Smarte armbånd får deg opp av sofaen

LifeBands holder deg i aktivitet og passer på at du får nok søvn.
Life Bands

LifeBands er en stor ny trend innen personlig elektronikk. Kort fortalt er dette elektroniske armbånd som måler daglig aktivitet og søvnkvalitet. De kan synkes med både Android og iOS. 

- Denne typen armbånd kan motivere folk til å bevege seg mer i hverdagen. Du kan enkelt sjekke hvor mange skritt du har gått, og hvor aktiv du har vært i løpet av dagen. Har du ikke gått mer enn halvparten av det som er målet ditt, kan armbåndet rett og slett hjelpe deg å komme deg opp av sofaen igjen, sier Ulf Ekelund, professor for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole. 

Søvn og kalorier

I dag finnes det flere ulike varianter på markedet. De kan gi deg en god indikasjon på antall skritt, distanse og forbrente kalorier i løpet av en dag. 

I tillegg kan armbåndene settes i nattmodus. Ved å registrere hvor mye du beveger deg i løpet av natten kan det gi deg en status over hvor godt, dypt og hvor lenge du har sovet. 

- Jeg tror de kan gi deg en indikator på hvor lenge du har sovet, men jeg er usikker på hvor nøyaktig de kan måle kvaliteten på søvnen. Det finnes det foreløpig ingen studie på, sier Ekelund.

Kontroll over egen helse

Staale Nataas har brukt Jawbone Up i litt over en måned, og forteller at brukervennligheten på armbåndet er «top notch». Det er bare å installere appen for ditt LifeBand, lage en konto og fysisk plugge båndet inn i inngangen på telefonen. Etter det skjer alt av seg selv, og dataene blir presentert i oversiktlige grafer på mobilen.   

Nataas skaffet seg armbåndet primært fordi han følte seg sliten og lurte på om han fikk nok søvn. 

- Jeg ville få oversikt over søvnmønsteret mitt uten å måtte logge det manuelt, eller sove med telefonen på hodeputen, sier han.

Den utilsiktede bi-effekten er at den også måler aktiviteten hans om dagen. 

- Den teller antall skritt i løpet av dagen. Dette er noe jeg ikke har vært opptatt av tidligere, men nå når jeg får inn dataene blir jeg automatisk mer bevisst på det. 

- Hvis jeg sover lite gir den meg små flash-cards med informasjon om hvorfor det er gunstig å få nok søvn. Hvis jeg har beveget meg mer enn vanlig en dag gratulerer den meg og stråler mot meg.

Godt utviklet software

Det Nataas imidlertid er mest fornøyd med er softwaren som følger med produktet. 

- Armbåndet måler bare bevegelse. Men utviklerne har brukt mye ressurser på å gjøre appen brukervennlig og inspirerende. 

Jawbone kommuniserer også med andre sensorer, som Withings Wi-Fi badevekt og appen RunKeeper. 

- Jeg har ikke brukt den lenge nok til å se endringer i adferdsmønsteret mitt. Den virkelige effekten ser jeg for meg ligger noen år fremover i tid, hvor jeg kan se endringer trender og helsen min.

- Ellers har den en funksjon hvor jeg har teamet opp med en kollega i appen. Det vil si at vi ser hverandres aktiviteter og kan sammenligne. Da kommer konkurranseaspektet inn som kan være moro. «Hah, jeg var mer aktiv enn deg i helgen».

Andre leverandører av LifeBands: