Det stopper ikke med 4K

Alt du må vite om 4K, 5K, 6K og 8K.
Nå har de første 8K-tvene begynt å dukke opp

Ny TV har vært synonymt med god stemning og sofakos siden de første modellene kom på markedet midt på 1930-tallet. Mye har forandret seg siden den gang, og nå står brukerne foran en av de største estetiske og teknologiske endringene på lang tid. 

Utbudet av TV-skjermer er enormt, og ytelsene minst like imponerende. 4K står på terskelen til å bli ny bransjestandard, men hva med UHD, 5K, 6K og spinnville 8K? 

Her er en lettfattelig guide til TV-lingo og nye formater anno 2016:

Hva er en «K»?

4K-TV

TV-ene blir bare større og større, med bedre og bedre teknologi. Men går det en grense noe sted for hva som er bra nok?

Står for «kilo» eller 1000, og refererer til antall bildepunkter (piksler) i den horisontale linjen. Til sammenlikning har en TV med såkalt «Full HD» 1920 x 1080 bildepunkter/piksler, og havner dermed rett under «2K». 

Full HD er likevel dagens standard. Det meste av film-materialet som tilbys er også kun tilgjengelig er i denne oppløsningen, som senere eventuelt forstørres opp for å vises på 4K-skjermer. 

– Til sammenligning så sendes NRK sine HD-sendinger i 1280 x 720 punkter, som som tilsvarer litt mindre enn 1,5 K. En TV med 4K vil skalere opp HD-bildet for å fylle skjermen, forklarer fagredaktør i Teknisk Ukeblad, Odd Richard Valmot. 

Flere produsenter bruker også benevnelsen UHD, som står for Ultra High Definition Television. UHD-skjermer har 3840 x 2160 bildepunkter, noe som gir marginalt mindre antall enn «ekte» 4K, men i praksis betyr ikke det noe i det hele tatt. Begrepene «4K» og «Ultra HD» brukes ofte om hverandre, av og til samtidig.

4K til alle

4K er den nye «arbeidshesten» som spås å være på vei til å ta over TV-verdenen. 4K gir en svært god oppløsning sammenlignet med «standard» TV-apparater fra bare noen få år tilbake. Oppløsningen er hele 4096 x 2160 piksler, noe som gir i overkant av åtte milioner bildepunkter totalt – hele fire ganger større enn dagens «Full HD». 

– Det er en fantastisk oppløsning, faktisk nesten like god som i storsalen på Colosseum kino, men foreløpig er det lite innhold som er laget for dette formatet, forklarer Valmot. 

Netflix er unntaket. De sender allerede endel innhold i 4K-format. For å se dette må din TV støtte teknologien, og du trenger en bredbåndslinje som håndterer 25 mbps eller mer. 

Kjente titler som «Breaking Bad», «Better Call Saul», «House of Cards», «Bloodline», «Daredevil» og «Marco Polo» leveres i 4K – og stadig nye titler legges til. 

Alle skjermer fra 4K og oppover regnes som Ultra High Definition Television, og det arbeides for å gjøre 4K til bransjestandard for alle TV-er innen 2017.

Flere «K» på vei

27-tommers iMac med Retina-skjerm var blant de aller første kommersielt tilgjengelige skjermene med 5K, altså 5120 x 2880 piksler – totalt 14,7 millioner bildepunkter. 

5K-formatet er foretrukket for monitorer til «arbeidsbruk», og er populært for mange som jobber med å redigere 4K-film, siden de da får plass til både hele filmvinduet i full oppløsning, pluss en nettleser eller annet ved siden av. Samsungs 105-tommers Ultra HD-skjerm var den første TV-en med 5K oppløsning. 

Noen «teknisk interesserte» snakker oppglødd om «6K». Dette er ikke noe du kommer til å få i TV-skjermen din med det aller første, og benevnelsen stammer egentlig fra den maksimale oppløsningen til filmkameraet RED Epic Dragon

Netfix-serien «House of Cards» er ifølge Hollywood Reporter filmet i 6K, en oppløsning som i praksis er hele ni ganger større enn dagens «Full HD».

8K - krever større hus?

Neste nivå er sagnomsnuste «8K». Dette er endestasjonen for alle som er opptatt av piksler og bildegjengivelse. En vakker dag blir kanskje 4K erstattet av 8K, et format med hele 7680×4320 piksler. Resultatet er 33 millioner bildepunkter på skjermen, 16 ganger mer enn dagens «Full HD». 

Foreløpig finnes det kun en håndfull kameraer som kan filme i 8K, men utviklingen går som kjent raskt fremover.

– Det kommer helt sikkert noe nytt etter 4K, men jeg har ingen tro på 8K. Da må vi i så fall løse helt andre problemer, for denne oppløsningen vil skape skjermer så store at begrensningen ligger i måten boligene våre er utformet på. For å få glede av dette formatet, kreves skjermer på minst 100 tommer og oppover, sier Valmot. 

8K vs 4K vs Full HD

Her kan du se størrelsesforholdet mellom antallet piksler i skjermer med Full HD, 4K og 8K.

Ikke glem OLED

For opplevd kvalitet vil skjermstørrelse og ny bildeteknologi antakelig bety mer enn oppløsningen for de aller fleste. Inntoget av skjermer med OLED-teknologi gir en helt annen bildeopplevelse enn andre LCD- og plasmaskjermer. 

Teknologien finnes i flere av toppmodellene med det karakteristiske bue-designet. OLED-skjermer har voldsom kontrast, med naturtro gjengivelse av sterkt lys og stummende mørke. 

Prisnivået har også begynte å nærme seg Hvermansen, noe som også kan sette fart i salget.

Dynamisk fremtid

Det er mye snakk om High Dynamic Range (HDR) innen TV-verdenen. Foreløpig er det få titler som har HDR i bruk, men dette er ifølge Valmot noe vi vil se mer av.

– HDR gir mye større spenn i dynamikken i bildet. Detaljene i mørket kommer bedre frem, og scener filmet i dagslys blir mer naturtro. HDR krever mye av skjermene og programvaren som tolker det digitale innholdet, men når det bir implementert vil HDR gir større kontrast og mer «glød» i bildene.

Bør man investere i 4K nå, eller vente til neste generasjon? Odd Richard Valmot er ikke i tvil: 

– Skal du kjøpe ny TV nå ville jeg absolutt gått for 4K. Overgangen har allerede skjedd, og selv om tilbudet av 4K-innhold ikke er enormt ennå, så vil det komme mer. Til sammenligning så kjøpte jo folk farge-TV før alle programmene ble sendt i farger.

Saksbilde: Illustrasjon basert på foto tatt av Joshua Ganderson / CC 2.0.

Populært på Online.no nå: