Alt du trenger å vite for å spille på nett

Dataspill på nett er slett ikke bare for kidsa. Her er guiden for deg som er nybegynner.
dataspill

World of Warcraft har siden 2004 samlet millioner av spillere på nettet og er det mest inntektsbringende spillet til dags dato. Foto: Blizzard / Montasje

Når du skal på kino, restaurant eller teater, er det ofte bedre å dele opplevelsen med andre. Akkurat derfor spiller også mange enten sammen med eller mot andre spillere på internett.

Motivasjonen kan være kommunikasjon med andre spillere og samarbeid, men mange synes også det er spennende å se sitt eget navn klatre på en verdensomspennende poengtavle. 

Vi skal nå gå helt tilbake til start, og forklare hvordan du kommer i gang med spill på internett. 

Hvem spiller - og hva må jeg vite?

Det er ingen bestemte aldersgrupper eller mennesketyper som lar seg underholde av spill. Besteforeldre spiller. Barnebarn spiller. Bussjåfører spiller, og næringslivstopper spiller. Folk spiller på telefonen, nettbrettet og pc-en. De største spillproduksjonene gjør seg kanskje best på pc der muligheten for å spille med mange andre er større.

Hva slags utstyr trenger jeg?

Maskin: Du kan spille med det utstyret du har, men en god pc, bærbar eller stasjonær, gjør at spill på nett opplevelses best. En god pc trenger ikke å koste en formue. Har du en gammel maskin, kan det være smart å investere i en ny. 

Annet utstyr: Å spille på internett krever i utgangspunktet ikke noe ekstra utstyr, men det kommer også litt an på hvilken type spill du blir hekta på. Hvis du for eksempel liker racingspill eller fotballspill, kan du komme til å ønske deg en håndkontroller istedenfor mus og tastatur etter hvert.

Internett: Ikke alle spill er avhengig av at du er koblet til internett, men mange av de populære spillene der du spiller mot andre, krever at du er koblet til en server. Og da er det bredbåndet som gjør spill på nett mulig. For å spille på nett trenger du ikke veldig høy hastighet på bredbåndet egentlig. Men når du skal laste ned et spill, krever det litt mer av linjen din. Sørg for at du har en hastighet som gjør spillopplevelsen god. 

Hvor skal jeg begynne?

Det finnes utallige spill på internett, så det kan ta litt tid å finne ditt favorittspill. Du må prøve deg frem. Heldigvis finnes det massevis av gratis online-spill, så du trenger ikke å kjøpe en eneste ku før du har smakt på melken.

Det er ingenting i veien for å sjekke Wikipedia for å se en omfattende liste med gratis spill. Likevel vil du nok ha større sjanse for å finne noe du liker via programmer som tilbyr nedlastbare spill - både gratis og betalt. Her kan du også sette din lit til andre brukeres anmeldelser av spillene du vil sjekke ut. Noen av våre anbefalte løsninger er:

Slik fungerer det

Spilling på nett foregår ved at du laster ned et program i forbindelse med spillet du vil spille. Ofte kan mange ulike spill startes fra samme program (som hos Steam). Når du starter dette programmet blir du koblet opp mot en server, som setter deg og ditt spill i kontakt med likesinnede. I spill som eksempelvis World of Warcraft lager du bare en figur med spillets verktøy (eller velger en tilfeldig), og så bærer det ut på eventyr i en verden som du deler med millioner av andre spillere.

Mange av dagens spill på nett krever litt av maskinen din, i hvert fall hvis du har lyst til å gjøre noe mer enn å spille sjakk eller vanne planter i Farmville. En middels sterk pc som ikke er mer enn et par år gammel, holder som regel mål. Det kan være smart å sjekke med noen som kan litt om spill, for å høre om din maskin har det som kreves.

Det finnes mange spill på nett som ikke krever at du laster ned noe, for disse spiller du i nettleseren på pc-en din. Gode eksempler på slike spill er Runescape, Quake Live og gåteløsningseventyret Coma. Listen er nesten uendelig lang. Disse spillene trenger ikke like mye maskinkraft, og er derfor en fryktet tidstyv hos mange arbeidsgivere.

Stadig flere spiller også med mobilen. En mobilspillfavoritt for mange er "Cut the Rope" - et spill som er like gøy uansett hvem du er eller hvor gammel du er.

Come og Cut the Rope

Løs gåter i eventyrsspillet Coma eller bli hekta på mobilspillfavoritten Cut the Rope. Illustrasjon: comagame.net / cuttherope.net

Du må være tilkoblet nettet

Uansett hvilken sjanger du foretrekker, er stabilt og godt nett ytterst nødvendig. Noen spill krever også mer av bredbåndet ditt, i forhold til kapasitet og hastighet. Netthastighteten kan ha mye å si for spillingen, spesielt i konkurransepregede spill. 

I november 2014 startet en utvikling som kan gi en veldig positiv effekt på fremtidens spilling.

Da inngikk nemlig Telenor en avtale med spillgigantene Blizzard og Valve, som skal sikre en kortere og raskere vei fra din pc til spillserveren du bruker. Dette innebærer færre forsinkelser og bedre spillopplevelser.

Er det trygt å spille på nett?

Noen spillbutikker kan kreve at du legger inn et betalingskort når du oppretter en bruker, og i de aller fleste tilfeller er dette trygt. Det er likevel ingen dum idé å ta normale forholdsregler. Gjør et Google-søk for å sjekke troverdigheten til nettstedet du bruker, bruk et kredittkort med forsikring, eller opprett en konto hos Paypal. De store spillbutikkene på nett er avhengig av høy sikkerhet, så dine interesser er i aller høyeste grad de samme som deres.

Kort oppsummert har det ingenting å si hvem du er eller når du er født. Spilling er for alle, og du er inkludert. Er du klar? 

Populært på Online.no nå: