Advarer Mac-brukere mot å droppe antivirus

Mac-maskiner blir også angrepet av virus, advarer sikkerhetseksperter.
Virus på Mac

- Det at datavirus ikke angriper Mac-maskiner er en seiglivet myte. De siste årene er det kommet mange virus myntet på Mac-brukere, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring til Online.no

For bare ti år siden kjørte 95 prosent av alle maskiner Windows, og Mac-baserte maskiner gikk stort sett fri for angrep.

Siden den gang har det skjedde en massiv dreining i markedet, og langt flere har gått til anskaffelse av en Mac. Det er noe hackerne forlengst også har fått med seg, skal vi tro sikkerhetseksperten:

- Når antallet Mac-brukere øker, så øker også de kriminelles arbeid mot disse maskinene. I dag er det også attraktivt å angripe Mac-en, sier Sandland.

Samme forholdsregler

P.Schjott

Sikkerhetsekspert ved Symantec, Peter Schjøtt

Forholdsreglene er de samme for alle brukere, enten operativsystemet er laget av Apple eller Microsoft. Det er ingen stor forskjell i teknologi som tilsier at Windows skal være lettere å angripe enn OS X på Mac.

- Du må bruke antivirusprogrammer og vise varsomhet på nettet. På Mac er det flere små virusprogrammer, mens det på Windows-baserte maskiner er flere større antivirus-leverandører – men i prinsippet fungerer de likt. Til syvende og sist er det brukeren som er den viktigste faktoren for å unngå angrep, sier Sandland.

Han får støtte fra sikkerhetsekspert ved Symantec, Peter Schjøtt. 

- Malware som virus, trojanske hester og hackerprogramvare har også eksistert på Mac lenge nå. Man er absolutt ikke tilstrekkelig beskyttet bare fordi man har en Mac, sier Schjøtt og legger til:

- Faktisk er Apple tregere til å fikse eventuelle hull i deres operativsystemer, noe som gjør at de er sårbare for angrep over en lengre tid enn Windows-maskiner. Vi anbefaler å ha akkurat det samme sikkerhetsnivået på Mac som på andre maskiner.

Få et tilbud fra Telenor

Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.

Noe har gått galt i skjemaet. Mer informasjon finnes ved hvert felt.