Søk
Meny

Svindel i ferien: Slipp unna årets påskesvindel med disse ekspertrådene

Mann som tar selfie i påsken - men tenker han på sikkerhet

Når du senker skuldrene i påsken, tar ikke svindlerne ferie – og dermed kan du være ekstra utsatt. Med disse grepene kan du slippe å bli deres neste offer.

Nordmenn flest elsker litt ekstra spenning i påsken, og omfavner krimfortellinger i bokform eller på tv. Fullt så kjærkomment er imidlertid ikke krimfortellingene om de rammer på hjemmebane …

– Selv om du tar fri, betyr ikke det at de kriminelle også slapper av. Tvert imot: Ferietid er blitt høysesong for nettbasert svindel, sier Thorbjørn Busch, leder for sikkerhetsavdelingen Fraud & Crime i Telenor.

Følger du disse fem rådene fra Thorbjørn Busch, reduserer du sjansen for å bli svindlernes neste offer i påskeferien:

Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor

GIR PÅSKETIPS: Thorbjørn Busch, leder av Telenors sikkerhetsavdeling Fraud & Crime.

1. Senk skuldrene – men ikke guarden

Det er lettere å klikke på en lenke i en falsk mail eller SMS når du slapper av i solveggen, påpeker sikkerhetseksperten.

– Du har jo alltid mobilen med deg. Det betyr også at svindlerne alltid kan nå deg – også når du er i feriemodus, og kanskje har senket skuldrene litt ekstra, sier Busch.

Enten du drar på hytta eller besøker nye steder, gjør du gjerne ting litt annerledes enn hjemme. Alt dette påvirker hvordan vi tenker og fungerer:

– Hverdagsrutinen blir brutt. Da kan du fort finne på å trykke på en farlig lenke i en SMS eller e-post, en handling du kanskje ellers ville styrt unna, sier Busch, og kommer med et klart råd:

– Bare det å ha i bakhodet at svindlerne kan nå deg på mobilen selv når du er på ferie, kan gjøre at du tenker deg om to ganger. 

Med disse sikkerhetstjenestene blir påskeferien ekstra trygg >

Kvinne som senker skuldrene mens hun lager kaffe på hytta

ALLTID MED: Selv om du senker skuldrene i ferien, kan du alltid nås av svindlerne ... ettersom mobilen som regel også er med på tur.

2. Vær skeptisk til gode tilbud – og hold personopplysninger for deg selv

Busch forteller at nettsvindlere gjerne tilpasser budskapene i e-post og SMS etter høytidene. 

– De nettkriminelle er usedvanlig dyktige til å tilpasse seg norske forhold og kultur. De utnytter enhver anledning til å skape overbevisende historier og forestillinger, sier han. 

Ifølge Busch er svindlerne eksperter på å ta utgangspunkt i aktuelle situasjoner, spille på dine forventninger – og møte dem i svindelforsøkene sine.

– Vær derfor ekstra påpasselig om du skulle få SMS fra en «bedrift» om at du har vunnet en påskekonkurranse, eller blitt invitert til å svare på påskenøtter, advarer han.

– Vi ser også at mange svindelmeldinger prøver å lure deg med at du må oppgi opplysninger i skattemeldingen, eller betale en liten tollavgift for en pakke som er på vei. Tenk deg alltid om før du lokkes til å oppgi personlige opplysninger eller betalingsdetaljer.

I ferietid kan det være ekstra lurt å aktivere sikkerhetsfilteret Nettvern+, som blant annet blokkerer utrygge nettsider  – uansett om du surfer på pc eller mobil.

Dette er like viktig om du feirer påsken på en takterrasse i Roma, høyt til fjells … eller hjemme i sofaen. 

3. Tenk på hva du legger ut på nett

Under pandemien – da folk holdt seg mer hjemme – sank antallet innbrudd i hus og hytter. Ifølge bransjeorganisasjonen Finans Norge har imidlertid dette tallet dessverre skutt i været.

– Igjen gjelder derfor rådet om at feriebilder som legges åpent ut på sosiale medier kan være en «invitasjon» til innbruddstyver der hjemme, sier Busch.

Men det er også andre gode grunner til hvorfor du bør tenke litt ekstra på hva slags privat informasjon du legger ut for hele verden å se – og ikke begrenser til venner eller andre du står nær. Andre typer kriminelle kan nemlig også følge med:

– Deler du mange private detaljer, kan de kriminelle bruke dette i en mer målrettet svindel mot deg. Sjansen for at du trykker på en farlig lenke er større, om de kriminelle sender den i en mail eller SMS som inneholder personlig informasjon om deg, sier Busch.

Husk også at du bør være bevisst på hva slags bilder du deler av barna – og hvem som kan se dem – i ferien.

Turfølge på skitur i fjellet

UT PÅ TUR ... OG UT PÅ NETTET? Det er fristende å dele alle mulige høydepunkter fra ferien, også fra landets mange høye punkter. Men tenk litt på hva du legger ut, og hvem som kan se dette. Bør alle vite alt om deg og hvor du er?

4. Unngå usikre nett på farten

Busch understreker at det er viktig å unngå å koble seg på usikre WiFi-nettverk med mobilen din – enten påskeferien går til inn- eller utland.

– Det er svært enkelt å snappe opp alt du sender til og fra mobilen din om du bruker et åpent WiFi-nett på for eksempel hotellet, flyplassen eller på en kafé. Da bør du enten sikre surfingen din med en VPN, eller rett og slett bruke det sikre mobilnettet, sier Busch.

Sikkerhetspakken SAFE inkluderer VPN-løsningen SAFE WiFi, som lar deg surfe trygt også på åpne, usikrede nettverk. Og husk! Du kan surfe som hjemme på mobilnettet i hele EU/EØS-området, uten ekstra kostnad.

Kvinne med mobil på togtur

TRYGG PÅ TUR: Vær gjerne litt varsom rundt åpne, trådløse nett på ferieturen, enten det er i inn- eller utland.

5. Tenk deg om to ganger i feriestresset

Hvem har ikke kjent på iveren etter å haste seg av gårde på ferie – men også stresset som gjerne oppstår samtidig?

– De kriminelle vet at stress, irritasjon og hastverk kan skape følelsesmessige spenningstilstander i kroppen, og kan bidra til at man gjør feil man ellers ikke ville ha gjort, sier Busch.

Det er med andre ord ikke tilfeldig at de kriminelle gjerne slår til fredag rundt klokka 13 – rett før du skal hive deg av gårde for å unngå utfartskøen.

– Da flyter gjerne skillet mellom jobb og privat, og de kan utnytte ditt private stress til å gjennomføre for eksempel en direktørsvindel – som vil ramme bedriften du jobber i, sier Busch.

– De vet at om de drøyer henvendelsen – for eksempel om en kontoendring av en betaling – til sent på dagen, er det større sannsynlighet for at du vil bli irrasjonell og hoppe over viktige sikkerhetsrutiner.

– Forsøk å ikke la deg lede av stress om du mottar plutselige henvendelser, enten det gjelder noe privat eller jobbrelatert. Om noe virker unormalt, må du alltid ta deg tid til å tenke deg om to ganger – og heller ta en avsjekk for mye med noen andre om dette virkelig kan stemme.

Få en ekstra stress- og svindelfri påskeferie:

Med disse sikkerhetstjenestene som du får inkludert i mobil- og bredbåndsabonnement fra Telenor, kan du forhåpentlig slappe litt ekstra av i ferien.

Inkludert i alle abonnement:

  • Nettvern: Dette er et filter i Telenor-nettet – både på mobil og bredbånd – som blokkerer de vanligste, utrygge nettsidene, slik at du kan surfe litt tryggere. 

Inkludert i alle bredbåndsabonnement og utvalgte mobilabonnement:

  • Nettvern+: Et nytt, forbedret sikkerhetsfilter som blokkerer enda flere usikre nettsider.

Inkludert i alle mobilabonnement:

  • Min Sky: Denne bildelagringsappen gir deg trygg og ubegrenset lagring av mobilbildene dine – uansett hvor mange du tar.

  • Se Hvem: Se navnet bak ukjente numre. Få varsel i sanntid mens det ringer ved mistenkt svindel eller telefonsalg.

  • Nettslett: Få hjelp til å fjerne privat innhold på nett, samt bistand ved netthets, eller om privat innhold havner på avveie.