Hopp til innhold

Hvilken nettleser skal du velge

Hvilken nettleser skal du velge?

Hvilken nettleser skal du velge

Nettleseren er et av de aller viktigste programmene vi har på datamaskinen. Du surfer også raskere og sikrere med en oppdatert nettleser. Men hvilken bør du velge?

Hva er en nettleser?

  • Tim Berners-Lee laget den første nettleseren WorldWideWeb i 1990.
  • En nettleser er et program som brukes til å vise innhold fra Internett som oftest finnes i HTML-formatet.
  • Nettleserens jobb er å «oversette» HTML-kodene som angir plassering av tekst og eventuelt bilder, filmer og lignende og vise dette i henhold til koden.

Teknofil.no har nylig gjennomført en omfattende test av Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome og Safari. De har blant annet vurdert områder som brukervennlighet, bokmerker, faner, innstillinger og synkronisering.

Sitter du på en gammel nettleser når du surfer på nettet? Da bør du være klar over at disse nettleserne gjerne mangler en oppdatert sikkerhetskontroll. Dessuten leser de websider betydelig tregere enn nye og oppdaterte versjoner.

Under ser du de mest populære nettlesere du kan laste ned. Felles for alle programmene er at de er helt gratis.

Teknofil.no har ikke kåret noen vinner i denne testen, men trekker frem positive og negative egenskaper ved hver nettleser.

Lær litt om den enkelte nettleseren, så velger du forhåpentligvis den mest riktige for deg.

Internet Explorer 9

IE Bare for få år siden brukte nesten alle Internet Explorer fra Microsoft. Dette er en gammel traver som tidligere har fått mye pepper, men som nå er blitt modernisert.

Nettleseren er blitt forbedret på flere områder og gjør det spesielt bra innen sikkerhet. Download Manager sjekker nemlig om programmer du laster ned inneholder virus. Den har også et minimalistisk grensesnitt med god fanefunksjon.

Dersom du bruker Windows 7 eller Windows Vista har denne nettleseren en del funksjoner som konkurrentene ikke har. Sitter du på en maskin som kjører Windows XP må du nok ty til en eldre versjon av Internet Explorer. Manglende synkronisering trekker også ned.

Google Chrome 10

Chrome Google tok nettbrukere med storm i 2008 med sin minimalistiske og raske nettleser Chrome. Og søkegiganten fortsetter å levere varene, mener Teknofil.no.

Denne nettleseren har god støtte for webstandarder. Med Chrome Instant lastes faktisk websidene ned før du har skrevet hele adressen. Chrome tilbyr også innebygd synkronisering.

Den bruker mye minne når du har veldig mange faner opp samtidig. Da snakker vi om over 30 i tallet. Vær også oppmerksom på at installasjonsfilen temmelig stor dersom du går for denne nettleseren.


Firefox 4

Firefox Det var Firefox som i sin tid virkelig tok opp kampen med Internet Explorer. Den siste versjonen av Firefox er nummer 4, og dette er en relativt rask nettleser. Den byr på et stort antall utvidelser og har nå fått innebygd mulighet for synkronisering.

Det trekker ned at ”Ny fane”-siden er blank, altså uten innhold. I tillegg har Firefox en tendens til å bruke mye datakraft. Og sitter du på en Mac kan websidene se direkte rotete ut. 

 

 

Opera 11

Opera Den norskproduserte nettleseren Opera ligger fortsatt en del unna toppen når det gjelder markedsandeler, men kan friste med fleksibilitet og brukervennlighet. Versjon 11 ble lansert desember i fjor og har alle de funksjonene du måtte ønske. I tillegg er e-postklienten som følger med overraskende god.

Med denne nettleseren kan du skreddersy utseendet etter ditt behov, og her er innstillingsmulighetene mange. I Opera kan du dessuten navigere frem og tilbake med enkle musebevegelser. Den har også en turbo-mulighet som gjør trege nettlinjer raskere.

Største ankepunktet med Opera er minnehåndteringen som kunne vært bedre, ifølge testen.

Safari 5

Safari Nettleseren Safari fra Apple sliter på flere områder, men kan skryte av enkeltfunksjoner som innebygd RSS-leser og Safari Reader som viser renere nettsider. Da kan du altså lese sider uten nettsidens øvrige design rundt.

Safari bruker lite minne og takler mange åpne faner samtidig ganske godt. Den mangler imidlertid innebygd synkronisering og er generelt dårlig på å lese Javascript i forhold til de andre nettleserne i testen. Bokmerkefunksjonen kunne også vært mer fleksibel.

Ifølge Nettavisen har det generelt ikke vært mange med Windows som har brukt Safari, men det blir stadig flere og flere som velger Safari også på Windows-plattformen.

Kilder: teknofil.no, nettavisen.no

Aktuelt på Online

Operativsystem

Vet du egentlig hva et operativsystem er?

iOS, Android eller Windows Phone? Det er operativsystemet som bestemmer hva telefonen din kan gjøre og ikke kan gjøre.

Hvilket operativsystem passer best til deg?

Syv Google søketriks

7 Google-søketriks du bør kunne

Lei av å få opp massevis av irrelevante treff? Lyst på kjappere og mer målrettede google-søk?

Lær deg disse

Alle data i skyen

Lagring i skylaget

Nettskyen er spådd å revolusjonere it-markedet. Både Google, Microsoft, Amazon og Apple tilbyr å lagre filene våre på eksterne serverere, såkalt Cloud Computing.

Hvordan fungerer det og hva betyr det for deg?

Med banken i lomma -

Skulle du betalt en regning?

Stikkordet for et enklere liv er BankID på mobilen.

Kodebrikken alltid tilgjengelig