
Sony bruker nå Android i sine smart-tv-er. Foto: Sony
En smart-tv er enkelt forklart en nettilkoblet flatskjerm-tv med en innebygget «datamaskin».
Utover å se på vanlige tv-programmer kan man dermed også kjøre apper, akkurat som på en smart-telefon.
Dette kan være alt fra strømmetjenester som Netflix og YouTube til værvarsel, Skype og småspill. Alt sammen styres via fjernkontrollen, som gjerne har en egen knapp som gir tilgang til app-oversikten.
Rask utvikling
– Det begynner å bli noen år siden «smart-tv» dukket opp på markedet, men det tok ikke lang tid før det var noe alle måtte ha om de kjøpte en tv som kostet litt, sier teknologiredaktør Pål Joakim Olsen i DinSide til Online.no.
– Samtidig kan man vel i dag si at de første smart-tv-ene ikke var spesielt smarte, med få funksjoner og langt mellom oppdateringer, legger han til.
Slik er det ikke lenger, ettersom det også på smart-tv-fronten har skjedd mye på kort tid.
– Sånn sett er det litt ironisk at når smart-tv-ene først virkelig er blitt smarte, har vi også sluttet å snakke så mye om det. Nå forventer de fleste som kjøper ny tv at den har alt på stell når det kommer til «smart-funksjoner», sier Olsen.
Forskjellige funksjoner
Hva man kan forvente av smart-tv-funksjonene fra de forskjellige produsentene, varierer litt.
– Stort sett alle smart-tv-modellene som selges i dag tilbyr Netflix. Men alle tilbyr kanskje ikke Netflix i 4K, noe som jo kan være fint å ha om du vil ha fullt utbytte av 4K-tv-en din. Er du kunde av en spesiell strømmetjeneste, bør du også sjekke om de har en app til smart-tv-en du ser på, sier Olsen.
For eksempel har Viaplay foreløpig bare apper ute til smart-tv-ene fra Samsung, LG og Panasonic, mens HBO Nordic bare er tilgjengelig på nyere modeller fra Samsung.
Mer åpne plattformer

Panasonic bruker på sin side Firefox i sine smart-tver. Foto: Mozilla
Ifølge Olsen er det nettopp Samsung som gjennom de siste årene har utmerket seg ved å ha best utvalg av apper til sine smart-tv-er.
– Men de har fått god konkurranse i det siste, spesielt fra tv-produsentene som har begynt å bruke Android, sier Olsen.
Dermed kan du installere og bruke støttede Android-apper fra Google Play, akkurat på samme måte som du kan på mobilen og nettbrettet med Android. I tillegg er det blitt enklere å bruke telefonen eller nettbrettet opp mot smart-tv-en, enten som fjernkontroll eller for å spille av innhold på tvers av skjermene.
Foreløpig er det bare Sony, Sharp og Philips som kjører Android TV OS, mens Panasonic på sin side har gått for en annen åpen standard, Firefox OS for TV.
– Det at tv-produsentene velger etablerte og populære plattformer sikrer gjerne også et mangfold av hyppig oppdaterte apper, legger Olsen til.
Gjør gamle tv-er smarte
Har du ikke smart-tv, eller er smart-tv-en din for gammel til å kjøpe de nyeste appene? For mange fungerer selve tv-delen fortsatt såpass godt at det føles unødvendig å oppgradere bare på grunn av noen apper.
Heldigvis er dette noe du også kan få utenom selve tv-apparatet, gjennom eksterne dingser som Apple TV og Chromecast.
Disse kobler du enkelt til tv-en din via en HDMI-kabel, og du kan dermed bruke mange av de samme appene som på de beste smart-tv-ene. Om ikke flere, ettersom disse tv-dingsene støttes av stort sett alt som kan krype og gå av strømmetjenester og andre tilbydere av innhold til tv-skjermen.
Har du godt nok bredbånd?
Når du strømmer ting fra internett, er det et poeng å ha et bredbånds-abonnement med høy nok hastighet til å se video i god kvalitet.
For å se film og tv-serier i HD anbefaler strømmeleverandørene 5 Mbit/s eller raskere internettlinje – men husk at om det er flere om nettbeinet i husholdningen kan det gjerne kreves mer.
Sjekk om du kan få raskere nett
Utbyggingen av bredbåndsnettet fortsetter i årene som kommer. Husk derfor å sjekke med jevne mellomrom hvilken hastighet du kan få med Telenor.
Aktuelt på Online.no:
Fem svært gode grunner:

Perfekt for både lyd og bilde

Kom i gang med strømming:
