Søk

Online.no

Meny

Ikke alle fotballkampene stoppet opp – her kjemper 128 lag om NM-tittelen

Kampene spilles ikke på kunstgress – men med håndkontroller.

Selv om det er merkbart stille på landets fotballbaner om dagen‚ har ikke fotballinteressen svunnet helt hen i Norge.

I stedet for på kunstgress, spilles kampene i stedet bare på virtuelle fotballbaner – i FIFA 20 Pro Clubs.

Totalt kjemper 128 lag med totalt 990 spillere nå om NM-tittelen i Fotballforbundets nye e-fotballcup, og allerede i første uka ble det spilt over 4000 kamper.

Spillere på venteliste

– NM i Pro Clubs har bevist at denne modusen tiltrekker seg en bredere målgruppe. Man trenger ikke å være ekstremt god individuelt, men god sammen som et lag. Det er tydelig at det er mange vennegjenger der ute som har gått sammen og meldt seg på. Det er morsomt, sier Mats Theie Bretvik, leder for E-sport og gaming i Norges Fotballforbund.

Faktisk er det så mange som har ønsket å delta på arrangementet, at forbundet nå har en venteliste for spillere som vil delta i NM i Pro Clubs.

– Det vitner om et stort behov for underholdning, og ikke minst å faktisk konsumere fotball. Det er gledelig for utviklingen av norsk eFotball, og jeg håper vi kan utnytte den positive trenden i tiden som kommer, sier Bretvik.

Dette er NM i Pro Clubs

FIFA 20 Pro Clubs er en spillmodus der man deltar lagvis og kontrollerer en spiller hver. Hvert lag kan bestå av minimum fem, og maksimum 11 spillere.

Mesterskapet spilles over tre faser:

Fase 1: 15. og 22. april.

Fase 2: 28. og 29. april.

Fase 3: 6. og 13. mai.

Du kan se kampene på Twitch eller YouTube.

Viktig også med bredde

Akkurat som med fotballen ellers, er det også i e-sportsammenheng vel så viktig med breddefotball som med toppfotball.

– Det er svært gledelig å se at e-sporten og interessen bare vokser og vokser. Vi i Telenor ønsker at vårt samarbeid med Fotballforbundet skal omfatte både bredde- og toppidretten. Derfor varmer det at vi nå i økende grad også får med bredden i e-sporten og ikke kun spesialistene, sier sponsorsjef Petter Svendsen i Telenor Norge.

Da Norsk Toppfotball og Discovery i fjor vår også lanserte eSerien – der norske toppfotballklubber spiller mot hverandre på skjerm – ble det påpekt hvor viktig det er for eFotball at folk faktisk får sett på kampene.

– Som publikumssport vil dette også være lettere for flere å skjønne seg på, helt umiddelbart. Vi snakker jo tross alt om fotball, enda så digital den måtte være. Det er ingen «fremmede» ting man må vite om fra før, som med boosters i «Rocket League», fortalte Erling Rostvåg i turneringsoperatøren Good Game den gang.

Visste du at Norge også har et eFotballandslag? Her kan du se noen av spillerne på landslaget fortelle om hvordan det oppleves å spille på det høyeste nivået:

Merkbar økning på nettet

At mange flere har funnet seg godt til rette innenfor hjemmets fire vegger, har ikke akkurat lagt en demper på verken nettbruk generelt eller e-sport spesielt.

Telenor har de siste ukene merket en tydelig økning i trafikken på nett – også når det kommer til online-spilling, der det er ekstra viktig med stabilt nett og lav forsinkelse.

I fjor testet YouTube-stjernen Randulle hvordan det var å spille FIFA mot Norges beste proffspiller over 4G-nettet, noe som gikk svært bra (i hvert fall når det kommer til det tekniske, om ikke for sluttresultatet …).

– For å prestere på høyt nivå må spillopplevelsen være problemfri. 4G-nettet til Telenor tåler ekstreme prøvelser som online gaming, sier Ric Brown, leder for mobilvirksomheten i Telenor Norge.