Hopp til innhold

Foto

Velg riktig minnekort til ditt kamera

Hvilket minnekort er riktig for ditt kamera

Det er et hav av forskjellige minnekort på markedet. De skiller seg ut i form og hastighet. Hvilket kort er riktig for ditt kamera?

I instruksjonsmanualen finner du hvilken type minnekort kameraet eller mobiltelefonen din bruker. Med type minnekort mener jeg for eksempel Secure Digital, Compact Flash, XD Picture Card, Transflash, Micro SD, Memory Stick eller Memory Stick Duo. Hvor mange bilder du får på et minnekort avgjøres av kapasiteten på minnekortet, oppløsningen og komprimeringsgrad på bildet. Du finner ofte eksempel på antall bilder du får på et 512MB kort i instruksjonsmanualen. Ut i fra eksemplet i instruksjonsmanualen kan du regne ut hvor stor kapasitet du har behov for.

Lagringskapasitet

Hvis instruksjonsmanualen angir at du får 113 bilder på beste kvalitet med ett 512MB minnekort og du ønsker  omkring 300 bilder, ganger du ganske enkelt 512MB med 3. Du trenger en kapasitet på 1536MB for å få 339 bilder. Riktig valg av kapasitet på minnekort blir 2GB minnekort.

Hvis du tenker på å kjøpe minnekort over 2GB og har et eldre kamera, bør du først undersøke med produsenten eller butikken om kameraet ditt støtter kapasitet over 2GB. Minnekort over 2GB bruker en annen lagringsmåte som ikke alle kameraer støtter. Nyere speilreflekser og kompaktkameraer støtter dette. Det varierer i større grad hvilke kapasitet som støttes når det gjelder mobiltelefoner med minnekortstøtte. Her bør du undersøke produsentens hjemmesider eller ta kontakt med forhandleren før du kjøper minnekort.

Hastighet

På High Definition videokamera som benytter Secure Digital minnekort står det oppgitt hastighetskrav til minnekort i instruksjonsmanualen. Dette er ofte minimum class 4 Secure Digital minnekort for å kunne lagre filmer raskt nok til å få med seg hvert bilde i filmsekvensene. Klasse 4 kort lagrer 4MB i sekundet.

Har du kjøpt et videokamera eller kamera som filmer i High Definition bør du alltid undersøke i instruksjonsmanualen om det står oppgitt et minstekrav til hastighet på minnekortet. Speilrefleks, kompaktkamera og mobiltelefoner kan klare seg med kort som gir lavere hastigheter. Selv om speilrefleks kan benytte minnekort med lav hastighet, så vil de kunne dra nytte av minnekort med høy hastighet.

Speilrefleks har mulighet til seriebilder hvor du tar mange bilder på kort tid ved å holde utløserknappen inne. Benytter du denne funksjonen vil høyhastighetskort kunne lagre bildene raskere og gi deg flere bilder over kort tid enn de tregeste minnekortene. Kompaktkamera og mobiltelefon har ikke evnen til å kunne benytte de raskeste hastighetene på minnekort ved bildetagning. Minnekortene vil fungere, men det vil ikke gå raskere enn om du benyttet deg av et minnekort med lav hastighet.

Overføring

Den store fordelen du får med høyhastighetskort uavhengig av om du bruker speilrefleks, kompaktkamera, videokamera eller mobiltelefon er overføringshastigheten til datamaskinen. Raske minnekort kan overføre filene til datamaskinen langt raskere enn et tregt minnekort. Skal du ha et minnekort med stor lagringskapasitet som for eksempel 8-32GB vil jeg anbefale at du kjøper et raskt minnekort.

Lagring og overføringshastighet på minnekort kan være fra under 2MB i sekundet til 45MB i sekundet. For å kunne benytte rask overføringen til datamaskin må datamaskinen og overføringsenheten støtte USB 2.0. Har du kun eldre utstyr med kun USB 1.1 så vil dette bli en flaskehals som hindrer deg å få overført i full hastighet. Elite Foto butikkene vil kunne hjelpe deg å finne riktig minnekort til ditt bruk.

Merke

Det finnes en rekke produsenter av minnekort på markedet. I utgangspunktet spiller det ingen rolle hvilket produsentmerke du velger så lenge det er riktig minnekorttype for produktet ditt.
Kvalitetskrav og kvalitetssikring er derimot varierende hos de forskjellige produsentene på markedet og det rimeligste er ikke alltid det beste. Sandisk, Kingston og Lexar er merker som er kjent for høy kvalitet med lav feilprosent. Sandisk minnekort får du kjøpt i Elite Foto butikker landet rundt.

Slette eller formatere

For å unngå problemer bør du bestandig formatere minnekortet før du tar det i bruk. Da er det klargjort for produktet ditt. Jeg vil også anbefale deg å benytte formatering etter du har overført bildene til datamaskinen. Sjekk først at alle bildene er overført riktig ved å åpne dem. Formatering er en grundig sletting av minnekortet. Hvis du velger å slette bilder i stedet for å formatere vil det ligge igjen filrester som over tid kan føre til at du får feil på minnekortet. Skjer dette så vil du få beskjed om å formatere kortet og vil miste alle bildene du har tatt. Husk derfor å formatere kortet hver gang etter du har overført bildene.

Husk å benytte sikker lagring etter du har overført bildene til datamaskinen. Skjer det noe med datamaskinen så har du fortsatt bildene dine lagret og kan laste dem ned igjen.
- Se video om Telenor Sikker Lagring her!
- Telenor Sikker Lagring er gratis for Telenor-kunder. Last ned gratis her.
- Mer informasjon om Telenor Sikker Lagring, nedlasting og bestilling av mer plass her

Saken er skrevet av Ole-Kristian Bjerkeli
Kjedekonsulent

Elite Foto-logo

Relaterte saker

Hvordan bevare minnene dine

Slik bevarer du minnene

Bilder er noe av det viktigste vi har. De bevarer minnene våre.

Alt feriefotografen må huske på før ferien begynner

Er du ferieklar fotograf

Alle har med et kamera på ferie, her er tipsene om å være ferieklar fotograf før du drar

E-P1 er full av det nyeste av Olympus' nyskapende teknologi.

Imponerende

Olympus E-P1 imponerer med sin lille størrelse, retrodesign og brukervennlighet.

Canon har lansert PowerShot SX1 IS og PowerShot SX10 IS.

PowerShot fra Canon

Canon gjør HD-filmopptak og 4 bilder/sek til en del av PowerShot Super Zoom-serien.

Fujifilm finepix F200 EXR.

Revolusjonerende

FinePix F200 EXR er det første kameraet med den revolusjonerende teknologien Super CCD EXR.

Slik renser du kameraet ditt

Rensing av kameraet

Uklare bilder og mørke flekker i bildene er et problem som oppstår når det har kommet støv eller fett