Lærer bedre med iPad

For elevene på Bekkestua barneskole er «skolebøker» et fremmedord.

Bekkestua barneskole i Bærum er med i pilotprosjektet «Digital skolehverdag». Prosjektet går ut på å ta i bruk moderne teknologi i undervisningen. For elevene i klasse 2C er «skolebøker» et fremmedord. Bøkene er i hovedsak byttet ut med iPader, produksjons-apper og internettilkobling. Hittil har prosjektet vært en suksess.

Fremtidens undervisning

Etter to år med iPad-undervisning på skolen, er nemlig avdelingsleder Bente Rafen-Sparby overbevist om at digitale verktøy er fremtiden.

- Nå ligner skolehverdagen mer på hverdagen hjemme. Barna er vant til at det meste skjer på skjermer, det være seg pc-er, nettbrett og mobiler, og det er viktig at dette gjenspeiles i undervisningen. 

Hva er de største forskjellene på iPad og skolebøker?

- Med lære-appene får barna umiddelbar respons på arbeidet de gjør. I tillegg sitter de i par og lærer bort til hverandre. Flere ganger har jeg hørt elever si at «det er jo akkurat som at vi er lærerne jo!». I fremtiden vil vi se mer av såkalte «flipped classroms», det vil si at lærerne spiller inn den teoretiske delen av undervisningen i en app, og lar elevene se det i hjemmelekse. Dermed blir det mer tid til praktisk øving når de er på skolen, sier Rafen-Sparby.

Knekker lesekoden i rekordfart

Det positive inntrykket har tidligere blitt bekreftet av andre skoler som deltar i samme prosjekt, blant annet Jong skole:

- Dette er et springbrett til raskere læring. Elevene skriver seg til lesing, produksjonen er enorm allerede blant de yngste elevene, forteller rektor Frode Sømme til budstikka.no.

På hans skole knakk førsteklassingene lesekoden raskere enn noen gang i fjor. Sømme tror det skyldes at alle stiller mer likt med nettbrett, at elever med dårlig motorikk henger med selv om de ikke er modne til å forme bokstaver for hånd.

«Lærer mer fordi det er morsommere»

Hva mener elevene i klasse 2C på Bekkestua barneskole om å bruke iPad på skolen? 

- Vi lærer mer fordi det er morsommere. Og hvis du synes for eksempel matematikk er veldig enkelt, så finnes det egne oppgaver på Showbie som er mye vanskeligere, forteller Kaspar.

Josefine og Alicia synes det er kult å tegne med iPaden.

- Ja, og så er det kult å lage ting med iPaden. Vi kan legge inn bilder på den hvite siden, så legger vi inn tekst og fargelegger det, sier Lillian og Mercedes.

Kan dere ikke gjøre det med blyanter og ark også?

- Jooo, men da har vi ikke like mange farger som vi har på Showpaint. Selv om vi mangler brunfarge. Ja, og rosafarge da, sier Mercedes.

- Det er bare å slå på inverterte farger, så har du rosafarge på Showpaint også, følger Lillian opp.

Hva er de kuleste appene dere bruker? 

- Det er matte-appen og norsk-appen. Ja, og engelsk-appen, sier de to venninnene.

Ikke alle er enige:

- Det morsomste er å lage filmer med iMovie. Vi har laget en nyhetsreportasje, men det var bare en falsk nyhet, sier Kaspar.

Og dere ville ikke byttet ut iPaden med bøker?

- Nei, vi lærer jo mye av det samme med iPad som med blyant, bare at vi bruker fingeren til å skrive med. Før vi fikk iPad hadde vi ukeplan på papir i en rød mappe i sekken, men nå har vi det på Showbie-appen i stedet, avslutter Kaspar.

Se mer i videoen øverst i artikkelen!

Populært på Online.no nå: