
Mange vil sikkert huske hvor tøft det var å komme hjem til noen som hadde denne spesielle telefonen stående på et bord i gangen – eller enda tøffere: på nattbordet ved dobbeltsengen.
Gode nyheter for alle nostalgikere med et øye for design – etter et lite opphold i produksjon, er det igjen mulig å si god jul til tante i denne ikoniske telefonen.
Foretrekker du en mer moderne variant, kan du bestille et trådløst sett fra Telenor.
Syndige husmødre og dårlig lyd
Den første Kobramodellen ble utformet av den svenske designeren Ralf Lysell og så dagens lys allerede i 1941. Men på grunn av andre verdenskrig var ikke industrien veldig interessert i nyskapninger på designfeltet.
Utover 1950 tallet ble imidlertid ny design etterspurt og LM Ericsson ønsket å sette den i produksjon, men ikke uten protester.
I USA gikk religiøse og konservative grupper hardt ut mot det designet, som de mente kunne pirre husmødre til syndige tanker. I Norge satte Post- og Teletilsynet ned foten i forhold til å la Televerkets kunder bruke telefonen – angivelig fordi den hadde for dårlig lyd.
Nå har de kritiske røstene stilnet og både husmødre og alle andre som måtte ønske det, kan skaffe seg en.
Solgte millioner
I den første tiden ble den spesielle telefonen kalt «Ericofon» men etter hvert ble navnet «Kobra» tatt i bruk. Til tross for protester og forbud, ble det produsert 2.510.000 eksemplarer av den. Mange av disse fant veien til norske hjem.
I 1973 fikk telefonen en velfortjent plass i utstillingen ved Museum of Modern Art i New York, hvor den fortsatt er å finne.
Selv om den regulære produksjon av Kobratelefoner stoppet i 1982, er etterspørselen fremdeles stor nok til at man igjen har begynt å produsere kopier av den. Det er disse du kan bestille på Telemuseets hjemmesider.
Ønsker du deg et eksemplar av det ikoniske designet, men mangler abonnementet som gjør det til mer enn en pyntegjenstand, kan du bestille dette på hjemmesidene til Telenor.
Kilder: kobratelefon.se, wikipedia.org, Museum of Modern Art, Dag Blakkisrud - Telenor kulturarv
Kobratelefonen
- Designet i 1941
- Designer: Ralf Lysell
- Solgt i 2 510 000 eksemplarer
- Regulær produksjon avviklet i 1984
- Selges i dag som replikaer
Hjemmetelefonen moderniseres
- Per i dag har nærmere én million kunder hjemmetelefon, enten som bredbåndstelefon (BBT) eller en analog fasttelefon. Forskjellen er at overføring for bredbåndstelefon skjer over bredbåndslinjen, mens overføring for en analog telefon skjer over telefonlinjen.
- Teknologien bak analog fasttelefoni må skiftes ut fordi den er foreldet, men ingen vil miste summetonen før ny teknologi er klar til bruk.
- Alle med trygghetsalarm vil få alternative løsninger
- Nå kan du få 2 stk. trådløse telefoner fra kr 0,-.
AKTUELT PÅ ONLINE

Ring til hele verden
Har du barn som studerer i USA? Kanskje du har foreldre i Spania eller familie i Pakistan?

Sikre nettet ditt
Møt vår sikkerhetsekspert på hjemmenett.
Få et tilbud fra Telenor
Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.