Ulykkesdagen er her igjen

Her er 13 ting du ikke visste om fredag 13:
I dag er det fredag 13

Nå er den her igjen - dagen hvor alt går galt.

En svart katt som krysser veien. Å gå under en stige. Knuse et speil. Ifølge gammel overtro er det mange hendelser og tegn som bringer ulykke. Og verst av alt: fredag den 13. Her er 13 ting du kanskje ikke visste om dagen som har skapt frykt for mennesker i generasjoner:

1. Det vil aldri være et år uten en fredag 13.

Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Dersom en måned begynner på en søndag, kommer den 13. til å være en fredag.

2. Jesus og Judas

I kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. Dessuten var de 13 til bords, og den trettende var ingen andre enn en mann ved navn Judas Iskariot. Langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag.

Mann sklir på bananskall

Pass opp for bananskall på fredag 13.

3. Én for mye

At tallet tretten blir uglesett kan ha sammenheng med nabotallet tolv: Tallet tolv blir sett på som fullendt - tolv måneder i året, klokkens tolv timer, Olympus tolv guder, Israels tolv stammer, Jesu tolv apostler, og Muhammeds tolv etterfølgere.

4. Dobbel uflaks

Både fredag og tallet 13 har blitt sett på som uheldige langt, langt tilbake i tid. Kombinasjon er derimot relativt ny. Myten har først virkelig slått rot i løpet av det ellers så rasjonelle 1900-tallet. Populariteten tilskrives gjerne romanen 'Fredag den 13.' av Thomas W. Lawson, fra 1907.

5. Syden er trygt

Er du redd for at noe skal skje fredag 13., kan du jo vurdere å ta en langhelg lenger sør i Europa. I enkelte land, som Spania og Hellas, er det nemlig tirsdag (og ikke fredag) den 13. som knyttes til ulykke.

6. Ikke dra til sjøs (i Danmark)

Om du bestemmer deg for å reise til vårt søskenfolk på den andre siden av Skagerrak, så prøv å unngå sjøveien. I dansk tradisjon er det slik at man ikke skal dra til sjøs eller sette båt på vannet på fredag 13.

7. Heavy Metal oppstår

Fredag 13. februar 1970 ble det nye tiåret innledet med torden, kirkeklokker og mørke gitarakkorder. Da ga bandet Black Sabbath ut sin mørke og okkultinspirerte debutplate. Heavy metal-musikken var skapt.

Stor tsunamibølge

The sea was angry that day my friends. I følge danskene er sjøen spesielt sint fredag 13.

8. Donald Duck blir født

Selveste ulykkesfuglen, Donald Duck, ble født på Disneys tegnebrett fredag 13. mai 1932.  I tillegg ble Butch Cassidy (tog- og bankrøver, 13. april 1866), Fidel Castro (tidligere President på Cuba, 13. august 1926), Steve Buscemi (skuespiller, 13. desember 1957), Julia Louis-Dreyfus (Elaine i Seinfeld, 13. januar 1961) og Mary Kate og Ashley Olsen (tvillinger, skuespillere og moteikoner, 13. juni 1986) født på denne ulykkesdagen.

9. Paraskevidekatriafobi

Paraskevidekatriafobi er ikke bare et ord du garantert ikke klarer å si raskt tre ganger på rad. Det er også navnet på fobien som gir utslag av frykt for fredag den 13. Mange mennesker i dagens verden frykter nemlig datoen. Noen såpass mye at de unngår å ta fly eller legge ut på reiser på datoen, andre foretar seg ikke noe som helst som kan sette liv og helse på spill. Kanskje er du bare redd for sifferet? I så fall har du Triskaidekafobi – en fobi for tallet 13. 

10. Samfunnet taper milliarder

Overtroen medfører også store økonomiske tap. I USA lider rundt 20 millioner mennesker av fobi for fredag 13., noen har det så ille at de ikke forlater sengen. Faktisk lider den amerikanske økonomien et økonomiske tap tilsvarende rundt 5 milliarder kroner, som en direkte følge av tapt arbeidsfortjeneste grunnet - hold tunga rett i munnen igjen -  paraskevidekatriafobi.

11. Dagen ER farligere enn andre dager (i Storbritannia)

I hvert fall ifølge britiske forskere som i 1993 undersøkte om datoen virket inn på antall ulykker i trafikken. Det gjorde den. Undersøkelsen gikk ut på å registrere hvor stor trafikk det var på motorveien, og hvor mange skadede mennesker som kom inn til sykehusene både den 13. og fredagen før. Etter å ha samlet data i flere år, var det ingen tvil: Tallet på uhell den 13. var mye høyere enn for fredagen før. Og det til tross for at betydelig færre så ut til å våge seg ut i trafikken.

12. Dagen er MINDRE farlig enn andre dager (i Nederland)

Statistikk fra nederlandske forsikringsselskaper viser at det er noe færre branner og færre trafikkulykker, hvis en fredag havner på månedens 13. dag, enn andre fredager. Grunnen skal være at bilister er litt mer forsiktige denne dagen.

13. Det finnes bare ett godt råd: ikke vær engstelig

I følge forskning.no er forskningsmaterialet for fredag den 13. temmelig begrenset, så det kan ikke dras noen endelige konklusjoner. En hypotese er at om du er nervøs og skvetten fordi du innbiller deg at noe skummelt skal skje, er sjansene antageligvis større for at noe faktisk skjer – i hvert fall i situasjoner som krever konsentrasjon. Konklusjonen blir som følger: Det eneste du ikke bør gjøre på fredag den 13. er å være engstelig og overtroisk.

Kilder: Forskning.no, Wikipedia, Historienet.no, Side3.no, Dagbladet, Buzzit

Populært på Online.no nå: