Lei av å jakte på gratis Wi-Fi i utlandet?

Å surfe via mobilen er like billig – og mye sikrere.
Hva var passordet, sa du?

I ferien skal du helst stresse minst mulig.

I praksis har det imidlertid vist seg vanskelig for mange av oss, der vi halser rundt i storbyer eller fra strandkafé til strandkafé på jakt etter et trådløst nett.

Har du først funnet et trådløst nett og til alt overmål klart å skaffe passordet, kommer så det store spørsmålet: Virker det?

Med et FRIHET eller UNG-abonnement fra Telenor kan du fritt ringe, sende MMS og SMS, og bruke inkludert data i Norge og EU. 

… men hvor trygt er det?

For mange er dette en kjent situasjon på utenlandsferie. Vi er blitt godt vant til å bruke mobilnettet gjennom hele dagen hjemme, men må brått kutte ned på bruken av frykt for skyhøye roamingkostnader.

Konsekvensen er gjerne en stresset følelse av å ha mistet kontakten med omverdenen – og altså denne hvileløse jakten på et godt, trådløst nett.

I all iveren over å finne et trådløst nett som lar deg sjekke mail og oppdatere Instagram, glemmer de aller fleste å tenke på det som egentlig er aller viktigst: Hvor trygt er det egentlig?

Pass på hvor du surfer

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til Online.no.

Han har i over 20 år jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret, og er nå daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group.

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, legger Flesvik til.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske hotspots i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår nemlig i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, sier Flesvik.

Ingen spør om sikkerhet

Her kan du surfe som hjemme med FRIHET

FRIHET gjelder i alle EU og EØS-land: Belgia, Bulgaria, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Nord-Irland, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike og Wales.

Jon Richardsen har ansvar for Telenors trådløse nettverk på over 220 hotell- og konferansesenter i Norge.

Han får naturlig nok mange spørsmål knyttet til nettverkene han har ansvar for – men det er ett spørsmål han har merket at nesten aldri stilles:

– Vi får så å si aldri spørsmål knyttet til sikkerheten på nettverkene våre, kundene er bare opptatt av hvordan de får logget seg på internett. På nettverkene vi drifter er de uansett trygge, men det kan jo tyde på at man ikke tar sikkerheten på alvor andre plasser også, sier Richardsen til Jobb smartere.

Også Richardsen maner brukere på ferie til å være svært varsomme med hvor de surfer, og hva de

– Det er viktig å få fram at alle åpne nettverk, per definisjon, er potensielt farlige for brukeren. Uansett om det er et nettverk på en velrennomert flyplass som Heathrow, eller om det er nettverket til en gatekafé i Krakow – sjansen for å bli hacket er tilnærmet lik, sier han.

Bruk mobilnettet!

Med Telenors nye mobilabonnement FRIHET kan du surfe, ringe og tekste i hele EU, uten ekstra kostnader. Enten du er i Norge eller ute i Europa på ferie, er bare mengden data som er inkludert i datapakken din du må forholde deg til.

Ved at du kan bruke mobilnettet som hjemme, slipper du også å tenke på om det er trygt å bruke nettet eller ikke – det er nemlig svært mye vanskeligere å hacke deg om du surfer via mobilnettet.

I tillegg kommer selvfølgelig bonusen ved at du slipper å halse rundt etter nær uforståelige passord til ustabile kafénett neste gang du er på storbyferie …

Populært på Online.no nå: