Søk
Meny

Julegaver på nett: Slik unngår du falske nettbutikker

Kvinne med laptop som ser på falske nettbutikker

I julestria florerer det av tilbud som lover gull og grønne skoger på nett. Her finner du noen enkle tips, for å unngå å bli lurt.

Når en nettbutikk frister med gode tilbud på den perfekte julegaven, kan det være fristende å slå til.

Spesielt i julestria kan det være mye tid og penger å spare ved å handle på nett – men tilsvarende lett å la seg rive med. Faktisk har hele 13 prosent av nordmenn i løpet av det siste året opplevd å betale for et produkt eller en tjeneste i en nettbutikk som de ikke fikk, ifølge en undersøkelse fra NorSIS.

Derfor bør du være klar over at det finnes mange falske nettbutikker der ute, og at det florerer av svindelforsøk. Og da er det greit med en enkel huskeregel:

Kjenner du ikke til nettbutikken fra før – og ikke er helt sikkert på at den er seriøs – bør du alltid være kritisk til butikken før du handler. Lukk heller siden, og søk opp butikken på Google.

I denne artikkelen finner du enda flere tips for å unngå å bli lurt av falske nettbutikker.

Se nøye på adressen til nettbutikken

Handler du i en falsk nettbutikk risikerer du å motta falske varer, eller ingen varer i det hele tatt. I verste fall risikerer du at kredittkortdetaljene dine kommer på avveie, eller at det installeres skadelig programvare på maskinen din.

Og at det er mange falske nettbutikker der ute, er det ingen tvil om: I en dansk undersøkelse ble det avdekket 167 000 falske nettbutikker bare i siste halvår i fjor. Da er det rimelig å anta at det også finnes mange slike i Norge også.

Mange av de falske sidene har adresser sammensatt av et merkenavn og norske ord, for eksempel «canadagoosejakke.no». Ser du slike fraser i adressefeltet, bør varsellampene starte å blinke. Ofte brukes også ord som «billig» eller «salg» som en del av adressen.

Fortsatt usikker? Ta et kjapt nettsøk på nettbutikknavnet, så kan det hende at det kommer opp noen tilbakemeldinger eller brukeranmeldelser som forteller deg om du har å gjøre med en seriøs aktør eller ikke.

Ekstra sikker med Nettvern:

  • Nettvern er et sikkerhetsfilter i Telenors nett som hindrer deg fra å besøke falske og infiserte nettsider, slik at du kan surfe litt tryggere.

  • Nettvern er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

Les mer om Nettvern her >

Du bør også være oppmerksom på adresser som mangler en bokstav eller har en bokstav ekstra, og ser nesten identisk ut som den siden du egentlig ønsker å besøke. Et fiktivt eksempel kan være telnor.no, hvor det mangler en e i Telenor. Det er også et problem at useriøse aktører legger på .com eller tilsvarende istedenfor .no.

Du kan også søke opp nettadressen på whois.com for å se om domenet tilhører merkenavnet til produktet eller nettbutikken.

For godt til å være sant?

For å gjøre et godt kjøp, anbefaler vi å bruke tjeneste som Prisjakt, som finner tilbud og beste pris hos seriøse aktører.

Falske nettbutikker lokker gjerne til seg ofre ved å selge «varene» sine til sterkt rabatterte priser. Derfor bør du sammenligne mistenkelig gode tilbud opp mot andre nettbutikker som selger samme eller tilsvarende produkter.

Vil du likevel handle i en nettbutikk du ikke kjenner fra før, er det noen forholdsregler du bør ta – og noen faresignaler du bør være på utkikk etter.

Dette er noen av rådene fra Nettvett.no om sikker netthandel:

  • Så langt det er mulig, bruk nettsider du kjenner og stoler på

  • Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer

  • Finn ut hva andre har sagt om siden ved å søke på nettbutikkens navn i en søkemotor

  • Sørg for at tilkoblingen er kryptert (vises gjerne med et hengelåsikon i adressefeltet)

Men det beste rådet kjenner du nok allerede: Virker det for godt til å være sant, er det som regel det. 

Betal sikkert på nett

Etter norsk lov (finansavtaleloven § 54b) har du rett på kortreklamasjon dersom du er blitt svindlet på nett etter å ha betalt med et kredittkort. Bruk av vanlig bankkort er imidlertid ikke lovregulert på samme måte, men kan likevel gjelde etter avtalevilkårene til Visa og Mastercard.

Loven er gjeldende for både defekte varer, feil beløp eller bestillinger som aldri dukker opp. Reserverte beløp dukker dessuten opp på kredittkortfakturaen, som du dermed kan nekte å betale.

Det er viktig at du stoler på nettsiden du bruker når du taster inn kortinformasjonen din. Det at BankID i stor grad nå er påkrevd ved kortbetaling på nett øker sikkerheten mange hakk – men også her bør du være obs på såkalt svindel i sanntid.

Flere av de store, seriøse nettbutikkene bruker også betalingsløsninger med bedre sikkerhet, som PayPal, Vipps eller Apple Pay.

Å bruke en fakturaløsning kan føles veldig lettvint ut i kjøpsøyeblikket, men siden du som regel på oppgi personnummer – bør du være ekstra forsiktig. I verste fall kan du oppleve ID-tyveri hvis personnummeret ditt havner på avveie.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring

SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >