Hopp til innhold

Telenor tester IPv6

Telenor tester IPv6

Telenor tester IPv6

Den 8. juni 2011 går World IPv6 Day av stabelen. Da skal Telenor sammen med en rekke Internett-aktører verden over være med i en 24 timers test av Internet Protocol version 6, IPv6.

Hva er en IP-adresse?

IP-adressen er datamaskinens unike tallidentitet, og er omtrent det samme som et telefonnummer eller en gateadresse.

Dagens IP-system heter IPv4. En adresse kan se slik ut: 207.142.131.235

Den neste generasjonen IP-adresser, IPv6, er såkalt hexadesimalt. En adresse kan se slik ut: 2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7344

Med nye IPv6 får verden et langt større antall unike adresser, og bedre støtte for utvidelser og andre tekniske muligheter.

Internet Protocol version 6 er neste generasjons protokoll for datakommunikasjon. Hensikten er at denne skal ta over for dagens protokollversjon, IPv4, som har drevet Internett helt siden tidlig på 80-tallet.

- Overgangen fra IPv4 til IPv6 blir den største endringen i Internetts arkitektur noensinne, sier Sigurd Thunem som er direktør for strategi og arkitektur i Telenor.

IPv6 på online.no

8. juni skal Telenor slå på IPv6 her på online.no i 24 timer. Ved å besøke oss her på testdagen, vil du få en indikasjon på om innføring av IPv6 medfører problemer for deg som bruker.

Ved å gjøre Telenors nettjenester tilgjengelig over dual-stack, skal vi avdekke eventuelle problemer. Dual-stack innebærer at innhold blir gjort tilgjengelig over både IPv4 og IPv6 samtidig.

De fleste vil ikke merke forskjell

Du som bruker vil sannsynligvis ikke merke noen forskjell om du benytter den forrige eller den nye versjonen av Internettprotokollen. De to versjonene vil leve side om side i mange år. Har du for eksempel en PC som bruker Windows Vista eller Windows 7, så vil den kunne benytte begge versjonene av Internettprotokollen.

Det samme gjelder for de som bruker Mac. Det er heller ikke nødvendig å ta noe valg om hvilken versjon du skal benytte, siden operativsystemet og mekanismer på Internett vil ordne dette for deg automatisk.

Noen få brukere får problemer

ipv6logo Det er imidlertid noen få brukere som vil kunne oppleve utfordringer den 8. juni. Noe av hensikten med denne 24 timers testen er nettopp å identifisere brukere som får problemer med at IPv6 blir slått på.

Etter at testen den 8. juni er over, vil utstyrs- og internettleverandører sammen evaluere resultater og vurdere behov for eventuelle forbedringer før det blir aktuelt å slå på IPv6 på permanent basis.

Testes over hele verden

Overgang til IPv6 skjer ikke bare her til lands. Det er et globalt fenomen. Under World IPv6 Day den 8. juni skal blant annet Google, Youtube, Facebook, Yahoo og VG teste ut den nye protokollen i ett døgn. Disse selskapene har over 1 milliard besøkende hver eneste dag.

Kilde: isoc.org

Aktuelt på Online

Bjørn Amundsen

- Jeg blir motivert av kundene våre

Har du ikke dekning kan du ta det opp med dekningsdirektøren. Han er lutter øre - mobildekningen er nemlig en personlig hjertesak for Bjørn Amundsen

Besøker hver krik og krok for at du skal få dekning

Følg med på nettutviklingen

GSM, GPRS, turbo-3G og LTE. Følger du med?

Telenors nye mobilnett vil overføre data lynraskt på mobilen din sammenlignet med hva du kan i dag. Har du fått med deg alle stegene på veien fra NMT-450 til 3G? Og vet du hva LTE er for noe?

Dette betyr alle forkortelsene

Lett å fikse selv

Lett å fikse selv

Hvorfor be om hjelp når du enkelt kan fikse det selv? På Mine sider kan du gjøre endringer i abonnementet ditt, bestille tjenester, administrere fakturaer og mye mer. Akkurat når det passer deg!

Les om nye Mine sider

Mobilsurfer eller pratmaker

Er du en mobilsurfer eller en pratmaker?

Mobilbruken har endret seg kraftig de siste årene. Mens mange har kastet seg på bølgen og forsvunnet inn i en surfeverden, er andre av den mer tradisjonelle typen og bruker mobilen mest til å ringe med.

Hva kjennetegner deg?