
Stadig flere av tingene rundt - og på - oss er tilkoblet internett, og de er dårligere beskyttet enn pc-er og mobiler. Foto: iStockphoto 2016
- Alt tyder på at ransomware, altså utpressingsvirus, vil være en enda større trussel for privatpersoner og bedrifter i 2017 enn det har vært tidligere. Ikke bare blir det flere angrep, men summene som kreves øker også. Tidligere ville hackerne ha 2000-3000 kroner for å låse opp pc-en din. Nå presser de deg for det dobbelte.
Det sier Ola Rehnberg, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige. Han mener nye hackerverktøy har mye av skylden for økningen.
- Du trenger ikke være rakettforsker for å bli hacker i dag. Et hackerprogram som Mirai gjør det enkelt for amatører å gjennomføre angrep. Det var nettopp dette programmet som ble brukt da store deler av nettet ble angrepet og stengt i USA og Europa for noen måneder siden.
Snart blir bilen din hacket
Det er spesielt «Tingenes Internett»-enheter som smartklokker, webkameraer og annen forbrukerelektronikk som er utsatt for Mirai og andre hackerprogrammer.

Ola Rehnberg, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige.
- Stadig flere av tingene rundt oss er tilkoblet internett, og de er dårligere beskyttet enn pc-er, nettbrett og mobiltelefoner. Nå venter vi egentlig bare på at bilindustrien skal rammes for alvor, sier Rehnberg og forklarer:
- Bare se for deg situasjonen. Du setter deg inn i bilen din på morgenen og skal haste av sted til et viktig møte. Så blir du møtt med en beskjed på LCD-skjermen om at bilen er sperret for kjøring, og at du må betale 5000 kroner for å få startet den. Hackere vil alltid finne nye måter å bruke ransomware på.
Angrep fra skyene
Ny teknologi betyr alltid nye muligheter for datakriminelle. I 2017 kan det være lurt å løfte blikket innimellom. Angrepene kommer nemlig fra skyene – både i overført og direkte betydning. Vi starter med førstnevnte:
- Skylagring er den moderne måten å lagre ting på. Vi deler ting med andre, tar vare på bilder og lagrer sensitiv informasjon i skyen. Alt dette er fristende for en datakjeltring. Husk sikkerhetsprogram og sterke passord, råder sikkerhetseksperten.
Den direkte trusselen fra skyene er – potensielt – enda verre:
- Himmelen fylles med droner, til privat-, profesjonelt- og militært bruk. Disse dronene kan selvfølgelig hackes, eller kapres om du vil, og brukes av terrorister til å angripe sivile mål. Det er en reell frykt.
- Heldigvis ser vi at cyberkriminalitet i stadig større grad blir tatt på alvor av politiet. Symantec var involvert i det verdensomspennende politisamarbeidet som satte hackernettverket Avalanche ut av spill nå nylig. Forhåpentligvis klarer vi å gi de kriminelle flere tilbakeslag i tiden fremover, sier Rehnberg.
6 tips for beskyttelse
Hackerne blir stadig mer utspekulerte, men det finnes heldigvis forholdsregler som bidrar til å beskytte deg mot dataangrep. Her er sikkerhetsekspertens seks viktigste råd for 2017:
- Vær forsiktig med linker og vedlegg i e-post. I stedet for å trykke på en link kan du åpne et nytt nettleservindu og skrive adressen inn i adressefeltet – da ser du om linken er ekte. Bruker du Norton Security, blir adressefeltet grønt om siden er sikker.
- Ikke del personlig informasjon. Seriøse organisasjoner, som for eksempel banken din, kommer aldri til å be deg om PIN-koder eller annen personlig informasjon via e-post eller telefon. Kontakt banken din om du er usikker.
- Ikke la deg skremme. Hackerne bruker mange ulike skremselstaktikker for å få tak i informasjon. De kan for eksempel true med å stenge kontoene dine. Kontakt leverandøren av tjenesten for å sjekke om forespørselen er ekte.
- Beskytt din digitale identitet. Bruk unike og sterke passord for alle tjenester. Selv om det er fristende: Ikke velg automatisk lagring av passord. Hold passordene for deg selv, og bruk gjerne et passordprogram så du slipper å skrive dem ned.
- Bruk et moderne sikkerhetsprogram. Ikke bare beskytter de deg mot virus, men inneholder identitets- og webbeskyttelse som gjør det tryggere å handle på nett.
- Sikkerhetskopiér. Ta jevnlig back-up av viktig informasjon du har lagret på dataen din. Da blir konsekvensene av cyberkriminalitet og tekniske uhell mindre.
NORTON INTERNET SECURITY
En av markedets beste sikkerhetspakker er inkludert i alle private bredbåndsabonnement fra Telenor. Programmet beskytter mot virus, internettormer og spionprogram.
SIKKERHETSRAPPORTEN
Symantec gjennomfører hvert år en global sikkerhetsundersøkelse, Norton Cybersecurity Insights Report. Rapporten omfatter 21 000 forbrukere over hele verden, hvorav 6000 fra seks land i Europa. Et av de 17 landene som blir undersøkt er Sverige. Her er noen interessante funn fra våre naboer i øst:
- 1,7 millioner svensker har vært utsatt for nettkriminalitet det siste året, en økning på 200.000 personer fra forrige periode.
- Det siste året har nettkriminalitet kostet svenskene totalt nærmere 2,6 milliarder SEK. Dessuten har svenske forbrukere brukt gjennomsnittlig 20 timer på etterarbeid.
- De som tidligere har vært rammet av internettkriminalitet er, til tross for dårlige erfaringer, de som fortsatt har høyest risikoatferd.
- Nesten tre fjerdedeler av svenskene vet at de aktivt må beskytte sin informasjon når de er på nettet. Allikevel er de tilbøyelige til å klikke på lenker eller åpne vedlegg fra avsendere de ikke kjenner.
- Selv om e-postsvindel har eksistert i to tiår: Hver femte svenske klarer ikke å gjenkjenne et svindelforsøk.
- Den digitale generasjonen, såkalte millennials, er de som oftest blir utsatt for nettkriminalitet (35 prosent det siste året).
- 45 prosent oppgir at det nå er vanskeligere å beskytte seg på nett, enn i den virkelige (fysiske) verden.
AKTUELT PÅ ONLINE



