Årets største datatrusler

I 2016 vil hackerne låse pc-en din og presse deg for penger. Slik beskytter du deg.
Tar pc-en din som gissel

I 2016 vil hackerne for alvor loppe deg for penger. Foto: ©2015 iStockphoto LP.

- Alt tyder på at utpressingsvirus, spesielt ransomware, vil være den største datatrusselen for forbrukere og bedrifter i året som kommer. 

Det sier Ola Rehnberg, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige. Han mener 2016 blir året hvor hackerne for alvor skal presse deg for penger.

- Ransomware er akkurat det det høres ut som – en gisselprogramvare.  Når det falske programmet lastes ned, vil hackeren låse filene dine. Det eneste du får tilgang til er en nettside hvor du får beskjed om å føre over penger for å få åpnet datamaskinen igjen. Om du blir utsatt for dette, er det stor sannsynlighet for alle filene dine slettes og må gjenopprettes fra sikkerhetskopier, sier Rehnberg.

Hvorfor er dette så utbredt?

- Rett og slett fordi mange velger å betale hackerne for å låse opp pc-en igjen. Ransomware er utvilsomt en lønnsom form for datakriminalitet. Så lenge det er penger å tjene på det, vil vi se stadig nye «kidnappingsangrep» i årene som kommer.

Flinkere hackere

Rehnberg mener datakriminaliteten er mer drevet av økonomisk vinning enn tidligere. Hackerne er mer profesjonelle, og angrepene blir vanskeligere å oppdage.

- Det ser vi spesielt i såkalte phishingkampanjer, når hackeren sender e-post og utgir seg for å være fra banken din for eksempel. Tidligere var slike e-poster preget av dårlig språk og rare instrukser, slik at du med én gang så at det var falskt. I dag er det mye vanskeligere å se forskjell på reelle og falske e-poster, sier Rehnberg og kommer med et råd:

- Er du usikker på om e-posten er ekte eller falsk, må du absolutt ikke trykke på lenkene i den.

1 av 6 apper er skadelige

Sikkerhetseksperten mener også at mobiltelefoner vil være mer utsatt for angrep i året som kommer.

- Vi handler og betaler stadig oftere med mobilen. Kriminelle tiltrekkes av steder hvor vi håndterer penger, slår han fast.

Symantec analyserer kontinuerlig apper som finnes på internett, og det er skremmende tall selskapet kan vise til.

- Totalt har vi undersøkt over 11 millioner ulike applikasjoner. Av disse har nesten to millioner vist seg å være skadelige. Android-mobiler er spesielt utsatt, men iPhone-brukere bør også være forsiktige med hvordan de bruker mobilen,sier Rehnberg.

5 tips for beskyttelse

Hackerne blir stadig mer utspekulerte, men det finnes heldigvis forholdsregler som bidrar til å beskytte deg mot dataangrep. Her er sikkerhetsekspertens fem viktigste råd for 2016:

  1. Vær forsiktig i skyen. Skybaserte lagringstjenester gjør det enkelt å ta vare på filene og bildene dine. Husk bare å være forsiktig med hvem som får tilgang til filene, og velg en løsning med innebygd sikkerhet.
  2. Unngå tjuvlyttere. Gratis og ubeskyttede wifi-nettverk gjør det enkelt for nettforbrytere å se hva du holder på med. Unngå derfor nettbank og shopping når du befinner deg i åpne nettverk – for eksempel på hoteller
  3. Dobbeltsjekk alltid. Sjekk bankkort- og konto regelmessig for å oppdage bedrageri. Rapporter all mistenkelig aktivitet til banken og/eller politiet.
  4. Tenk på mobilen som en mini-pc. Mobiler er det raskest voksende målet for nettkriminalitet. Sørg for å aktivere passord og beskytt den på samme måte som du gjør med pc-en. Det finnes antivirusprogrammer til mobilen også.
  5. Ikke gå deg bort i app-jungelen. Last kun ned apper fra offisielle steder som App Store og Google Play. Vær også forsiktig med apper som ber om privat informasjon, kredittkortopplysninger eller lignende.

Populært på Online.no nå: