Søk
Meny

Julegaver på nett: Slik unngår du falske nettbutikker

Kvinne med mobil og kredittkort som ser på falske nettbutikker

I julestria florerer det av tilbud som lover gull og grønne skoger på nett. Her finner du noen enkle tips for å unngå å bli lurt.

Når en nettbutikk lokker med gode tilbud på den perfekte julegaven, kan det være fristende å slå til. Spesielt i julestria kan man spare både tid og penger ved å handle på nett, men samtidig er det lett å la seg rive med. Det er viktig å være klar over at det finnes mange falske nettbutikker der ute, og svindelforsøk er utbredt. Da er det greit med en enkel huskeregel:

Kjenner du ikke til nettbutikken fra før – og ikke er helt sikkert på at den er seriøs – bør du alltid være kritisk til butikken før du handler. Lukk heller siden, og søk opp butikken på Google.

I denne artikkelen finner du enda flere tips for å unngå å bli lurt av falske nettbutikker.

Se nøye på adressen til nettbutikken

Handler du i en falsk nettbutikk risikerer du å motta falske varer, eller ingen varer i det hele tatt.

Faktisk har 500 000 nordmenn opplevd å ikke motta en vare de har kjøpt på nett, ifølge en undersøkelse gjort av NORSIS.

I tillegg til å betale for noe du aldri får, risikerer du i verste fall at kredittkortdetaljene dine kommer på avveie, eller at det installeres skadelig programvare på maskinen din.

Mange av de falske sidene har adresser sammensatt av et merkenavn og norske ord, for eksempel «canadagoosejakke.no». Ser du slike fraser i adressefeltet, bør varsellampene starte å blinke. Ofte brukes også ord som «billig» eller «salg» som en del av adressen.

Er du fortsatt usikker? Gjør et raskt nettsøk på nettbutikkens navn for å finne tilbakemeldinger eller brukeranmeldelser som kan avsløre om det er en seriøs aktør eller ikke.

Ekstra sikker med Nettvern+:

  • Nettvern+ er et sikkerhetsfilter i Telenors nett som blokkerer falske og infiserte nettsider, slik at du kan surfe litt tryggere.

  • Nettvern+ er inkludert i bredbånd fra Telenor, og i utvalgte mobilabonnement.

Les mer om Nettvern+ her >

Du bør også være oppmerksom på adresser som mangler en bokstav eller har en bokstav ekstra, og ser nesten identisk ut som den siden du egentlig ønsker å besøke. Et fiktivt eksempel kan være telnor.no, hvor det mangler en e i Telenor. Det er også et problem at useriøse aktører legger på .com eller tilsvarende istedenfor .no.

For godt til å være sant?

For å gjøre et godt kjøp, anbefaler vi å bruke tjenester som Prisjakt, som finner tilbud og beste pris hos seriøse aktører.

Falske nettbutikker lokker gjerne til seg ofre ved å selge «varene» sine til sterkt rabatterte priser. Derfor bør du sammenligne mistenkelig gode tilbud med andre nettbutikker som selger samme eller lignende produkter.

Vil du likevel handle i en nettbutikk du ikke kjenner fra før, er det noen forholdsregler du bør ta – og noen faresignaler du bør være på utkikk etter.

Dette er noen av rådene fra Nettvett.no om sikker netthandel:

  • Så langt det er mulig, bruk nettsider du kjenner og stoler på

  • Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer

  • Finn ut hva andre har sagt om siden ved å søke på nettbutikkens navn i en søkemotor

  • Sørg for at tilkoblingen er kryptert (vises gjerne med et hengelåsikon i adressefeltet)

Men det beste rådet kjenner du nok allerede: Virker det for godt til å være sant, er det som regel det. 

Betal sikkert på nett

Etter norsk lov (finansavtaleloven § 54b) har du rett på kortreklamasjon dersom du er blitt svindlet på nett etter å ha betalt med et kredittkort. Bruk av vanlig bankkort er imidlertid ikke lovregulert på samme måte, men kan likevel gjelde etter avtalevilkårene til Visa og Mastercard.

Loven er gjeldende for både defekte varer, feil beløp eller bestillinger som aldri dukker opp. Reserverte beløp dukker dessuten opp på kredittkort-fakturaen, som du dermed kan nekte å betale.

Det er viktig at du stoler på nettsiden du bruker når du taster inn kortinformasjonen din. Det at BankID i stor grad nå er påkrevd ved kortbetaling på nett øker sikkerheten mange hakk – men også her bør du være obs på såkalt svindel i sanntid.

Flere av de store, seriøse nettbutikkene bruker også betalingsløsninger med bedre sikkerhet, som PayPal, Vipps eller Apple Pay.

Å bruke en fakturaløsning kan føles veldig lettvint ut i kjøpsøyeblikket, men siden du som regel på oppgi personnummer – bør du være ekstra forsiktig. I verste fall kan du oppleve ID-tyveri hvis personnummeret ditt havner på avveie.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring


SAFE koster 169 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.
Prøv SAFE >