Søk
Meny

Unngå kortsvindel i vinterferien

Bruk av kort i terminal

Dette må du gjøre for å sikre deg. Her er 7 tips til sikrere kortbruk.

Når du handler – enten det er i butikk eller på nettet – du ha kontroll på både bankkort og personopplysninger. Slik informasjon er dessverre svært ettertraktet blant tyver og svindlere – og blir opplysningene misbrukt, kan konsekvensene være store.

Sikker bruk av betalingskort er selvfølgelig alltid viktig i hverdagen, men det er kanskje enda mer aktuelt i ferien.

Da er vi ikke nødvendigvis alltid like årvåkne når vi betaler, enda det kanskje er mye som skjer rundt deg på kafeer, markeder eller minibanker.

Her har du 7 tips til hvordan du unngår svindel i vinterferien:

1. Bruk kredittkort på nett og i utlandet

Dette har du sikkert hørt før – med god grunn. Når du handler med kredittkort, trekkes ikke pengene direkte fra konto. Dermed kan du kontrollere kredittkortregningen i ettertid og se hvilke transaksjoner som er gjennomført. Oppdager du noe muffens, kan du kontakte banken og be om hjelp – og du har fortsatt penger på konto hvis du er uheldig.

Bruk kredittkort når shopper på nettet eller hvis du skal på utenlandsreise. Betaler du over halvparten av reisen med kredittkort følger som oftest reiseforsikring med. Den dekker blant annet tapt bagasje, sykdom, ulykker og dødsfall.

Men husk for all del å betale kredittkortregningen i tide!

Bruk kredittkort når du handler i utlandet eller på nett.

Bruk kredittkort når du handler i utlandet eller på nett.

2. Se etter mistenkelig utstyr

En av metodene kjeltringene benytter seg av, er såkalt «skimming». De monterer ulovlig utstyr på betalingsterminaler og minibanker, og kan deretter kopiere kortet ditt eller stjele koden din.

Hold derfor øynene åpne for utstyr som ser ut som det er montert i ettertid.

Ikke nøl med å avbryte betalingen hvis du oppdager noe mistenkelig.

3. Ikke slipp kortet ut av syne

Det virker kanskje selvsagt, men det kan faktisk skje at personer på restauranter eller barer ber om å få ta med kortet ditt på bakrommet. Da har du ikke kontroll over hva som skjer med kortopplysningene.

Blir du nødt til å gi fra deg kortet – hold ekstra godt øye med det.

4. Ha kontroll over PIN-koden

Sørg for at ingen får tak i PIN-koden din. Skriver du den ned kan den gå tapt eller havne i andres hender.

Sørg for at du kan de fire sifrene utenat.

Pass også på at ingen forsøker å se tallene du taster inn når du bruker en betalingsterminal eller minibank.

5. Ta med flere kort

På utenlandsreise kan det lønne seg å ta med flere kort. For eksempel kan du ta med deg det vanlige bankkortet ditt og et kredittkort.

Oppbevar bankkortet trygt i for eksempel hotellromsafen, og bruk det kun hvis kredittkortet blir stjålet, ødelagt eller går tapt.

Hvis du bare har et vanlig bankkort, kan det være smart å ta ut kontanter og la kortet ligge igjen på hotellet. Skulle uhellet inntreffe får ikke skurkene tømt bankkontoen din.

Å handle på nett er enkelt og praktisk – men også risikofylt om du ikke følger med.

Å handle på nett er enkelt og praktisk – men også risikofylt om du ikke følger med.

6. Vær forsiktig på nettet

Vi handler på nettet som aldri før og der det er mye penger i omløp, følger også svindlerne etter. Det finnes mange måter folk med uærlige hensikter kan lure deg, blant annet gjennom falske nettbutikker, nettsider som tilbyr populære varer til en billig pris og e-poster som ser ut som de kommer fra en ekte aktør – såkalt «phishing».

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Du bør for eksempel dobbeltsjekke nettadressen og se om den starter med «https», er markert med grønt for sikkerhetssertifikat, og at adressen har sammenheng med navnet på butikken.

Vær spesielt påpasselig når du netthandler fra mobilen. Det kan nemlig hende du ikke får opp den fullstendige adressen i nettleseren – med mindre du aktivt trykker på adressefeltet.

Og vær svært nøye med hvilke sider du bruker, om de ber om PIN-kode eller andre kort- og personopplysninger. Helst skal dette gå via betalingsaktører du stoler på. Om noe virker mistenkelig, ta kontakt med avsenderen før du forsetter.

Slik kan e-postsvindel se ut. For å ordne opp i «bestillingen din», må du oppgi sensitive opplysninger. Men siden er laget av svindlere!

Slik kan e-postsvindel se ut. For å ordne opp i «bestillingen din», må du oppgi sensitive opplysninger. Men siden er laget av svindlere!

7. Sperr kortet

Har du den minste mistanke om at noen har fått tak i PIN-koden din eller annen kortinformasjon? Sperr kortet!

De fleste banker har døgnbemanning for sperring av bankkort over telefon. I tillegg tilbyr de gode og trygge korttjenester i nettbank eller apper.

Dette er Sikkerhetspakken SAFE

Telenor tar grep for å sikre nordmenns digitale liv. Sikkerhetspakken SAFE omfatter forsikring, hjelp og trygghet – i én pakke.

SAFE Svindelforsikring: Få advokathjelp og økonomisk kompensasjon ved ID-tyveri, misbruk av betalingskort, eller ved krenkede nettpublisering. Forsikringen gjelder hele hustanden.

SAFE ID-vakt: Skulle din personlige informasjon bli funnet i en datalekkasje , vil du få et varsel av oss slik at du kan endre passordet ditt – eller sperre kortet ditt – umiddelbart.

SAFE WiFi: SAFE WiFi krypterer trafikken du sender over nett (VPN), slik at ingen kan overvåke deg eller få tak i din personlige informasjon. Spesielt viktig på åpne, trådløse nett.