Gjør feriedrømmen til virkelighet

Europa-reise eller Norges-ferie? Her er ekspertenes anbefalinger.
Athen

Athen er ifølge Torild Moland en av Europas mest undervurderte storbyer. Her finner du alt fra kulturskatten Parthenon til nisjebutikker. Noe for alle.

Usikker på om du skal tilbringe ferien på stranda eller i byen i sommer?

Vi har spurt tre av Norges fremste reiseeksperter om deres ferietips i sommer. 

Europa-ferie: Nye impulser

Torild Moland hos Magasinet Reiselyst tror mange fremdeles vegrer seg for å legge ferieturen til Athen, som i de senere årene har slitt med et dårlig rykte etter finanskrisen. Skal vi tro henne er Athen en av de mest undervurderte storbyene du kan dra til, flust av spennende butikker og nisjesteder.

- Antikken har gitt Athen noen av Europas viktigste severdigheter. Likevel har Athen har fått et ufortjent dårlig rykte og er nærmest glemt som langhelgmål. Det er det ingen grunn til! For midt i den økonomiske krisen har nemlig grekerne begynt å markere sin egen stil, noe som har gitt en oppblomstring av spesielle barer, butikker og restauranter, spesielt i områdene ved foten av Akropolis.

Hun anbefaler også:

  • Havneparadiset Hamburg: En vakker by med yrende kulturliv. Her er det noe for både musikkelskere og dramaentusiaster, i flere forskjellige prisklasser.
  • Beograd – Balkans Barcelona: Har et pulserende uteliv med en ungdommelig atmosfære. Den serbiske storbyen er kjent for å være trygg og festlig, der menneskene tar deg imot med åpne armer.
Beograd

Norges-ferie: Aktiviteter for store og små

Odd Roar Lange er en erfaren reiselivsjournalist, og forfatter av bloggen Toppen av Norge. Han har inntrykk av at stadig flere drar på ferie i Norge når de skal ut og reise. 

- Man kan si at Norge er et dyrt land å reise i, men alt er jo relativt. Mitt beste tips er å tenke på hvem man reiser sammen med, mer enn man tenker på reisemål. Reiser du sammen med en annen familie som for eksempel har helt andre måltids- eller leggerutiner, blir ferien lett et mareritt, sier han. 

Lange anbefaler disse stedene: 

  • Sommerøya Tjøme: Det perfekte sted for late sommerdager, med blankskurte svaberg og deilige badetemperaturer. Besøk Gamle Ormelet for konserter og utstillinger, eller ta turen til øya Stauper om du har tilgang til båt. 
  • Hafjell og Lillehammer: Har et bredt spekter av utendørsaktiviteter for den eventyrlystne. Prøv deg på downhillsykling, rafting eller grottetur i Rondane. 
  • Lofoten – romantisk og eventyrlig: Høye fjell, vakker natur og sjarmerende tettsteder. Lofoten har alt. Et must minst en gang i livet. 
Lofoten

Utenfor Europa: Gå ut av komfortsonen

Du skal lete lenge for å finne en mer bereist mann enn Gunnar Garfors. Han har nemlig besøkt alle verdens 198 land. En av favorittene er Sri Lanka, hvor du kan oppleve fantastiske strender, flott natur og en gjestfri lokalbefolkning. 

- Sri Lanka er veldig undervurdert. Det ligger ikke langt unna Maldivene, og har dermed like fine strender. Men det handler ikke bare om hytter i vannet og all inclusive. På Sri Lanka er det mye å gjøre, fantastiske folk og veldig god mat. Det er også billigere å leve og bo der, og man kan finne billige flybilletter, sier han. 

Garfors mener også at nordmenn bør bli flinkere til å prøve noe nytt. 

- Jeg mener at folk i altfor liten grad utfordrer sin egen komfortsone. Du har ingenting å tape. Enten vil du bli positivt overrasket, eller du blir enda mer glad i stedet du pleier å reise til. Det er en vinn-vinn-situasjon, råder han. 

Han anbefaler også: 

  • Mystiske Mosambik: Her finner du en salig blanding av eksotiske dyr, kritthvite strender og afrikansk kultur. Infrastrukturen er god, og du kommer deg lett rundt med leiebil. Bestill deg en billett til hovedstaden Maputo, og opplev noe av det beste Afrika har å by på. 
  • Costa Rica – verdens lykkeligste land: Det er lett å skjønne hvorfor. Fantastisk natur og rikt dyreliv er bare noe av det du vil oppleve her. Leter du fortsatt etter Nemo, vil du garantert finne han om du tar deg en dykketur på østkysten. Costa Rica er avslappet, spennende og mye mer enn late dager på stranden.
Costa Rica