«Det styggeste jeg har hørt, fy faen. Du kan ikke synge. Taper!»

Da Annsofi Pettersen slo gjennom som artist på X-Factor, ble hun bombardert med hatmeldinger på sosiale medier.
Annsofi Pettersen

- Jeg tror ikke de som skriver negative kommentarer på nett tenker på at de ødelegger livet til den de mobber, sier Annsofi Pettersen. Foto: Paal Audestad

Oslo, 3. desember 2010. Annsofi Pettersen er bare 16 år, men har en stemme som har fått dommerne i X-Factor til å finne fram superlativene. I kveld overrasker hun alle, inkludert seg selv, med å synge seg helt til finalen.

Etter sending kommer hun lykkelig, men ør tilbake på hotellrommet som har vært hjemmet hennes de siste tre månedene. Kameraene er slått av, mamma og pappa har reist tilbake til Sarpsborg.

Nå skal Annsofi bare slappe av og kjenne litt på godfølelsen. Så begynner meldingene å tikke inn. På SMS, Facebook, bloggen og ikke minst i kommentarfeltene i tabloidene. Det står at hun er en taper som ikke fortjener finaleplassen. At hun suger. Er en jævla drittunge. Synger surt. At hun må være narkoman siden hun har så fæl stemme.

Hun har fått kjipe tilbakemeldinger fra seere tidligere i konkurransen også, men nå er kommentarene enda mer direkte, og fulle av sinne og hat. Annsofi klarer ikke la være å lese.

- Til slutt trodde jeg på det det de sa, at jeg ikke fortjente suksessen, sier Annsofi Pettersen.

Ble deprimert

I dag er hun blitt 19 år, men høres eldre og mer reflektert ut. Ambassadøren for årets Bruk Hue-kampanje har følt på kroppen hva hets på sosiale medier kan føre til.

- Jeg tror ikke mobberne ville sagt det samme til meg ansikt til ansikt, men det er så enkelt å sitte der bak pc-en og skrive negative kommentarer og trykke «enter». Jeg tror de så på meg som et produkt, ikke et menneske.

Tredjeplassen i X-Factor ble på ingen måte en opptur. Fra å være den tøffe, trygge, sprudlende og sosiale jenta som tenkte «Dette kan jeg klare», ble Annsofi stille og tiltaksløs. Hun ville ikke gå ut. Ikke være sammen med venner. Ikke synge. I stedet satt hun hjemme på rommet og så på YouTube-filmene med låtene hun sang på X-Factor – og konkluderte med at mobberne hadde helt rett: Hun var talentløs.

- Jeg mistet rett og slett livsgnisten, sier hun i dag.

Til slutt ble Annsofi ble sykmeldt fra musikklinja på videregående skole.

- Jeg fortalte ikke om opplevelsene mine til noen, tok på meg skallet mitt og tenkte at jeg skulle greie det alene. Da foreldrene mine prøvde å snakke med meg, hisset jeg meg opp. I ettertid tenker jeg at jeg burde fortalt om mobbingen tidligere, så kunne jeg spart meg for mye vondt. Problemet var bare at jeg ikke skjønte selv hva som gjorde meg deprimert, og hvor omfattende det var.

Veien tilbake

Vendepunktet kom da venninnene hennes ga henne klar beskjed: Hvis du ikke skjerper deg nå, kommer du til å ende opp venneløs.

- Da det gikk opp for meg hvorfor jeg hadde vært så innesluttet og lei, visste jeg at det kom til å bli tøft framover, at det var mye jeg måtte ta tak i.

Annsofi startet med å bytte skole. Hun snakket med venninnene, kjæresten, foreldrene og helsesøster på skolen. Og hun bestemte seg for å stå på scenen igjen.

Tilbake i musikkmiljøet møtte hun Alexander Rybak. Det ble starten på et musikalsk samarbeid – og et nært vennskap.

I januar 2013 deltok hun i Melodi Grand Prix med Alexander Rybaks låt «I´m With You». I finalen sto hun helt alene på scenen i Spektrum i Oslo. Ingen korister, ingen dansere og ingen musikere. Bare Annsofi.

Hun vant ikke, men det føltes likevel som en seier.

Har laget forholdsregler

- Det var en fantastisk følelse å stå rett opp og ned på scenen, være trygg og bare stole på stemmen min.  Jeg har lyst til å satse på musikken igjen, men jeg har laget noen forholdsregler som gjør at jeg ikke skal falle tilbake der jeg var, sier Annsofi.

Strategien innebærer at hun er ikke aktiv på Facebook, men har en offisiell artistprofil som andre har ansvaret for. Hun har sluttet å lese kommentarfeltene og hun omgir seg med familie, venner og folk som vil henne vel.

- Sosiale medier er viktig for meg, både privat og som artist, men nå bruker jeg mest Instagram, som handler mer om bilder enn om tekst.

Annsofi Pettersen

Annsofi kommenterte aldri de kjipe meldingene, men svarer mobberne med låta «Don´t Slaughter Me». Foto: Paal Audestad

Hvorfor meg?

Hun vet fortsatt ikke hvorfor akkurat hun ble offer for netthetsen.

- Kanskje var det fordi jeg var yngst og den eneste jenta som gikk til finalen. Eller fordi jeg slo ut Mo, som var ungjentenes favoritt. De kjipeste meldingene kom fra jenter på min egen alder, sier Annsofi.

19-åringen mener vi snakker for lite om mobbing på sosiale medier og hva det kan føre til.

- Jeg er blitt kontaktet av unge jenter som spør om jeg kan være så snill og trykke «like» og skrive en hyggelig kommentar på bildene deres på Facebook. Gjør jeg det, vil de slippe unna mobbingen. Jeg synes det er helt sykt at det skal være sånn.

Koster mye å fortelle

Som ambassadør for Bruk Hue skal hun snakke åpent om opplevelsene sine. Hun gikk mange runder med seg selv før hun takket ja.

- Det koster meg mye å grave i det som har vært vondt, men jeg har kommet fram til at hvis jeg kan hjelpe noen som har det tøft, er det verdt det. Hadde noen kommet til min skole og snakket om digital mobbing da jeg var langt nede, hadde det kanskje hjulpet meg.

Selv har hun ikke svart på en eneste av de negative kommentarene hun har mottatt.

- Hvis vi skal klare å stoppe nettmobbingen kan vi ikke slå tilbake på samme måte. Det kommer ikke noe godt ut av det. Jeg tenker at nettvett først og fremst handler om folkeskikk, sier Annsofi Pettersen.