Her lærer barna det "hemmelige" kodespråket

- Barn som lærer programmering blir mer bevisste forbrukere.
Lær kidsa koding

Nora Aune (9) blir sittende selv etter at NDC Code Club er over. Moren Christine Sandås er glad for at datteren har funnet en hobby som fenger.

– Jeg synes det er altfor lite programmering i skolen. Det er så å si ingenting. Men nå går jeg jo bare i barneskolen da, kanskje blir det bedre senere, sier Sigurd Sevaldrud (11) til Online.no.

I et dunkelt belyst konferanserom på Royal Christiania Hotel i sentrum av Oslo sitter han bøyd over en laptop. En modell av et maskingevær snurrer over skjermen. 

– Jeg har laget den i løpet av kurset i dag. Det var ikke veldig vanskelig. Jeg har helst lyst å lage spill når jeg blir stor. Dessuten bruker man jo data i nesten alle jobber, sier han.

Viktig for demokratiet

Oppslukt i kodingens verden

Sigurd Sevaldrud (11) har lyst til å lage spill når han blir stor.

Han er en av rundt 250 barn og unge som deltar på «NDC Code Club» i regi av ProgramUtvikling og Lær Kidsa Koding.

Dette er et type arrangement det blir stadig flere av: Kurs og lek med koding. Eller dataprogrammering, som det også heter. 

Den største pådriveren for denne rivende utviklingen er organisasjonen Lær Kidsa Koding (LKK).

– Målet vårt er å lære barna å bruke digitale verktøy på en kreativ måte. Uten en slik innsikt vil man ikke bli mer enn bare en forbruker. Jeg vil si det er viktig for demokratiet å vite hvordan ting fungerer, sier prosjektleder for Lær Kidsa Koding, Tjerand Silde.

- Noe alle burde kunne

Kurs og lokalklubber innen kodebevegelsen har spredd seg over store deler av landet de siste årene. Men uansett hvor mange barn og unge som deltar, innser organisasjonen at de ikke når alle. Derfor er hovedmålet å få programmering inn i skolen, helst så tidlig som mulig. 

Ifølge Silde møter man den første muligheten til å lære koding på andretrinnet på videregående – noe han mener er altfor sent: 

– Dette burde være allmennlære, slik som matematikk. Det er mange tolvåringer her som er flinkere enn universitetsstudenter på førsteåret. Å begynne på IT-studier uten noen kodekunnskaper kan sammenlignes med å begynne på nordisk uten å kunne å lese, hevder han.

- Fenger mange unge

Lærer kidsa koding

Anne Romslo og Max Romslo får hjelp av kursholder Joakim Skeie fra Kodegenet til å lage en robot som kan tegne.

På NDC Code Club deltar barn helt ned i fireårsalderen. De aller yngste får programmer som er veldig enkle og ikke minst morsomme å bruke.

 – Vi lærer å lage våre egne spill i et program som heter «Scratch». Jeg prøvde på det en gang hjemme, men det gikk ikke veldig bra. Her på kurset gikk det bedre. Det er utrolig kult når du får det til og ser at tingene beveger på seg, sier Nora Aune (9) til Online.no.

Kurset fenget så mye at til høsten skal hun melde seg på en av Lær Kidsa Kodings stadig flere lokalklubber. 

– Vi har prøvd veldig mye, alt fra street dance og innebandy. Men hun er nok ikke så glad i konkurranseidretter. Vi hørte om NDC Code Club på en badmintontrening og dette traff veldig godt. Hun har fortsatt med å løse disse oppgavene hjemme, sier Noras mor, Christine Sandås.