Søk

Online.no

Meny

Slik unngår du falske nettbutikker

Kvinne med laptop.

Tilbud som lover gull og grønne skoger florerer på nett. Her finner du noen enkle tips, for å unngå å bli lurt.

Det er klart det er fristende å slå til, når nettbutikkene frister med gode tilbud på akkurat det du ønsker deg. Eller du kan få varene levert rett hjem, med fri frakt attpåtil.

I perioder med store salg kan du spare mye tid og penger ved å handle på nett. Samtidig bør du være klar over at det finnes mange falske nettbutikker der ute, og at det florerer av svindelforsøk.

Da er det greit med en enkel huskeregel:

Kjenner du ikke til nettbutikken fra før, og ikke er helt sikkert på at den er seriøs, bør du alltid være kritisk til butikken før du handler.

Se på adressen

Mer enn 150 nettbutikker står i dag oppført på Forbrukerombudets liste over useriøse aktører, og du kan alltids sjekke denne listen om du er usikker.

Handler du i en av disse butikkene risikerer du å motta falske varer, eller ingen varer i det hele tatt. I verste fall risikerer du at kredittkortdetaljene dine kommer på avveie, eller at det installeres skadelig programvare på maskinen din.

Mange av de falske sidene har adresser sammensatt av et merkenavn og norske ord, for eksempel «canadagoosejakke.no». Ser du slike fraser i adressefeltet, bør varsellampene starte å blinke.

Du bør også være oppmerksom på adresser som mangler en bokstav eller har en bokstav ekstra, og ser nesten identisk ut som den siden du egentlig ønsker å besøke.

Det er også et problem at useriøse aktører legger på .com istedenfor .no, noe som betyr at f.eks. gsport.com står på Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker.

Hvis det er snakk om dyre varer kan du som regel også sjekke produktets nettside for en oversikt over nettbutikkene som fører produktene deres.

Men husk: Det er selvsagt ikke gitt at butikker som ikke oppgis i listen til Forbrukertilsynet, garantert er trygge.

Betal sikkert

Du bør som regel styre unna å bruke bankkortet ditt når du skal betale for noe. Da har du nemlig ikke lovfestet rett på tilbakebetaling, noe du får ved kredittkortkjøp.

Loven er gjeldende for både defekte varer, feil beløp eller bestillinger som aldri dukker opp. Reserverte beløp dukker dessuten opp på kredittkortfakturaen, som du dermed kan nekte å betale.

Flere av de store, seriøse nettbutikkene bruker betalingsløsninger med bedre sikkerhet. Noen lar deg betale med bankbrikke via Payex, mens andre benytter seg av PayPal.

Sistnevnte brukes blant annet på eBay, og sørger for at selgeren ikke får tak i person- og kortopplysningene dine. 

Du kan selvfølgelig også betale via nettbank med kodebrikke. Her kan du også bruke BankID på mobilen til å godkjenne kjøp, som er praktisk hvis kodebrikken ligger igjen hjemme. 

For godt til å være sant?

For å gjøre et godt kjøp, anbefaler vi å bruke en app som Shopgun eller Prisjakt, som finner tilbud og beste pris hos seriøse aktører.

De største forhandlerne er som regel de tryggeste. Hos forhandlere som Asos, Etsy, Finn, og CDON finner du trygge betalingsalternativer, og et bunnsolid regelverk.

Telenors nettbutikk lever etter de samme, trygge prinsippene, der du kan kjøpe mobiler, nettbrett og andre gadgets med sikker betaling.

Vil du likevel handle i en nettbutikk du ikke kjenner fra før, er det noen forholdsregler du bør ta, og noen faresignaler du bør være på utkikk etter.

Dette er noen av rådene Nettvett.no gir for sikker netthandel:

  • Så langt det er mulig, bruk nettsider du kjenner og stoler på
  • Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer
  • Finn ut hva andre har sagt om siden ved å søke på nettbutikkens navn i en søkemotor
  • Sørg for at tilkoblingen er kryptert (vises gjerne med et hengelåsikon i adressefeltet)

Men det beste rådet kjenner du nok allerede: Virker det for godt til å være sant, er det som regel det. 

Dette er SAFE:

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi
  • SAFE ID-vakt 
  • SAFE ID-tyveriforsikring

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenor-kunde.

Prøv SAFE​