Spilling som gjør deg smartere

Visste du at spill på nett faktisk kan trimme hjernen din og gjøre deg smartere?
hjernetrum

Hva skjer egentlig med hjernen når vi utfordrer den? Blir vi smartere? Foto: ©2015 iStockphoto LP

Dataspill kommer i mange forskjellige sjangre, men felles for alle er det handler om underholdning. Spill kan være fornøyelige, krevende, nervepirrende, skumle eller bare en deilig sanseopplevelse. Men i tillegg til alt dette, kan dataspill også styrke deg, både mentalt og fysisk.

Er vold alltid et problem?

Skytespill som Call of Duty trekkes ofte frem som en uting på grunn av det voldelige innholdet. Forskning viser imidlertid at folk som spiller slike spill kan vise til raskere reaksjonsevne, høyere læringsevne, bedre øye-hånd-koordinasjon og ofte bedre syn. Det er jo ikke så ille. 

En studie publisert i 2014 viste at spillere som utfører voldshandlinger i spill, fikk motsatt reaksjon av det man har trodd. Resultatene viste nemlig at det gjorde spilleren mer bevisst på egne umoralske handlinger utenfor spillverdenen. 

Tor Erik Dahl

Tor Erik Dahl, Gamereactor

Vi har snakket med sjefredaktøren i spillmagasinet Gamereactor, Tor Erik Dahl, for å høre om han har noen stalltips om helsebringende spill.

Trimmer folkets hjerner

I fjor ble nordmenn for alvor bitt av sjakkbasillen, og hundretusener lastet ned appen Play Magnus for å bryne seg på verdensmesteren. 

Både utvikleren av appen og Carlsen tjente sannsynligvis gode penger på dette, og forhåpentligvis bli vi litt smartere. 

- Jeg tror at sjakkfeberen er positiv for alle som vil teste seg mot verdensmesteren. Sjakk har flere dimensjoner enn folk flest kjenner til, og det er god trening å lære seg å tenke strategisk. Med tanke på at en gjennomsnittsmann må bli myndig før hjernen hans tenker konsekvenser av handlinger, er det imponerende at Carlsen var god i sjakk før han lærte å gå, spøker Tor Erik Dahl.

Spill mot Magnus

Er det altså utelukkende positivt med spill slik du ser det, Tor Erik Dahl? 

- Som med alt annet er det viktig å finne en balanse. Du kommer ikke til å bli for smart, for kvikk eller for lykkelig av å spille mye, men det kan jo være greit å ta en tur ut også. Av og til.

Kirurger varmer opp med spill

- Jeg vet at kirurger i USA har benyttet spilling som oppvarming før operasjoner med stort hell, og da var det snakk om gamle Nintendo Gamecube-spill.

Tilfellet han snakker om gjelder en undersøkelse på Florida Hospital Celebration Health. Den viste nemlig at kirurgene som brukte noen minutter med spill som Super Monkey Ball 2 ikke bare var raskere, men de hadde også vesentlig lavere feilprosent under inngrepene.

Spill på resept

- Spilling hjelper på humøret. I alle fall så lenge man ikke tar det for alvorlig. Studier viser faktisk reduserte symptomer på depresjon. Det gjelder faktisk et av mine favorittspill på mobilen, Bejeweled. Jeg er ikke deprimert, men jeg føler at en runde Bejeweled før arbeidsdagen vekker hjernen min, smiler Tor Erik Dahl.

Det forskes også på om spilling kan ha en positiv effekt for personer med demens og Alzheimers. 

- Foruten å gi de syke bedre humør, kommer kanskje muligheten til å oppleve en tur i skogen via virtuell virkelighet? Det skal i hvert fall være sunnere å aktivere hjernen enn å ikke gjøre det, sier Tor Erik Dahl. 

Kilder: polygon.com, ncbi.nlm.nih.gov 

Populært på Online.no nå: