Hekta på Candy Crush?

Er du kvinne og over 45 år er du sannsynligvis en råtass på spill
Erna Solberg spiller på nett

Erna spiller. Spiller du? Foto: ©2015 NTB Scanpix

Forskjellene mellom kjønnene når det gjelder nettspill er ikke større enn tre prosent. Og blant de voksne er det faktisk damene som spiller mest! Det sier Faltin Karlsen, professor i medievitenskap ved Westerdals Oslo ACT:

CandyCrush

Candy Crush - spillet statsminister Erna Solberg bruker for å koble av mellom slagene.

- I aldersgruppen + 45 år finner vi dobbelt så mange kvinner som menn. En av grunnene til dette kan være at kvinner i større grad spiller enkle dataspill som kan spilles i kortere sekvenser. På den måten er det enklere å få spilletid i hverdagen.

Erna Solberg spiller, spiller du?

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er en stor økning i antall nordmenn som spiller dataspill. Nesten 50 prosent hevder at de spiller, så da må det vel være innafor å kalle det en trend? 

- Ja, vi har til og med en statsminister som spiller. Alle som vokste opp med dataspill på 80- og 90-tallet er nå blitt voksne, og mange har fått egne barn. Dette kan gi en spredning av interessen. Det er ikke lenger flaut å si at man spiller, sier professor Faltin Karlsen.

Hvordan påvirker spill livene våre?

Med spilling som en økende trend kan man jo spørre seg om det går ut over andre tidsfordriv og mediebruk, og her er det heller ikke spesielt stor tvil.

- Det er først og fremst bruken av internett som har skutt i været, og herunder ligger spilling på nett. TV-titting ligger stabilt, mens uteaktiviteter har sunket. Satt på spissen kan man si at dagens unge drikker mindre alkohol, og de er mindre ute i gatene, sier Karlsen. 

Spill er blitt en supertrend

Messen SpillExpo på Lillestrøm samlet 17 000 spillinteresserte i 2014. I år blir det dobbelt så stort. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski

På spørsmål om spilling fører til at vi tenker annerledes, har ikke Karlsen lyst til å slå fast for mye.

- Det er et stort spørsmål, men forskning sier at vi kan få bedre romforståelse av å bevege oss i virtuelle 3D-landskaper. Du kan også lære mye om organisering og strategi i spill som World of Warcraft, men jeg vet ikke om vi tenker annerledes utover at vi forbedrer visse evner.

Det behøver altså ikke å være så farlig å sette seg ned med et spill av og til. Kanskje du har lyst til å utfordre Magnus Carlsen i sjakk sammen med 240 000 andre nordmenn? Kanskje du bare vil koble ut hverdagen med et spill på kveldstid? Uansett har du ikke bare muligheten til å utvikle dine kognitive evner, du er også med på noe som opptar halvparten av Norges befolkning.

Populært på Online.no nå: