Oppskriften på en god sjokoladekake

Hele Norge Baker-vinner Iren Sandholt deler sine kaketriks.
Den beste sjokoladekaken

Iren Sandholt (53) fra Eidsvoll stakk av med seieren under årets Hele Norge Baker-sesong. Hun baker mye til barnebarna og blendet dommerne blant annet med en fantastisk sjokoladekake. Bilde: TV3.

Sjokoladekaken er og forblir favoritten på skoleavslutning. Men hvordan lage en kake som skiller seg ut?

Vi har fått eksperttipsene for en fantastisk sjokoladekake av Iren Sandholt, årets vinner av Hele Norge Baker. 

- Styr unna margarin!

Ifølge Sandholt ligger hemmeligheten i gode råvarer. Det nytter ikke å slurve med kvaliteten, verken på sjokoladen eller de andre ingrediensene. 

- Bruk ordentlig sjokolade og godt smør, og aldri margarin! Verre er det ikke, lyder rådet fra Sandholt.

Bakeeksperten påpeker at det aller viktigste er å finne en god oppskrift. Da kan du perfeksjonere den for hver gang, helt til du blir fornøyd. 

- Det finnes ingen snarveier til en god sjokoladekake. Jeg prøver ofte mange nye oppskrifter, men ender alltid opp med de gode, gamle oppskriftene som jeg har laget mange ganger. Men det beste rådet jeg kan gi er rett og slett å følge oppskriften. Øvelse gjør mester, sier hun.

Gelefisker og annet digg

Under Hele Norge Baker imponerte hun dommerne med en sjokoladekake formet som et sjørøverskip. Pynten bestod av både non-stop og gelefisker.

- Barn er glad i godteri, så jeg anbefaler å bruke enkle ting som seigmenn og non-stop. Hvis ikke får man kjøpt mye fin ferdigpynt i butikkene, sier hun.

Hele Norge Baker-vinneren tipser også om at det finnes kaker i flere kule former, som for eksempel bamser, tog, blomster og forskjellige dyr.

Langpannekake er alltid en suksess

Ann-Christin Bru er matredaktør hos Matprat.no. Hun støtter Sandholt i at det enkle ofte kan være det beste, og da er langpannekaken et godt valg. 

- Skjær den i porsjonsfirkanter først, og pynt dem hver for seg. Pikekyss, strøssel eller sjokoladesmørkrem med en sprøytepose med tupp gir mye personlighet. Ellers er sjokolademuffins og cupcakes også en sikker vinner, sier Bru.

Bru opplever at barna foretrekker den lysere sjokoladen. Skal du lage en sjokoladekake for de voksne, er imidlertid mørk sjokolade det beste.

- Bruk kvalitetssjokolade

Det siste du gjør er også noe av det viktigste for en fin kake: Nemlig glasuren. Bru foretrekker personlig frosting fremfor den klassiske glasuren, men holder fast på at råvarene har alt å si.

- Her er det viktig å bruke kvalitetssjokolade. Enten det gjelder frosting eller glasur må du ha gode råvarer for at frostingen skal blir supergod. Ellers er det viktig med romtemperert smør og egg.

Da er det bare å kveste slikkepottene og feste forkledet rundt hofta. Lykke til!

Den beste sjokoladekaken

Matprat har flere flotte sjokoladekakeoppskrifter. Fra venstre: Konfektmoussekake, sjokoladecupcakes med marengsglasur og sjokoladekake med bringebærmousse.