Søk

Online.no

Meny

Tenk deg om når du deler bilder av barna i sommer

Mor og barn i sommersolen

Sommerferien er høysesong for bilder, men det kan være lurt å tenke seg om før man deler.

Nettkriminelle kan misbruke bildene du legger ut. Her er rådene for å unngå dette fra UNICEF og Telenor.

Sommeren er høysesong for å dele bilder av seg selv og sine nærmeste på sosiale medier. Dessverre er ikke det helt problemfritt, særlig når det gjelder bilder og videoer av barn. 

– Vi foreldre ønsker gjerne å dele bilder av barna våre til venner på sosiale medier. Nå som sommerferien er her, blir det nok tatt flere bilder enn normalt. Men før vi deler, kan det vært lurt å tenke seg om, og snakke med barnet først, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge

Også voksne trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge. Foto: Martin Fjellanger.

Nettvett gjelder også de voksne

Telenor har i en årrekke snakket med  barn- og unge om nettvett og nettmobbing i undervisningsprogrammet Bruk Hue. Ifølge Telenors leder for samfunnsansvar og bærekraft, er det like viktig for barn som for voksne å tenke over hva man deler på nett.

– I Telenor jobber vi aktivt med styrke nettvett blant barn og unge. En sentral del av dette interaktive undervisningsopplegget handler om å utruste barn og unge med digital dømmekraft, sier Brodtkorb.

I januar informerte UNICEF om at norske barn har i gjennomsnitt 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. UNICEF-undersøkelsen konkluderte også med at tre av fire foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier.

– UNICEFs undersøkelse er like aktuell i dag som den var i januar, og er en viktig øyeåpner for alle voksne. Også vi trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling. Disse utfordringene vil vi snakke mer om når vi til høsten lanserer Bruk Hue for foreldre, sammen med UNICEF og Røde Kors, sier Brodtkorb.

Vær varsom

For å øke bevisstheten rundt deling av barnebilder, har UNICEF satt i gang en kampanje for å stoppe såkalt «Sharenting». Begrepet, som er satt sammen av share («dele») og parenting («oppdragelse»), går ut på at foreldre deler bilde og videoer av barna på nettet – uten at barna har gitt tillatelse. Slikt innhold kan bli misbrukt av nettkriminelle, og kan være svært vanskelig å få fjernet

– Nettkriminelle kan bruke personlig informasjon som ofte følger med bildene til identitetstyveri og, i noen tilfeller, utpressing og andre former for ubehagelig kontakt. Før du deler bilder av ditt barn på nett, skader det ikke å tenke seg om to ganger, sier Kristin Oudmayer. Hun er fungerende direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF. 

Kristin Oudmayer, direktør for Barns rettigheter og bærekraft i UNICEF

Sjelden ligger det annet enn gode intensjoner bak delingen bilder, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF. Foto: Martin Fjellanger

Sharenting kan være den største årsaken til identitetstyveri innen 2030. Ifølge UNICEF er det viktig å huske på at barns rett til privatliv er viktigere enn foreldrenes behov for å dele. Å legge ut bilder på sosiale medier uten barnets samtykke, ivaretar ikke denne rettigheten. Dette går ofte i glemmeboken, tror Oudmayer, som også er tydelig på at foreldre ikke bevisst gjøre noe som kan skade barna.

– De fleste deler bilder fordi de er stolte av barna sine og ønsker å involvere familie og venner i deres daglige liv, og fordi det har blitt vanlig for svært mange å dokumentere livet sitt på nettet. Det er svært sjelden at det ligger annet enn gode intensjoner bak delingen, sier Oudmayer.

6 tips for å unngå sharenting-fella 

«Sharenting» er et begrep for voksne som ubetenksomt deler bilder og informasjon av barn på nett. Nedenfor finner du UNICEF-rådene som kan hjelpe deg å respektere barnets beste og rett til privatliv:

  1. Spør barnet om lov før du deler bilder på sosiale medier

  2. Sjekk personverninnstillingene dine – her ser du innstillingene for Facebook, Instagram og Snapchat

  3. Del med varsomhet – også bilder som deles i lukkede grupper kan spres

  4. Unngå informasjon på avveie – mye informasjon kan hentes ut ifra bildetekst, hvordan barnet fremstilles og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig

  5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

  6. Lær barna dine om retten til privatliv

Les mer om rådene og få nyttige tips til hvordan du bruker de på UNICEFs kampanjesider.