Søk
Meny

Trygg med sin første mobil

Jente holder sin første mobil

Her får du noen gode tips om hvordan barnet ditt får en trygg start på mobillivet.

Det er ikke unaturlig for foreldre å være bekymret for barnas sikkerhet på nett – og spesielt ikke i tiden rett etter de har fått sin første mobil.

– Det vi ser er at foreldre er mest bekymret for barnas sikkerhet på nett - for at de skal bli utsatt for spredning av nakenbilder og uønsket oppmerksomhet, sier Ana Brodtkorb, leder for avdelingen for samfunnsansvar og bærekraft og prosjektleder for Telenors antimobbeprogram «Bruk Hue».

Vi har tidligere skrevet om hvordan du skal ta praten med barn og unge om bildedeling, men for de aller miste barna bør man begynne med det aller mest grunnleggende først.

5 punkter dere bør bli enige om:

  • Hvordan skal mobiltelefonen brukes?

  • Hvem kan det ringes til?

  • Hvem skal betale telefonregningen?

  • Hva kan lastes ned på telefonen?

  • Hva gjør man dersom man opplever ubehagelige ting?

Kilde: nettvett.no

Hvis du synes det er vanskelig å prate med barnet ditt om nettvett og trygg mobilbruk, har Telenor samlet noen vanlige icebreaker-spørsmål som du kan benytte deg av når barnet skal få sin første mobil.

Disse er fine til å starte litt dypere samtaler om mobilbruken til barnet ditt, så ta opp disse i situasjoner hvor dere har god tid til å snakke sammen. Det kan være på biltur, ved kjøkkenbordet eller lignende. Noen av spørsmålene er:

– Synes du at du kan prate med meg om hvordan du har det på nettet?

– Har du noen gang blitt lei deg over noe som har skjedd mens du spilte?

– Hva gjør du hvis noen du ikke kjenner tar kontakt med deg på nettet?

Men husk at du ikke bare bør spørre om «skumle ting», men også om det som er gøy. Som for eksempel hva som er det morsomste med å game, eller om de vil vise seg favorittspillet sitt. For er det en ting som er sikkert, er det at barn synes det er gøy å spille på mobilen. Og mobilgleden er viktig å holde på.

Se alle icebreaker-spørsmålene her >

Husk at du får ekstra trygghet med riktig mobilabonnement

Det er lett å kun å tenke på data når man skal velge mobilabonnement til de minste. Men du burde også sjekke om mobilabonnementet inkluderer unike sikkerhetsfordeler for barn, som gir en trygg start på mobillivet.

Telenor er en mobiloperatør som har stor fokus på digital sikkerhet, også for de minste. I våre mobilabonnement for de minste, Liten 5 GB og Optimal 10 GB, tilbyr vi derfor tjenestene SikkerBruk, Nettslett og Nettvern. Disse er alle inkludert i abonnementet, og gratis å ta i bruk. De kommer også i tillegg til tjenesten Datakontroll, som forhindrer overraskelser på regningen.

Disse tjenestene gjør den første mobilen tryggere for barn:

Sikker Bruk sperrer for uønskede samtaler og SMS, og gjør dermed mobilbruken tryggere for barna. Sikker Bruk koster ingenting, og er automatisk inkludert Telenors abonnement for barn. For andre abonnement kan det enkelt skrus på.

Nettslett gir dere profesjonell hjelp hvis barnet ditt skulle oppleve å bli grovt mobbet på nett, eller dere opplever bildedeling uten samtykke.

Nettvern er et filter i Telenor sitt nett, som stopper barnet ditt for å gå inn på infiserte eller falske nettsider. Merk at filteret ikke sensurerer innhold, slik at du selv bør skru på foreldrekontroll i nettleseren til barna hvis du ønsker å begrense innholdet barnet ditt har tilgang til.