Hopp til innhold

Trygg på nett

OBS: Antivirus kan gi virus

620x350_falsk_antivirus

Plutselig får du en alarmerende advarsel om at maskinen din er infisert av virus og begynner å skanne etter sårbarheter. Ikke la deg lure. Det er et falskt anti-virusprogram. Skru av pc-en!

Problematikken rundt falsk anti-virus har vært kjent i flere år. Antall lureprogrammer som hevder at de bekjemper datavirus, har eksplodert den senere tiden, skriver Telenors sikkerhetsavdeling i sin blogg. Telenor SOC er en avdeling som driver en 24/7-tjeneste for sikkerhetsovervåking.

En rapport fra Anti-Phishing Working Group viser at det er rundt 10.000 falske anti-virusprogram som sirkulerer på Internett. Til tross for mange advarsler, blir mange fortsatt lurt av disse utspekulerte svindlerne. Rundt én av ti som feilnavigerte inn på de falske anti-virussidene installerte programvaren, viser rapporten.

Kriminelle står bak

De lurer deg med falske «pop-ups» og alarmerende varsler om at datamaskinen din er under angrep. Denne luretaktikken kalles gjerne for scareware. Enten er du blitt videresendt fra en vanlig nettside som har blitt hacket, eller så har du trykket på en annonse som sier at pc-en din er infisert. Vær klar over at scareware også dukker opp om du søker etter anti-virusprogramvare på Google, Bing eller lignende søkemotorer.

Programmene gjør ingenting positivt, men skaper masse trøbbel og hensikten er å tjene penger. Undersøkelser viser at enkelte datakriminelle kan tjene 10.000 dollar om dagen på å skremme nettsurfere til å kjøpe falske anti-virusprogrammer.

Slik blir du lurt

560x320_falsk_antivirus_ill

For å få deg til å gå i fella, maksimeres nettleseren slik at den dekker hele skjermen og viser en falsk sikkerhetsskanning av pc-en. Dette er bare lureri, og skanningen er bare en flash-animasjon som ikke oppdager noe som helst. Resultatet av søket er alltid at maskinen er infisert av mange tilsynelatende farlige trojanere og virus.

Det falske programmet begynner deretter å vise skumle meldinger om at maskinen er infisert, og at skanning med programmet må utføres. Advarslene dukker stadig oftere opp og er nesten umulig å bli kvitt. I tillegg gjør det maskinen svært ustabil, og det kan være umulig å besøke enkelte websider, spesielt firmaer som driver med datasikkerhet.

Umulig å bli kvitt

For en vanlig bruker kan det være svært vanskelig å bli kvitt slike programmer. For å fjerne de falske truslene, må du ofte registrere programmet. Deretter blir du bedt om å betale opp mot 100 dollar i lisensavgift. Stadig flere vettskremte brukere lar seg lure til å betale for det som viser seg å være helt ubrukelig og skadelig software.

Skru av pc-en!

Hvis nettleseren din plutselig dekker hele skjermen og begynner å skanne etter sårbarheter, skru av pc-en og start den på nytt. Ifølge Telenor SOC bør du ikke si ja til tilbud som plutselig dukker opp på en nettside. Benytt sikkerhetsprodukter kun fra anerkjente leverandører.

Dersom du først har fått installert den falske programvaren bør pc-en reinstalleres, anbefaler Telenor SOC.

For deg som er opptatt av sikkerhet og kjenner litt til fagterminlogien, kan du følge Telenors sikkerhetsfolk på bloggen

(Kilder: Telenor SOC, Anti-Phishing Working Group)

Mest lest om sikkerhet på nett

Norton Internet Security best i test

Testvinner

Norton Internet Security 2009 hanker inn den ene topplasseringen etter den andre i tester og kåringer verden over.

Sjekk personverninnstillinger på Facebook

Status: Jeg er på ferie!

Du bør være bevisst på hva du legger ut av personlig informasjon på Facebook. Kriminelle står klare...

364x364_spamrapport_august

Lever Michael Jackson?

Har du fått en e-post i det siste som forteller at Michael Jackson lever? Ikke la deg lure, det er høyst sannsynlig en spam du har mottatt.

Kvitt deg med spam

Stopper spam og virus

Med Online Spam- og Virusfilter blir du kvitt den uønskede og farlige e-posten.

Identitet i fare

Sjokkerte korteiere

Du ringer for å få en forklaring på kredittkortbruk. Svaret er sjokkerende.