Retro hjemmetelefon

Til tross for at den ble den beskyldt for å være både dårlig og syndig, har det blitt solgt millioner av den. Nå kan du igjen skaffe deg designikonet – Kobratelefonen.
Retro hjemmetelefon 702

Mange vil sikkert huske hvor tøft det var å komme hjem til noen som hadde denne spesielle telefonen stående på et bord i gangen – eller enda tøffere: på nattbordet ved dobbeltsengen. 

Gode nyheter for alle nostalgikere med et øye for design – etter et lite opphold i produksjon, er det igjen mulig å si god jul til tante i denne ikoniske telefonen. 

Foretrekker du en mer moderne variant, kan du bestille et trådløst sett fra Telenor.

Syndige husmødre og dårlig lyd

Den første Kobramodellen ble utformet av den svenske designeren Ralf Lysell og så dagens lys allerede i 1941. Men på grunn av andre verdenskrig var ikke industrien veldig interessert i nyskapninger på designfeltet. 

Utover 1950 tallet ble imidlertid ny design etterspurt og LM Ericsson ønsket å sette den i produksjon, men ikke uten protester. 

I USA gikk religiøse og konservative grupper hardt ut mot det designet, som de mente kunne pirre husmødre til syndige tanker. I Norge satte Post- og Teletilsynet ned foten i forhold til å la Televerkets kunder bruke telefonen – angivelig fordi den hadde for dårlig lyd. 

Nå har de kritiske røstene stilnet og både husmødre og alle andre som måtte ønske det, kan skaffe seg en. 

Solgte millioner

I den første tiden ble den spesielle telefonen kalt «Ericofon» men etter hvert ble navnet «Kobra» tatt i bruk. Til tross for protester og forbud, ble det produsert 2.510.000 eksemplarer av den. Mange av disse fant veien til norske hjem.  

I 1973 fikk telefonen en velfortjent plass i utstillingen ved Museum of Modern Art i New York, hvor den fortsatt er å finne. 

Selv om den regulære produksjon av Kobratelefoner stoppet i 1982, er etterspørselen fremdeles stor nok til at man igjen har begynt å produsere kopier av den. Det er disse du kan bestille på Telemuseets hjemmesider

Ønsker du deg et eksemplar av det ikoniske designet, men mangler abonnementet som gjør det til mer enn en pyntegjenstand, kan du bestille dette på hjemmesidene til Telenor. 

Kilder: kobratelefon.se, wikipedia.org, Museum of Modern Art, Dag Blakkisrud - Telenor kulturarv

Få et tilbud fra Telenor

Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.


Noe har gått galt i skjemaet. Mer informasjon finnes ved hvert felt.