Søk
Meny

Slik får du kritthvit bunadsskjorte

Hvit bunadsskjorte

Er bunadsskjorten blitt gul siden sist? Ikke fortvil. Følg ekspertenes tips for hvit skjorte til 17. mai.

Er du så heldig å kunne smykke deg med bunad på nasjonaldagen, er det viktig at også skjorta ser ut som den skal. For noen kan det være en utfordring å hanskes med fin lin og mange broderier. Du har ikke lyst til å gnikke og gnu altfor mye på kunstverkene heller.

Melketrikset

Aimée Gagnås Tverli fra Bryn i Bærum har lært av svigermor Møyfrid Tverli hvordan bunadsskjortene skal behandles. Det kommer godt med når hun skal ha i stand ikke mindre enn syv ulike skjorter til 17. mai. I denne familien har både mor og far bunad, i tillegg til alle de fem barna. 

– Før tok svigermor jobben, men nå har vi blitt så mange at jeg tar det selv. Men triksene har vært gode å ha, smiler 40-åringen.

Hovedtrikset for å få hvit skjorte er rett og slett å legge bunadsskjorten et døgn eller to i skummet kulturmelk. 

– Deretter skylles den godt 5-6 ganger. Jeg bruker såpespon fra Husfliden, og det fungerer veldig godt, sier hun.

Deretter henges skjorten til tørk på en henger. 

– Når den så er tørr, fuktes den på nytt, putter jeg den i en plastpose og legger den i fryseren et par timer, eventuelt i kjøleskapet over natten. Det er lurt å stryke den mens den fremdeles er kald. Begynn med mansjettene, deretter skjorten og til slutt ermene, sier Aimée.

MELKETRIKS: Aimée Gagnås Tverli legger skjorta i skummet kulturmelk for å få den kritthvit. Foto: Anine Gutubakken Byles, Bærumsavisen

MELKETRIKS: Aimée Gagnås Tverli legger skjorta i skummet kulturmelk for å få den kritthvit. Foto: Anine Gutubakken Byles, Bærumsavisen

Vaskemaskin?

Husfliden selv sier de aller fleste av dagens vaskemaskiner fint kan brukes til å vaske bunadsskjorter med.

- Linskjorter tåler maskinvask på finvaskprogram, mens bomullsskjorter uten broderi tåler vanlig hvitvaskprogram. Men de blir vanskelige å stryke hvis de sentrifugeres, heter det på Husflidens egen hjemmeside.

Her advarer de også mot å klore linskjorter, og har du bunadsskjorte i lin med broderi, bør den vaskes for hånd. Da risikerer du ikke at det ligger en lumsk blå eller rød sokk i maskinen som misfarger hele skjorten! Og vask alltid etter svakeste ledd. Har du kulørt broderi i ull eller silke, må det tas hensyn til det, er rådet fra husfliden.

VIDUNDERMIDDEL: Elisabet Høye forteller at Glyserol er vidundermiddelet som fjerner selv de verste flekker. Foto: Kagge forlag

VIDUNDERMIDDEL: Elisabet Høye forteller at Glyserol er vidundermiddelet som fjerner selv de verste flekker. Foto: Kagge forlag

Hvordan ta flekkene?

Så langt alt vel. Men hva gjør vi dersom vi var så uheldig å få rødvin på finskjorta?

– Glyserol er tingen, kommer det bestemt fra Elisabet Høye, forfatteren bak boka «Ren glede». 

Hun har studert gode tips og kjerringråd rundt renhold, og har også prøvd de fleste rådene selv. Derfor sitter hun med inngående kunnskap om hva som faktisk fungerer dersom ulykken skulle være ute. 

– Glyserol er virkelig et vidundermiddel på gamle flekker. Du får kjøpt det på apoteket, og det tar både rødvin,- blåbær og kaffe, forklarer Høye.

Oppskriften er enkel. Gni flekken inn med glyserol, legg skjorta i en plastpose over natten, og vask på vanlig måte med tøyvaskemiddel. 

– Du kommer til å bli overrasket over de gode resultatene, sier hun.

Prøv Zalo

På nye flekker, kan zalo være tingen. Gni inn flekken, la det virke noen minutter, og vask ut.

– Flekker som ikke forsvinner med vann kan også smøres inn med flytende tøyvaskemiddel, før du skyller skjorta eller flekken. Noen flekker krever at såpen får virke litt på flekken før du vasker og skyller. Og husk å skylle godt. Såperester kan gjøre at skjorta gulner, er rådet fra Elisabet Høye.

«Flekker lar seg enklest fjerne hvis du går løs på dem med en gang.»
 - Elisabet Høye, forfatter «Ren glede»

Hva så med majonesflekkene, eller melonsaften du fikk på armen sist du var i selskap? 

– Majonesflekker fjernes ved at du først skyller med kaldt vann for å fjerne proteinet i egget. Ta deretter litt zalo eller flytende tøymiddel på flekken. La det virke i 15 minutter før du skyller og vasker på vanlig måte. Bruk så høy temperatur på vannet som skjorta tåler, forklarer Høye.

På fruktflekker bør du kun bruke varmt vann. Hvis flekken ikke går bort kan du ta litt flytende tøyvaskemiddel eller zalo på. Gamle fruktflekker kan fjernes med glyserol. 

– Flekker lar seg enklest fjerne hvis du går løs på dem med en gang. Fukt alltid flekken fra kanten og inn mot midten, slik at du unngår å gni den utover, sier Høye.

Sist, men ikke minst

Så gjelder det å ikke gå i samme felle neste år. Elisabet Høye har gode råd.

– Vask alltid skjorta rett etter bruk. Blir den liggende uvasket, kan den gulne. Når skjorta er tørr, bør den legges bort i en pose eller et putevar. Ikke stryk den før du skal bruke den, for da kan den også lett gulne. Og husk at middels temperatur er nok når du stryker. Setter du jernet på maks, kan den lett bli brun, sier hun.

Hun legger også vekt på at bunadsskjorter må behandles etter hvilket materiale de er laget av. 

– Noen broderier gjør at du må være forsiktig med å bløtlegge skjorta, mens andre skjorter bør vaskes på håndvaskeprogram eller for hånd. Det blir anbefalt at linskjorter vaskes med nøytralt vaskemiddel som Milo, mens hvite bunadsskjorter uten broderi kan vaskes i et blekemiddelholdig vaskemiddel for hvitt tøy for å bevare den hvite fargen, anbefaler Høye.

Blankt sølv til 17. mai?

Her er Elisabet Høyes tips til blankt bunadssølv:

  • Fyll en plastikkbalje med vann, en teskje salmiakk og en dæsj zalo. 
  • La sølvet ligge i en halv time. 
  • Bruk en myk tannbørste til å vaske over sølvet
  • Tørk lett med et kjøkkenhåndkle som ikke loer
  • Tørk helt tørt med hårtørrer. Da unngår du tørkeflekker.
  • Trikset fungerer både på vanlig sølv og på oksidert sølv.