Slik holder du liv i sommerblomstene

Pleier du blomstene riktig, kan de vare hele sommeren.
sommerblomster

Ikke født med grønne fingre, sier du? Ikke fortvil - vi har rådene som får blomstene til å holde det gående helt til frosten kommer. 

Skal vi tro ekspertene, er det faktisk ingen annen plantegruppe som varer så lenge som det sommerblomstene gjør. 

Ikke så avansert som du tror

Tonje Bergh driver rådgivingsselskapet Plantmania, som har spesialisert seg på rådgivning innen planter og vegetasjon i ulike miljøer. Hun forteller at rikelig med stell, vann og gjødsel er alt du trenger for et godt resultat. 

- De fleste sommerblomster krever god jord, gjødsel og mye vann. Det er veldig viktig at plantene blir gjødslet en gang i uken, eller med langtidsvirkende gjødsel et par ganger. Siden det er begrenset plass i en krukke, bør du også satse på god jord som holder på fuktigheten, sier Bergh.

Her er hennes 5 beste tips for fine sommerblomster:

  • Plant blomstene i store krukker.
  • Bruk jord av god kvalitet. Velg jord som består av grov torv, sand og leire. 
  • Gjødsle godt, gjerne en gang i uka hvis du bruker flytende gjødsel. 
  • Velg plante etter solforholdene der blomstene skal stå. Har du for eksempel en solfylt terrasse –velg planter som tåler mye sol.
  • Vær flink til å knipe av visne blomster. 

For deg med liten balkong midt i byen

Har du balkong eller en liten hageflekk? Da er rådet enkelt og greit - plant i høyden!

- Få plantene opp fra gulvet. Ampelplanter, Surfinia og Superpetunia gjør seg flott i høyden. Kjøp de store og heng de opp i dekorative krukker. 

- Har du en forholdsvis stor terrasse kan du også bruke klatreplanter til å skape et ekstra grønt miljø og hyggelig miljø, sier Bergh.

Friske grønnsaker og urter

Selv fyller hun terrassen med nyttevekster om sommeren.

- Nyttevekster trives godt i krukker. Og det er vel nesten ingenting som er bedre enn å høste selvdyrkede tomater, spiselige blomster eller krydderurter fra krukker på terrassen.

Ikke bare er pantene nyttige, de kan også være svært dekorative. 

- Jeg pleier å plante fargerike spiselige blomster sammen med krydderurter, ulike salater og kålvekster. Da får jeg en krukke som pynter, samtidig som den kan nytes, sier hun. 

Planter for «dummies»

Det høres kanskje enkelt ut, men som alle vet, ble ikke Roma bygd på en dag. For oss uten grønne fingre kan det derfor være greit å begynne med noen enkle planter. 

- Echeveria er en pante de fleste kan håndtere. Den tåler å stå i sola hele dagen, men er det ekstra mye sol må den vannes oftere. Den passer like fint på balkongbordet som til pynt på trappa, forteller Bergh. 

Planten tåler å stå ute helt til frosten kommer, men må tas inn om vinteren. 

Når du drar fra blomstene

Sommertid betyr også ferietid. Mange av oss reiser bort, noen i et par dager – andre i opptil flere uker. Hvilket betyr at vi forlater blomsterkrukkene hjemme alene.

- Blomster som står i solen hele dagen har behov for mye vann, gjerne daglig. Faren for at planter som står i potter og krukker tørker ut er derfor høy.

Et godt tips er å lage et selvvanningssystem. Fyll en stor vannflaske med vann og fest en tøybit med strikk foran åpningen. Sett den deretter på hodet i jorden.

- Utover sommeren vil dette være til stor hjelp hvis plantene skal være noen dager uten tilsyn, forteller Bergh.

Da er det bare å ta frem hagespaden og nyte sommeren. Lykke til!