- Jeg har aldri vært så ydmyket i hele mitt liv

«Øystein» (34) møtte sin store kjærlighet på nett. Hannah var alt han drømte om i en kvinne- vakker, smart og med et hjerte av gull. Det tok ikke lang tid før han ble dypt forelsket.
pc

Det startet med et par meldinger på nett og utviklet seg til et intenst forhold. Etter å ha vært singel en stund begynte «Øystein» å savne å ha en kjæreste, og registrerte seg derfor på en sjekkeside på internett. Det tok ikke lang tid før han kom i kontakt med kvinnen som skulle snu livet hans på hodet.

- Kjemien var der med en gang. Hun var så livsglad og ærlig. Hun var også veldig personlig, og fortalte meg ting hun påstod at hun aldri hadde fortalt til noen andre. Vi kunne snakke sammen i timevis, også på Skype. Det var lett å stole på henne.

Hannah deler leilighet med ei venninne i Amsterdam og er 26 år. Daglig prater de sammen på Skype og Facebook. Det han ikke vet er at for Hannah er forholdet deres «jobb». Han er ikke den eneste som anser henne som kjæresten sin – selv om de aldri har møtt hverandre.

Slik fungerer nettsjekking

Svært mange nordmenn har hoppet på bølgen, og nettdating er blitt like stuerent som å treffe noen på byen. 

Det tar ikke lang tid å registrere en profil. I løpet av minutter har du tastet inn brukernavn, og velger du en av de seriøse sidene som Match.com eller Sukker.no, vil du også bli bedt om å fylle ut en personlighetsprofil. Denne vil gjøre det enda enklere å komme i kontakt med potensielle partnere.

Nettsjekking er i utgangspunktet trygt, relativt anonymt og en fin måte å bli kjent med nye mennesker på. De siste årene er sidene dessverre også blitt en arena for svindlere. Det fikk «Øystein» smertelig erfare.

Blendet av en hodestups forelskelse

Det tok altså ikke lang tid før «Øystein» og Hannahs samtaler gikk over til å bli et forhold. Han brydde seg ikke om at hun bodde i et annet land og at de aldri hadde truffet hverandre. Han visste at hun var kvinnen i hans liv.

- Jeg har aldri vært så forelsket før. Det høres ut som verdens verste klisjé, og jeg trodde ikke selv at det var mulig. Jeg, liksom? Jeg, som tidligere hadde ledd av kompiser som fant damer på nett, falt nesegrus, forteller han.

De begynte å snakke om å treffes, men det skulle vise seg å bli vanskelig. Hannah var uten jobb, og hadde ikke råd til å reise. «Øystein» hadde ikke mulighet til å dra til henne på grunn av hans jobb. Det endte med at han kjøpte en billett til henne, og de tilbrakte noen fine dager sammen på hans hjemsted.

- Mange ville nok ha kalt meg dum allerede da, men hun var liksom prinsessen jeg hadde ventet på. Om det var noe jeg kunne gjøre for at hun skulle føle seg bedre, så er det klart jeg at skulle gjøre det. Det var jo mitt ansvar som mann. Jeg var så forelsket at ingen bjeller ringte selv når det eneste som gjorde henne glad var at jeg kjøpte ting til henne, forteller «Øystein» med et oppgitt uttrykk. Det er lett å se at han skammer seg når han forteller.

Etter en stund begynte han å få en ekkel følelse i magen. Hannah begynte å distansere seg, og ba om penger i stedet for gaver. Livredd for å miste kjæresten, gir han henne det hun ber om. Totalt kom beløpet opp i over 100 000,-. Til slutt hørte han ikke mer fra henne. Han nektet å innse at han var blitt lurt, og i desperasjon reiste han til Amsterdam for å finne henne. Slik ble svindelen avslørt.

- Det er den verste sorgen jeg har følt i mitt liv. Å komme hjem fra Amsterdam og måtte fortelle alle jeg kjenner at jeg var blitt lurt samtidig som jeg var knust av kjærlighetssorg, det er virkelig det verste jeg noen gang har opplevd. Pengene betyr ingenting i forhold, avslutter «Øystein».

Hvilke feller kan du havne i?

Historien om «Øystein» er dessverre ikke unik. I 2012 forsvant 200 millioner kroner ut av landet som følge av svindel. I 2013 hadde tallet sunket til 75 millioner, takket være forebyggende kampanjer fra Økokrim i media.

- Nordmenn er attraktive mål. De er gode i språk og har mye penger, forteller Anne Dybo i Økokrim.

Tidligere har trenden blant svindlere vært å innlede falske kjærlighetsforhold til uvitende nordmenn. Når tillit er oppnådd, kommer de gjerne med en løgn om at de ikke har fått lønn eller at et familiemedlem har havnet på sykehus og kan dø hvis vedkommende ikke får behandling. Deretter ber de deg om penger for å redde dem ut av knipa.

- Slik svindel forekommer fortsatt, men nå brukes også nordmenn som «muldyr». Det vil si at du kan bli bedt om hjelp til å overføre en sum penger som blir satt inn på din konto. Denne type svindel skjer ofte i forbindelse med salg av for eksempel biler og brudekjoler, sier Dybo.

Det er ofte kvinner i alder 40+ som blir lurt i denne type svindel. I god tro lar de svindleren få bruke deres bankkonto som et mellomledd. For en som har sett drømmebilen til en billig penge på Finn.no, vil det ofte være tryggere å overføre penger til en norsk bankkonto. Du vil deretter bli bedt om å overføre pengene til svindleren, gjerne via Western Union. Så fort pengene er overført, er de tapt for alltid, og du kan bli tiltalt for bedrageri.

Slik unngår du å bli lurt

Det kan være vanskelig å oppfatte faresignalene når man er blendet av forelskelse. De fleste svindlerne er en del av en organisert virksomhet. De kommer ofte fra Vest-Afrika, men du finner dem over hele verden, og de sender gjerne bilder av andre enn seg selv. Når du i tillegg blir bedt om å sende penger til et relativt «trygt» land som England, Australia, Spania eller USA, kan terskelen være lav for å bli lurt.

Følger du disse rådene vil du være bedre forberedt hvis du skulle møte på en svindler:

  • Vær ekstra oppmerksom om vedkommende ikke bor i Norge.
  • Aldri still bankkontoen din til disposisjon for noen, og aldri lån ut/gi bort penger til noen du har truffet på nett. 
  • Profilbilder kan være avslørende; kan personen kun sende ett bilde av seg selv, eller kun har «modellbilder» av seg selv, er sjansen stor for at noe er galt. 
  • Vær oppmerksom på språket. Ser det ut som teksten er blitt oversatt av Google Translate, så er den sannsynligvis det. 
  • Blir du overøst med komplimenter altfor tidlig, eller uten at det er noen grunn til det, så kan det være et ledd i sjarmoffensiven for å få deg på kroken. 

- Vær observant, og aldri send penger til noen du har møtt på internett. Er du i tvil, kan du ringe Økokrim for å be om hjelp. Det er det beste rådet jeg kan gi, avslutter Dybo.

Du finner mange gode tips for å beskytte deg selv på nett på Nettvett.no.

Kilder: Økokrim, Møteplassen