre koser seg med film på mobilen.

På julaften ligger det utallige mobiler under norske juletrær, og mange barn får sin aller første mobil. Det er et stort øyeblikk, og kanskje ett man både gleder og gruer seg til. Gleder seg, fordi man kan spille «så mye man vil». Gruer seg, fordi en egen mobil kommer med et stort ansvar – og en har overhørt bruddstykker om fæle ting som kan skje på nett. 

Av akkurat denne grunn, er det så viktig å ta mobilpraten med barnet sitt. Romjulen, med sine senkede skuldre og skolefri, er et fint tidspunkt for en slik samtale.

Å ta mobilpraten har mange fordeler – og både du og barnet ditt kan føle dere litt tryggere etterpå. Det er viktig å være tydelig på farene som finnes, men samtidig ikke være moraliserende eller bruke et språk som skremmer for mye.

Om mobillappen:

Mobillappen er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil. Mange barn og foreldre har spørsmål og diskusjoner rundt mobilbruk og regler, så det kan være fint å ta testen sammen med barna. Mobillappen er utviklet i samarbeid med Barnevakten, med mål om å gjøre det enklere og tryggere for barn å komme i gang med sin første mobil. Testen har også noen gode tips til foreldre.

Hvis du synes det er vanskelig å vite hva du skal si, kan du støtte deg på et verktøy som Mobillappen – en liten quiz om mobilbruk som dere kan ta sammen. På den måten er du sikker på at barnet lærer seg de viktigste prinsippene for trygg mobilbruk. Og som bonus, synes de fleste barn at det er litt stas å ha «tatt lappen». Ta Mobillappen her >

Et annet godt tips til deg som forelder, er å høre på barnets egne bekymringer, kanskje de vet om ting som har skjedd med andre barn – som du som forelder ikke har hørt om. Hvis du åpner for en slik dialog, er det større sjanse for at barnet ditt kommer til deg – hvis noe slikt skulle skje han eller henne. 

Du kan også finne ekstra trygghet i Nettslett, som kan hjelpe dere hvis barnas private bilder skulle komme på avveie >

Nettsvindel – slik barn opplever det

Som voksen er man kanskje redd for ID-tyveri eller kredittkortmisbruk på nett. Det er ikke det samme svindeluniverset barn lever i. Barn kan oppleve å bli kontaktet av falske profiler på sosiale medier, bli presset til å betale penger via Vipps, eller lurt til å betale for såkalte shoutouts eller likes. 

I høst har NRK hatt søkelys på denne trenden blant barn og unge, og vist hvordan mindre populære barn ofte betaler for shoutouts fra dem med mange følgere. For barn kan det å ikke få likes i sosiale medier føles som en form for mobbing eller utstøting, og derfor er det mange som gjerne vippser noen kroner for slike «tjenester».

Hva kan man som forelder gjøre med dette?

Pernille Brattaule, avdelingsleiar for helsesjukepleiarane i Laksevåg og Fyllingsdalen bydelar i Bergen kommune, sier til NRK:

– Oppdagar du at det går ut eller kjem inn mykje pengar utan nokon god forklaring, så snakk med dei. Ta dei med på biltur, det er ofte dei beste samtalane. Då slepp dei sjå deg i augo. 

Men selv om du mistenker at det skjer noe på mobilen, er det ikke fritt frem å snoke på barnets mobil.

– Foreldres bekymringer og ansvar for å beskytte sine barn må balanseres med barnas rett til privatliv. Ikke tyvtitt bare fordi du er nysgjerrig, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Friheten under ansvar er det noe som heter. Og derfor er det så viktig at barna har utviklet godt mobilvett. Hvis barn skal få lov til å ha en konto på sosiale medier, må de også lære god skikk og bruk. Alle barn bør vite at de ikke må ha kontakt med fremmede, da det er mange falske profiler i omløp – og de ikke kan vite hvem de faktisk kommuniserer med. I verste fall kan det være voksne som utgir seg som barn, og ber om bilder av privat karakter. Men det kan også være andre barn som oppretter falske profiler for å mobbe anonymt. 

Vi håper jo alle at dette ikke skal skje vårt barn. Men med ny teknologi er verdens farer tettere på enn noensinne, og det er naivt å tror at ting ikke skjer seg og sine, For å gjøre barnet klar over farene som lurer på mobilen, er det veldig viktig å ta seg god tid til å snakke om dette. Så hvorfor ikke bruke romjulsdagene på nettopp det?

Og husk: selv om du har tatt denne praten tidligere, så er ikke samtalen over.

– Bruk ferien til å prate med barna om hva de liker å gjøre på nett og hvem de snakker med. Bruk gjerne foreldreskolen.no som en inngang til dialogen. Vi foreldre har mye å lære av våre digitale barn, avslutter Brodtkorb.