Søk
Meny

– Sony har truffet svært godt på både helhet og detaljer

Sony-mobiler

Vi har testet Sonys nye toppmobiler Xperia XZ2 og Xperia XZ2 Compact.

Sony har avduket sine nye toppmobiler, Xperia XZ2 og Xperia XZ2 Compact – og de sikter åpenbart på at dette skal være noe av det aller beste du kan få tak i denne våren.

Mobilene er først i verden med å støtte filmopptak i 4K HDR. De har også en lekker, ny design. Kanskje enda viktigere er imidlertid at Sony har truffet svært godt på både helhet og detaljer: Den behagelige og svært lyssterke skjermen, den gode ytelsen, hvor godt de ligger i hånden. Med andre ord, de tingene som kanskje betyr aller mest i det daglige.

Vi har fått leve noen dager med mobilene, som kommer i salg 6. april.

Nytt design

I det store og hele er Xperia XZ2 og XZ2 Compact samme mobil, i to ulike størrelser.

Compact-versjonen mangler riktignok Sonys nye dynamiske vibrasjonssystem (mer om det lenger ned), den har ikke glass på baksiden, og støtter heller ikke hurtiglading eller trådløs lading. Men skjermen, prosessoren, lagringsplassen, kameraene, alt det som tross alt er viktigst – alt dette er helt likt.

Både Xperia XZ2 og Xperia XZ2 Compact har fantastiske skjermer. Begge oppleves også som store, selv på Compact-modellen.

Både Xperia XZ2 og Xperia XZ2 Compact har fantastiske skjermer. Begge oppleves også som store, selv på Compact-modellen.

XZ2-skjermen måler 5,7 tommer, mot 5 blank på Compact-versjonen. Skjermene er både større og mer avlange enn i tidligere modeller (sideforholdet er 18:9), og går nå ut til sidekantene. I det hele tatt har Sony her tatt designen i en ny retning.

På baksiden er mobilene kurvet, slik at de er relativt mye tykkere på midten enn langs sidene. Det gir en fasong som først er litt uvant, men som vi setter mer og mer pris på. Begge versjoner er behagelige å holde, og fyller hånden godt. Byggekvaliteten kjennes robust, og mobilene er også støv- og vannresistente.

Fingeravtrykkleseren er plassert sentralt på baksiden – langt fra kameralinsen – der det er naturlig å legge pekefingeren.

Bakside mobil

Skjermene er svært lyssterke og behagelige, med Full HD+ (1080x2160 piksler) og HDR.

Spennende kamerafunksjoner

Videoopptak i 4K HDR er den største enkeltstående nyheten med XZ2 og XZ2 Compact. Dette betyr, i praksis, kraftig kontrast og fabelaktig fargegjengivelse i videoene dine – i svært høy oppløsning.

Vi lar oss imponere ikke bare av videoopptakene til XZ2, men også stillbildene. Også her er fargene klare og sterke, og ikke minst naturlige, eller virkelighetstro. De ser spesielt bra ut på mobilens egen HDR-skjerm.

Flott skjerm

Sony fortsetter også med Super Slow Motion-teknologien de introduserte i fjor. Nå kan du ta opp korte snutter med 960 i bilde i sekundet i Full HD-oppløsning.

Også Sonys 3D Creator, der du kan lage dine egne 3D-figurer basert på virkelige mennesker og objekter, er videreutviklet.

Nå kan du skanne deg selv med selfie-kameraet, og det er også blitt lettere å dele (og 3D-printe) modellene.

Både XZ2 og XZ2 Compact (bildet) har kraftige stereohøyttalere – som samtidig er svært diskrete. Den nedre høyttaleren ligger i «sømmen» mellom rammen og 3D-glasset på framsiden.

Både XZ2 og XZ2 Compact (bildet) har kraftige stereohøyttalere – som samtidig er svært diskrete. Den nedre høyttaleren ligger i «sømmen» mellom rammen og 3D-glasset på framsiden.

Dynamisk vibrasjon

Foruten kameraet og den nye designen, er lyden et satsingsområde på disse mobilene. De har blant annet forbedrede stereohøyttalere som gir 20 prosent kraftigere lyd enn før – og det høres. Her er det mye kraft.

I standard-versjonen av XZ2, men ikke i Compact, får du også et nytt dynamisk vibrasjonssystem, inspirert av Dual Shock-kontrollerne til PlayStation 4.

Det innebærer at du skal føle det du ser og hører, ved hjelp av en ny og kraftig vibrasjons-motor i mobilen. Har du for eksempel filmet på en konsert, vil du kunne føle bassen også når du viser frem opptaket. Eller du kan føle eksplosjoner og krasj i en actionfilm.

Dette føles litt rart med en gang. Men når vi slår det av for å sammenligne, føler vi raskt at det er noe som mangler. Det er nok noe du fort kan bli vant til – og som ikke bare er en gimmick, men faktisk tilfører noe ekstra til underholdningsopplevelsen.

Du kan selvsagt slå dette av eller på som du vil, og også justere nivået. Som standard er det avslått i de fleste apper, unntatt filmvisning.

Bakside kamera

Svært godt batteri

Film og videofiler har du for øvrig mye plass til, da mobilene har 64 GB lagringsplass og støtte ytterligere 400 GB via minnekort.

Batteriet er også svært godt, og tar deg fint gjennom en hel dag og vel så det, med aktiv bruk.

Prosessoren er Snapdragon 845, og mobilen kjører en forfriskende enkel Android 8.

Xperia XZ2 kommer i svart, sølv og rosa, mens XZ2 Compact kommer i svart og sølv.

Sony Xperia XZ2:

  • 5,7-tommers 18:9 HDR-skjerm med full HD+ og X-reality™ for mobil med oppkonvertering til HDR
  • Sonys dynamiske vibrasjonssystem for altoppslukende underholdning
  • 19 MP Motion Eye™-kamera med videoinnspilling i 4K HDR
  • Qualcomm® Snapdragon™ 845
  • Vannbestandig design med IP65/68
  • 4 GB RAM, 64 GB UFS-internminne, microSDXC-støtte (opptil 400 GB)
  • 197 g, 153 x 72 x 11,1 mm 

Bestill Sony Xperia XZ2 med SWAP