Søk

Online.no

Meny

Slik unngår du falske nettbutikker!

Black Week er kanskje over, men julen er rett rundt hjørnet – og rekordmange handler julegavene på nett. Her finner du noen enkle tips, for å unngå å bli lurt.

Det er klart det er fristende å slå til, når nettbutikkene frister med gode tilbud på akkurat det du ønsker deg. Eller du kan få julegavene levert rett hjem.

I en stressende førjulstid kan du spare mye tid og penger ved å handle på nett. Samtidig bør du være klar over at det finnes mange falske nettbutikker der ute, og at det florerer av svindelforsøk.

Da er det greit med en enkel huskeregel:

Kjenner du ikke til nettbutikken fra før, og ikke er helt sikkert på at den er seriøs, bør du alltid være kritisk til butikken før du handler.

Det første du bør gjøre er å sjekke om nettstedet står på Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker.

Du kan også forsikre deg mot svindel og identitetstyveri – med Sikker ID >

Se på adressen

Mer enn 150 nettbutikker står i dag oppført på Forbrukerombudets liste over useriøse aktører.

Handler du hos en av dem, risikerer du å motta falske varer, eller ingen varer i det hele tatt. I verste fall risikerer du at kredittkortdetaljene dine kommer på avveie, eller at det installeres skadelig programvare på maskinen din.

Mange av de falske sidene har adresser sammensatt av et merkenavn og norske ord, for eksempel «canadagoosejakke.no». Ser du slike fraser i adressefeltet, bør varsellampene starte å blinke.

Du bør også være oppmerksom på adresser som mangler en bokstav eller har en bokstav ekstra, og ser nesten identisk ut som den siden du egentlig ønsker å besøke. Det er også et problem at useriøse aktører legger på .com istedenfor .no, noe som betyr at f.eks. gsport.com står på Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker.

Men husk: Det er selvsagt ikke gitt at butikker som ikke oppgis i listen til Forbrukertilsynet, garantert er trygge.

For godt til å være sant?

For å gjøre et godt kjøp, anbefaler vi å bruke en app som Shopgun eller Prisjakt, som finner tilbud og beste pris hos seriøse aktører.

Vil du likevel handle i en nettbutikk du ikke kjenner fra før, er det noen forholdsregler du bør ta, og noen faresignaler du bør være på utkikk etter.

Dette er noen av rådene Nettvett.no gir for sikker netthandel:

  • Så langt det er mulig, bruk nettsider du kjenner og stoler på
  • Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer
  • Finn ut hva andre har sagt om siden ved å søke på nettbutikkens navn i en søkemotor
  • Sørg for at tilkoblingen er kryptert (vises gjerne med et hengelåsikon og/eller bokstavene HTTPS i grønt i adressefeltet)

Men det beste rådet kjenner du nok allerede: Virker det for godt til å være sant, er det som regel det. 

Dette er Sikker ID:

Sikker ID består av to funksjoner som begge sikrer deg når du er på nett:

  • ID-monitorering: Varsler deg hvis e-postadressen din og innloggingsdetaljer oppdages på et usikkert sted på nettet.
  • ID-tyveriforsikring: Sikrer hjelp dersom du blir utsatt for ID-tyveri, slik at du får advokatbistand og økonomisk kompensasjon ved misbruk og svindel. Du får også hjelp om noen har lagt ut et bilde av deg uten samtykke, eller har laget falsk profil med dine opplysninger.
  • Nettslett: Med Nettslett får du hjelp til å fjerne uønsket innhold på nett. Dette gjelder både ting som blir skrevet om deg og private bilder på avveie. Du får advokatbistand og en kontaktperson som tar på seg jobben med å slette bilder og kommentarer for deg.

Merk at ID-tyveriforsikringen aktiveres automatisk ved bestilling, mens ID-monitoreringen må du selv aktivere ved å registrere minst én e-postadresse i Mitt Telenor eller på Mine Sider.

Sikker ID – sikrer deg hjelp ved svindel og identitetstyveri