Foto: Kaffebakeriet
Det er ikke alltid enkelt å skjønne seg på cookies-varslene som til stadighet dukker opp på skjermene våre.
Mest av alt gir de deg kanskje lyst til å spise en rykende fersk, velsmakende cookie - kanskje helst med sjokolade i?
Fortvil ei! Vi har bedt daglig leder ved Kaffebakeriet og tidligere norgesmester i konditorkunst, Patrick Dufaud, om å dele sin beste oppskrift på cookies. Eller kjeks, som vi også kaller det her til lands.
Daglig leder ved Kaffebakeriet og tidligere norgesmester i konditorkunst Patrick Dufaud.
Ingredienser:
- 200 g smør
- 225 g sukker
- 110 g brunt sukker
- 2 egg
- 1 ss sitronskall
- 310 g hvetemel
- 1 ts salt
- 1 ½ ts bakepulver
- 80 g kokosmasse
- 200 g grovhakket melkesjokolade
Fremgangsmåte:
- Rør smør og sukker godt sammen.
- Tilsett egg og sitronskall og rør godt.
- Bland sammen hvetemel, salt og bakepulver og sikt dette inn i massen mens du rører. Bland alt godt sammen, men ikke overarbeid røren.
- Tilsett til slutt kokosmasse og grovhakket sjokolade.
- Sett røren kaldt i ca 30 minutter.
- Form kjeks i ønsket størrelse og stek de midt i ovnen på 175 grader. Ved størrelse på ca 5 cm i diameter er steketiden ca 10 minutter.
FAKTA: KJEKSENS HISTORIE
Det sies at de tidligste kjekslignende kakene har sitt opphav i Persia i det syvende århundre, da sukker begynte å bli en vanlig råvare.
Siden kjeksen på grunn av sin holdbarhet var en ypperlig matkilde ved reiser, spredte den seg raskt ut i verden. Til vår verdensdel kom den med maurerne da de invaderte den iberiske halvøy, og herfra spredte den seg til alle samfunnslag i Europa.
Engelske, skotske og nederlandske innvandrere brakte dem med seg til USA, da under navnet «cookie» som kommer fra det nederlandske ordet «keokje» som betyr «liten kake».
Etter hvert som teknologien utviklet seg kunne bakerne lage et bredt spekter av ulike kjeks og cookie, og jernbanens ekspansjon i USA ga bakerne tilgang til nye ingredienser som kokosnøtter fra sør og appelsiner fra vest.
Kilde: Kaffebakeriet