Søk

Online.no

Meny

Lei av å jakte på gratis Wi-Fi i utlandet?

Å surfe via mobilen kan være like billig – og mye sikrere.

I ferien skal du helst stresse minst mulig. Tidligere var det gjerne vanskelig, der du halset rundt i europeiske storbyer eller fra strandkafé til strandkafé på jakt etter et trådløst nett ... som kanskje virket.

Alt for å spare litt penger, i en tid der surfing på mobilen i EU/EØS gjerne var forbundet med høye kostnader.

Det de færreste kanskje tenkte over, var sikkerhetsrisikoen som gjerne er forbundet med å surfe på åpne, trådløse nettverk.

Surf som hjemme i EU/EØS

Med alle Telenors mobilabonnementer kan du nå surfe, ringe og tekste i hele EU/EØS – uten ekstra kostnader.

Det er en god nyhet for deg som er opptatt av sikkerhet, ettersom det svært mye vanskeligere å hacke deg om du surfer via mobilnettet enn via åpne, trådløse nett.

Og har du Fleksi, trenger du heller ikke tenke på hvor mye data du bruker, ettersom abonnementet hver måned tilpasser seg ditt bruk. 

Også når du reiser til resten av verden, har du som Telenor-abonnent full kontroll over mobilutgiftene.

Du kan surfe, ringe og sende meldinger som hjemme i hele EU/EØS.

Pass på hvor du surfer

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til Online.no.

Han har i over 20 år jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret, og er nå daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group.

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, legger Flesvik til.

Vil du være ekstra sikker når du surfer på mobilen, har Telenor også lansert tjenesten Sikker ID, som sikrer deg hjelp ved svindel og identitetstyveri.

Du bør være forsiktig med hva slags opplysninger du sender over offentlige, åpne trådløse nettverk.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske hotspots i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår nemlig i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, sier Flesvik.

Bruk av wi-fi i utlandet

Erik Midthun (produktsjef WiFi Datametrics) og Jon Richardsen (ansvarlig for Telenor WiFi Public) er eksperter på trådløse nett. Dette er deres råd for bruk av slike nett på tur til utlandet.

1. Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

2. Unngå å legge igjen sensitiv informasjon

Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å bruke nettbank og andre sensitive websider. Ikke legg igjen kredittkortnummer og annen info.

3. Ha oppdatert programvare

Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus.

4. Vær oppmerksom

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, se etter hengelåssymbolet når du besøker nettbanken. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Kilde: Jobb smartere