Hopp til innhold

På nett

Telefonkioskene er på facebook

Dronningen - et lysende innslag.

Sætremannen John Arntsen har en helt spesiell lidenskap, nemlig telefonkiosker. Derfor har han opprettet en egen facebook-gruppe for dem, og planen er å dokumentere og holde orden på de vernede eksemplarene som står rundt omkring i landet. Men han trenger din hjelp.

Bli med!

Før mobiltelefoni, Internett, Skype, og facebook var telefonkioskene
viktige kommunikasjonspunkter for folk i byen og på bygda.

Ta vare på dem, og vær med og støtt dem ved å gå med i
facebook-gruppen Krisetelefonen for telefonkiosker.

For Arntsen er telefonkioskene langt mer enn bare et kommunikasjonsmiddel. Da han begynte sin yrkeskarriere som telemontør var jobben nettopp å drive feilretting på telefonkiosker.

- Telefonkiosken har alltid vært et hjertebarn for meg. Det handler om form, funksjon og et stykke norsk historie, sier han, som har startet en egen facebook-gruppe til ære for den røde Riksen.

Han håper folk i hele landet vil dele sine telefonkiosk-minner og bilder i gruppen, som heter Krisetelefonen for telefonkiosker.

Telefonkiosker på facebook

Ring for en hyggelig prat

Ser du skader og missbruk på telefonkiosker vil Arntsen gjerne at du ringer Telefonkioskenes krisetelefon, på 95249029 eller 32790086. Han er selvsagt medlem i Telefonkioskens venner, og det er viktig for ham at de vernede kioskene bevares.

- De er kulturhistorie, og trenger hjelpere. Det hender jeg ringer til kommunene der jeg vet det står vanskjøttede kiosker, og ber dem ta tak i det. Ring gjerne også for en hyggelig telefonprat, sier han, og tipser om at det eventuelt blir telefonkioskparty i sommer.  I tillegg vil han gjerne motta bilder og historier fra hele landet, da han er i ferd med å utvikle en egen nettside om telefonkioskenes historie. Dette kan sendes til ham på e-post: jarntsen@online.no 

Galer som en hane

Selv om Arntsen setter pris på alle telefonkisoker banker hans hjerte litt ekstra for en helt spesiell dame: Dronningen, som er en rundt 80 år gammel telefonkiosk som finnes i Tempelveien i Sætre. Hun galer som en hane og kan ringe.

- Hun lyser bokstavelig opp min tilværelse. Jeg kan hele hennes historie, hun har et originalt telefonapparat fra 1932 med myntinnkast for 25 øre, sier Arntsen, og legger til at hans telefonkiosk har flere ekstradetaljer:

- Hun kan fjernstyres og spille musikk, kjøre blålys og sirene hvis noen blir for nærgående, gale som en hane og mye mer. I påsken foregikk det en egen krimhistorie i kiosken: Drapet på påskekaninen, som ble lagt ut på webcam.

Se Dronningen på webcam døgnet rundt
- logg inn med samme brukernavn og passord: gjest.

Les også

Foto: Anita Falch Lund

Jeg fant, jeg fant!

Vi spurte, dere knipset og svarte. Se alle telefonkiosktipsene som har kommet inn!

En brite på Grefsen

Se, en telefonkiosk!

Vi har funnet enda en! Jakten på telefonkioskene fortsetter, så send oss gjerne dine tips.

God gammel telefonkiosk

Jakter på telefonkiosk

Etterlyst: Rød jernboks med stilfulle trekk, inneholdende telefon med myntinnkast og eventuelt en telefonkatalog. Har du sett den?

Så vakkert - her hjemme!

Vakre vakre Norge

Har du begynte å planlegge ferien? Det finnes utallige muligheter i vakre Norge.

Slekt i Amerika

Med dødshjelp til USA

I jakten på slekt i USA er dødsannonser en viktig kilde til informasjon, sier slektsforsker Marius Hellerud.