Hopp til innhold

På nett

Blekko utfordrer Google

Blekko

Fra 1. november i år ble en ny søkemotor tilgjengelig. Den nye tjenesten Blekko skal redusere spam og øke treffsikkerheten, ved hjelp av at du og jeg bruker slashtag i nettsøkene våre.

Ny søkemotor

Blekko er en søkemotor som tar sikte på å gi bedre søkeresultater enn det som tilbys av Google Search

Dette skal skje ved hjelp av brukernes medvirkning.

Nettstedet ble lansert for publikum 1. november 2010.

Selskapet ble delvis grunnlagt av Rich Skrenta i 2007, som også stod bak selskapet Newhoo, som senere ble kjøpt opp av Netscape og omdøpt til Open Directory Project.

Den amerikanske søkemotoren med det nynorskklingende navnet Blekko tar søketeknologien videre, og satser på mer brukermedvirkning. Det skal hjelpe dem opp og frem i kampen mot andre aktører på markedet i dag.

Ved at brukerne selv bidrar skal det bli mindre av spam og færre bomtreff ved nettsøk. Denne typen definering av egne tagger er bare begynnelsen, forklarer Blekko-sjef Rich Skrenta i et blogginnlegg.

- En av brukerne våre har allerede laget en tagg vi aldri har tenkt på. Nå kan du søke etter glutenfri mat ved hjelp av /glutenfree. En annen laget en tagg for nettsteder om brukeropplevelser og design (/ux).

Søk med slashtag

Ved at du bruker slashtag i søket ditt, altså dette symbolet: /, kan du begrense det nærmere.

Eksempelvis skal søk som Apple /food bare gi treff som handler om frukten, og ikke iPhone-produsenten.

Søker du på heart /science får du opp vitenskapelige treff som angår hjertet, og ikke kjærlighet og dating på Internett.

Blekko nettsøk

Hater spam

Blekko gir også muligheten til å få vite hvorfor et nettsted rangeres høyt i trefflistene. Ved hvert treff forteller en SEO-knapp (Search Engine Optimization) blant annet hvor mange innkommende og utgående lenker nettadressen har. Du får vite enda mer hvis du legger til taggen /rank ved søket ditt.

Ved hjelp av en annen anti-spam-knapp kan du også slette hele domener fra dine egne søketreff.
- Vi hater spam. Klikker du på knappen blir nettstedet fjernet fra søkeresultatene dine for alltid, forklarer Blekko-günder Rich Skrenta.

Bli bedre kjent med Blekko:

Blekko

Under arbeid

Foreløpig er det en betaversjon som ligger ute og kun noen utvalgte brukere som får være med å medvirke søkefunksjonaliteten.

De har imidlertid rukket å skape over 3000 slashtags, eksempelvis for /glutenfree og /colleges, som siden vil foreslå når du begynner å skrive inn et søk.


Kilder: Digi.no, Techcrunch.com, Wired.com, Blekko.com

Se også

Topp ti byer

Her er byene du bør besøke i 2011

Lonely Planet har kåret de ti heteste byene å reise til neste år. Bli med på en liten verden-rundt-tur og sjekk ut hvor du bør legge ferien neste år.

Bli med verden rundt!

Knuser iPad

Denne knuser iPad

Mobilen.no har testet Samsung Galaxy Tab, og tonen er klar: Samsung Galaxy Tab er lettere og smartere enn Apples nettbrett.

Terningkast 6

Aviser Facebook

Følger du lokalavisen din på Facebook?

Avisen Gjesdalbuen er en hit på Facebook. Stadig flere aviser kommuniserer med sine lesere på Facebook.

Sjekk din lokalavis

3d aldri mainstream

Neppe Dagsrevyen i 3D

Det kan bli lenge til du får brukt 3D-brillene på signaler fra digitaldekoderen din, i følge Telenors teknologisjef.

Fremtiden er heller spill i 3D

VLC

Videospilleren du bare må ha

Hvis dette er første gang du hører om VLC Media Player er det på høy tid.