Hopp til innhold

På nett

- Ta med godteri på tur!

620x350_kristin_krohn_devold

Det er generalsekretæren i Den Norske Turistforening som snakker. Det er forresten litt feil å si at hun snakker. Hun stråler. Hun vil dra det norske folk opp av sofaene før høstferien, og hun renner over av gode råd både til barnefamiliene og til alle andre.

- 1. Januar er datoen for nyttårsforsettene. Mens september er måneden for alle de andre forsettene, og høstferien er selve høytiden i denne perioden. Høsten er en lang og vakker trimperiode for folk flest - dessuten er det en fantastisk tid til å utforske stjernehimmelen.

250x250_kristin_krohn_devold 2

Sjefen i Turistforeningen er nylig kommet hjem fra det hun omtaler som sin egen "verdens lengste høstferie".  Hun smiler bredt og hemmelighetsfullt.
- Ja, jeg har jo vært deltaker i 71 grader nord. Og det ble en lang tur, sier hun og med det røper i alle fall at hun var med ganske lenge i konkurransen som skal sendes på TVNorge til våren.

Telt eller hytte - husk hodelykt

- Det største med 71 grader Nord var at jeg gjenoppdaget teltgleden. Det er en utrolig flott å sitte ved teltet etter en dag på tur og speide etter stjernene mens mørket brer seg over landskapet. Alt du trenger er et propanapparat og et kubbelys, og alle minnene fra barndommen kommer frem, stråler generalsekretæren.

Alle fortjener å komme seg ut på tur, men det er ikke alle foreldre som har tid eller ferie i det hele tatt, så til dere som er så heldige å ha fri i høsteferien, har Kristin Krohn Devold et klart budskap:
- Inviter med deg barna til naboen eller til familien når du skal på tur. Det er alltid lettere når barn er sammen, og det er helt sikkert noen barn i nærheten som trenger litt drahjelp.

Det krever ikke så mye å legge ut på tur med barna, for det er nemlig mye hjelp å hente. På nettsidene til Barnas Turlag finnes en rekke aktiviteter fiks ferdig organisert.

På nett i fjellet

Kristin Krohn Devold slår et slag for god planlegging, men det er ikke noe i veien for å være spontan, for Turistforeningen har tatt seg av det meste planleggingen. I forkant av turen er hennes råd til oss før høstferien klar som sola på yr.no:

- Alle har noe strålende vakkert i sin nærhet. Bruk nettsidene våre enten fra pc-en hjemme eller via Internett på mobilen. Her kan du gå inn på din lokale forening og finne alle detaljer om påmelding til alle aktiviteter. Med turplanleggeren finner du oversikt over alle hyttene, og du kan få skreddersydd en rute i ditt område.

Men så var det dette været da. Høst er høst, og hva gjør vi når tåka ligger tjukk utenfor hyttedøra.

- Jeg bruker yr.no masse i forhold til turgåing. Da jeg var på Glittertind i sommer ville jeg jo ha klar sol fra toppen, og da sjekket jeg på yr når tåka hadde tenkt å lette. Og står du midt på en vidde og lurer på du skal gå østover eller vestover, så er det jo fantastisk å kunne bruke mobilen til få vite at det letter i øst. Og så er yr.no et supert hjelpemiddel for å planlegge hvordan vi skal kle på oss.

Mobilen i fjellet

250x250_kristin_krohn_devold

Kristin Krohn Devold har alltid med seg mobilen når hun går tur i fjellet. Og hun er det hun kalles teknologipositiv med måte. Hun slår av mobilen når hun går - og slår den på igjen på toppene.

- Når vi går i fjellet, er vi avhengig av dekning. Og det jeg har lært meg er at det alltid er dekning på toppene - og på de fleste av hyttene. Når jeg kommer til en topp tikker det inn meldinger og da kan jeg svare på de viktigste og fortelle at alt er bra. Og skulle det skje noe, er det godt å vite at jeg kan komme med opp på nærmeste topp for å gi beskjed.

Men innendørs på hyttene er kortspill, allsang og prat som gjelder.
- Det er dekning på de aller fleste av hyttene våre. Noen av hyttene har til og med merker der det er best dekning, men vår regel er at mobilbruk skal skje på utsiden av hytta.  Inne på hyttene snakker med hverandre og oppfordrer til det sosiale og de gamle, gode aktivitetene i peisestua.

Men når turen er over, er det en stor fordel å skravle i vei, dele bilder med venner og kjente på nettet.

- Det så viktig å kunne dele det vi opplever naturen. Det handler om å inspirere, glede seg sammen og få med flere ut på tur neste gang. Husk at høsten er ikke slutt etter høstferien, vi har mange helger utover helt til jul.

Kristins råd for pakking av sekken

- Barn bør vende seg å bære sekk. Det gir mestringsfølelse. Men det skal være lett. Tommelfingerregelen er 1/7 av kroppsvekten. Barna kan være de koselige tingene. Og så kan vi vokse ta regntøyet.

- Hodelykter til alle sammen.

- Pakk lett. Legg igjen bodylotion hjemme.

- Bruk poselaken. Det er gode dyner på hyttene. Sovepose trenger du bare hvis du skal bo telt.

- God matpakke til en skikkelig rastepause. Og ellers gå-drops til oppoverbakkene og litt godteri som belønning på toppene. Litt energipåfyll hver time er en god regel.

-  Det er ull som gjelder. Gode ullsokker. Høsten er ikke bomullssesong.

- Opptenningsbriketter for å få fyr på et lite kosebål (det er ikke juks i følge Kristin).

  Les mer om hytter og turer i høstferien

Relaterte saker

620x350_turistforeningen

Turer til høstferien

Den Norske Turistforening har hytter over hele landet. Nå i høstferien er det masse aktivitet.

364x364_barn_mat

Mat med barna

La barna være med på en spennende matopplevelse med høstens råvarer.

Tips til middagen?

Trenger du middagstips?

Har du mobiltelefon i nærheten og noen minutter ventetid på bussen, er inspirasjonen lett tilgjengelig.

Pinnebrød i det fri av fotograf Astrid Hals.

Pinnebrød i det fri

Fyr opp et bål og kle opp grillpølsa i pinnebrød. Det blir garantert en suksess.