Xperia XZ Premium imponerer stort: Vi har testet Sony-flaggskipet

Hever listen for skjerm, ytelse og kamera i en smarttelefon.
Toppbilde Sony Xperia XZ Premium

Det følger visse forventninger når du kaller noe for «Premium». Men er det en mobil som kan bære den merkelappen uten å skjemmes, er det Xperia XZ Premium, den helt nye toppmobilen fra Sony.

Vi har testet mobilen gjennom de siste ukene, og har fått bekreftet inntrykket av at dette er noe av det råeste du kan få tak i akkurat nå.

Den 5,5 tommer store skjermen med 4K HDR utmerker seg spesielt – og det samme gjør ytelsen og kameraet. Sistnevnte har noen unike funksjoner, først og fremst muligheten for å ta opp ekstrem saktefilm – for første gang med en mobiltelefon.

Lekker design – og fantastisk skjerm

5,5 tommer er ikke lenger voldsomt stort for en mobilskjerm, men i motsetning til flere konkurrenter har ikke Sony her gått inn for å fjerne rammene rundt. XZ Premium er dermed ingen liten mobil. Men er du komfortabel med størrelsen, er den også unektelig lekker.

Sony Xperia XZ Premium

Hver side av mobilen er dekket av en stor, speilblank glassflate (spesielt den sølvfargede versjonen kan du bokstavelig talt bruke som speil).

Nærmere bestemt er den konstruert med Gorilla Glass 5, det mest solide glasset på markedet, så mobilen er ikke dermed sagt skjør – og den er også vann- og støvbestandig. Kortsidene oppe og nede er beskyttet av diamantslipte kanter i metall.

4K og HDR

Skjermen er desto flottere når den er skrudd på. Den har nemlig 4K-oppløsning og HDR (altså High Dynamic Range, eller utvidet dynamisk område på norsk). Dette betyr kort sagt at det er mulig å gjengi et større spekter av lys og farger enn hva du får på vanlige skjermer, og med en oppløsning på hele 807 piksler per tomme.

HDR og 4K på Sony Xperia XZ Premium

Kort sagt fremstår bildet svært naturtro. Riktignok er det foreløpig lite ekte HDR-innhold tilgjengelig, men også «vanlig» høyoppløst video ser fantastisk ut på denne skjermen.

Kamera med mange muligheter

Kameraet i XZ Premium er svært godt på å skanne motiver, og å gjengi naturlige farger. Du kan ta bilder i 19 megapiksler og filme i 4K.

Mobilen bruker smart programvare til å hjelpe deg å treffe på timingen på bilder. For eksempel om mobilen oppdager bevegelse i motivet, vil den ta flere bilder enn du «ber den om» – og så kan du gå tilbake og velge den eksponeringen som traff best. De kaller det «Predictive Capture»

Dette er noen av bildene vi har tatt med mobilen:

Bilde tatt med Sony Xperia XZ Premium
Bilde av Bjørvika tatt med Sony Xperia XZ Premium
Bilde av blomst, tatt med Sony Xperia XZ Premium

Fantastisk saktefilm

Sony har lagt inn et eget bufferminne i kamerasensoren, slik at bilder og opptak kan mellomlagres uten å gå via prosessoren. Det muliggjør også «Super slow motion».

I Super slow motion-modus kan du trykke når som helst i et filmopptak for å ta et kort blaff med hele 960 bildet i sekundet (bps).

I praksis betyr det at du kan strekke et 0,2-sekunders opptak til seks sekunder med video. Du kan se her hvordan det ser ut:

Rask som få

Selv etter dagens standarder er Sony-mobilen imponerende rask til å utføre «vanlige» kommandoer som å åpne en app eller spill, laste ned nettside, skifte mellom vinduer, eller reagere på at du kniper og zoomer i bilder.

En del av forklaringen er den nye, markedsledende Snapdragon 835-prosessoren fra Qualcomm. Men det handler også om at Sony har lagt inn relativt få (eller i alle fall beskjedne) egne apper og tilpasninger på operativsystemet (det vil si Android versjon 7.1, Nougat), noe som ellers kunne trukket ned ytelsen.

Kameraet på Sony Xperia XZ Premium

Mobilen kommer for øvrig med 4 GB RAM og 64 GB internminne, som kan utvides med ytterligere 256 GB gjennom et microSD-kort.

Ettersom den møter LTE Cat. 16-standarden, betyr det at du kan laste ned mobildata i 1 gbps – straks mobilnettet støtter det.

Populært på Online.no nå: